Veľký útok inflácie na platy Slovákov. Reálne mzdy klesli vo všetkých odvetviach (+ grafy)

Vysoká inflácia spôsobila pokles reálnych miezd, ktoré klesali druhý mesiac vo všetkých odvetviach.

13.10.2022 10:27
dôchodca, privyrobiť, práca Foto:
debata (2)

Priemerná nominálna mesačná mzda na Slovensku v auguste medziročne vzrástla vo všetkých desiatich sledovaných odvetviach. Najvýraznejšie stúpli hrubé zárobky v stavebníctve, a to o 13,1 %. Dvojciferný rast miezd vykázalo aj odvetvie ubytovania, o 12,9 %. V priemysle mzdy stúpli o 9,1 %. V príjmovo najslabšom odvetví, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev, stagnovali. Informoval o tom Štatisticky úrad SR.

továreň, okná, SZČO, práca, podnikanie Čítajte viac Prieskum o platoch, pozrite sa, kde rástli najviac. Hrozí nám tu preskakovanie z práce do práce, tvrdí personalista

Po zohľadnení vysokej inflácie sa reálne mzdy druhý mesiac po sebe znížili vo všetkých sledovaných odvetviach. Najvýraznejší pokles reálnej mzdy o viac ako 12 % štatistici zaznamenali v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev. Reálna mzda sa znížila o 8,5 % vo vybraných trhových službách. O viac ako sedem percent klesli reálne príjmy zamestnancov aj v predaji a oprave motorových vozidiel, vo veľkoobchode i v odvetví informácií a komunikácie.

V priemere za osem mesiacov tohto roka sa nominálna mesačná mzda medziročne zvýšila o viac ako pätinu v ubytovaní. O viac ako 9 % rástli nominálne mzdy v stavebníctve a vo všetkých odvetviach vnútorného obchodu, najvýraznejšie v maloobchode, o 11,4 %. Najnižší rast nominálnej mzdy zaznamenali vybrané trhové služby, o 4,6 %.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #mzdy