Nezamestnanosť neustále klesá, voľných pracovných pozícii je stále veľa. Najviac ľudí bez práce je z Prešovského kraja

Miera nezamestnanosti na Slovensku prináša z mesiaca na mesiac stále pozitívne správy. V septembri 2022 sa dostala na číslo 6,06 percenta a oproti minulému mesiacu sa znížila o 0,08 percentuálneho bodu. Aj napriek hrozbe prepúšťaniu niektorých fabrík z dôvodu vysokých cien energií je to skvelá správa.

20.10.2022 17:59
Milan Krajniak, Foto:
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).
debata (7)

„Nezamestnanosť už od januára tohto roka neustále klesá a udialo sa tak aj v septembri, kedy na úrady prichádzajú noví absolventi škôl. V zamestnávaní sa nám darí tak, ako v ochrane pracovných miest,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Rozhovor s ministrom práce Milanom Krajniakom o aktuálnej nezamestnanosti a novej metodike výpočtu nezamestnanosti na Slovensku si môžete pozrieť tu:

Najviac nezamestnaných ľudí je z Prešova

Slovensko disponuje vyše 80-tisíc voľnými pracovnými miestami. Najviac, takmer 25-tisíc, ich pritom podľa rezortu práce je v Bratislave a najmenej v Košiciach – takmer tri a pol tisíca.

Z ôsmich slovenských krajov je až päť v dobrých číslach nezamestnanosti. Za mesiac september nedosahujú viac než 4,90 percenta. Najlepšie na tom je Bratislavský kraj, kde nezamestnanosť dosahuje 3,52 percenta. Horšie sú na tom východné kraje a Banskobystrický, kde sa čísla za deviaty mesiac dostali aj na 10,03 percenta. Napriek tomu aj v týchto krajoch je vidieť neustále zlepšovanie sa. V Prešovskom došlo k mesačnému zníženiu o 0,13 percenta.

Ak sa nezamestnanosť rozdelí na mestá, tak najnižšiu rezort práce eviduje v Ilave a najväčšiu v Rimavskej Sobote.

krajniak Čítajte viac Kto dostane 14. dôchodok, kedy a koľko? Hanba a almužna odkazujú Krajniakovi penzisti

Ekonóm INESS Róbert Chovanculiak vysvetľuje, že na Slovensku existujú akoby dva trhy práce. „Jeden môžeme nazvať ako severo-západný, kde je skutočne problém s tým, že zamestnávatelia majú voľné pracovné miesta a musia zvyšovať mzdy, aby dokázali získať zamestnancov,“ uviedol. A ďalej dodáva, že tento problém sa bude v budúcnosti ešte viac prehlbovať, keďže podľa neho bude Slovensko patriť medzi krajiny s najrýchlejšie starnúcim obyvateľstvom. Čo znamená, že v krajine bude rýchlo klesať počet ekonomicky aktívnych obyvateľov. Za posledné tri roky ich počet klesol o viac ako o 50-tisíc, tvrdí Chovanculiak.

Ekonóm ako druhú tvár trhu práce uviedol juho-východný trh práce, kde, naopak, je problém s vysokou nezamestnanosťou a nedostatkom voľných pracovných miest. „V septembri tohto roku bolo na Slovensku 18 okresov, kde je miera nezamestnanosti vyššia ako 10 percent a šesť okresov, kde je vyššia ako 15 percent. Všetky tieto okresy sa nachádzajú v tradičných klastroch chudoby. A dokonca máme aj dva okresy, kde je miera nezamestnanosti na úrovni 20 percent. Ide o Rimavskú Sobotu a Revúcu,“ vysvetlil Chovanculiak.

Firmám aj napriek tomu, že stále stúpajú náklady na energie a vstupy je stále vidieť zvyšovanie platov. Najväčší pracovný portál Profesia.sk uvádza, že na Slovensku v treťom kvartáli 2022, uvádzali zástupcovia firiem priemernú základnú mzdu vo výške 1 333 eur v hrubom. Oproti rovnakému obdobiu spred roka stúpla základná zložka mzdy o 110 eur. „To predstavuje nárast o 9 percent,“ uviedla Nikola Richterová, hovorkyňa Profesie.sk.

Ministerstvo práce prišlo vo štvrtok prišlo s novinkou, s ktorou sa inšpirovalo v Čechách a zavádza ukazovateľ nezamestnanosti s názvom „Podiel disponibilných uchádzačov o zamestnanie na obyvateľstve v produktívnom veku“ (PDU). Nezamestnanosť bude vykazovaná pomocou ukazovateľa PDU na celoštátnej, krajskej a okresnej úrovni, a po novom aj na úrovni obcí. Nový ukazovateľ PDU vyjadruje pomer počtu disponibilných uchádzačov o zamestnanie v produktívnom veku (15 až 64 rokov vrátane) k celkovému obyvateľstvu v rovnakej vekovej skupine.

Súčasný ukazovateľ: MEN =(počet disponibilných UoZ)/(počet ekonomicky aktívnych osôb).

Nový ukazovateľ PDU =(počet disponibilných UoZ v produktívnom veku)/(počet obyvateľov v produktívnom ve­ku).

Trh práce zachraňujú absolventi

Minister práce tiež zdôraznil, že v septembri výrazne stúpol počet mladých v evidencii uchádzačov o zamestnanie na úradoch práce. Dôvodom je tradične zvýšený počet tohtoročných absolventov stredných a vysokých škôl. Do evidencie uchádzačov o zamestnanie pribudlo v septembri viac ako tritisíc ľudí vo veku do 29 rokov. Kým v auguste evidovali úrady 4 477 absolventov, v septembri ich bolo už 8 011.

„Počty čerstvých absolventov v evidencii na úradoch práce sú v septembri ako takmer každý rok na celoročných maximách. Práve preto sme sa na túto situáciu pripravili. Významným krokom v tomto smere bolo nedávne spustenie národného projektu Prax pre mladých, stále však máme aj projekty, ktoré fungujú dlhodobo a tešia sa záujmu mladých. Mnohí využívajú národný projekt Chyť sa svojej šance, v rámci ktorého môžu dostať podporu pri naštartovaní podnikania," doplnil generálny riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Karol Zimmer.

pracovný pohovor, nezamestnanosť, čakanie Čítajte viac Maximálna suma dávky v nezamestnanosti sa zvýši. Nie každý bude mať na ňu nárok

Počet evidovaných nezamestnaných vo veku do 25 rokov dosiahol 25.086 osôb, počet evidovaných nezamestnaných do 29 rokov bol 43.739. Na trhu práce sa v septembri 2022 uplatnilo 16.506 uchádzačov o zamestnanie (10.471 v augus­te 2022).

Stav celkového počtu uchádzačov o zamestnanie dosiahol v septembri presne 181 985 osôb. Medziročne ide o pokles 28 471 ľudí.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #Slovensko