Dobré časy sa skončili, domácnosti prídu o desatinu majetku. Pozrite si porovnanie bohatstva Slovákov (rebríček)

Zdá sa, že rok 2021 bol posledným rokom starého „nového normálu“ s obrovskými akciovými rastmi poháňanými menovou politikou, konštatujú v novej správe analytici veľkej finančnej spoločnosti Allianz. Slováci si finančne polepšili vďaka investíciám do akcií a investičných fondov, no výrazne stúpli aj naše dlhy.

12.10.2022 11:55
euro, peniaze, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata (99)

Nové závery prináša 13. štúdia bohatstva národov Allianz Global Wealth Report 2022, ktorá skúma finančný majetok a dlhy domácností v takmer 60 krajinách sveta.

SR vláda 77. schôdza rokovanie krajniak milan Čítajte viac Štát mení dôchodkový systém. Prichádza rodičovský bonus či predčasná penzia (prehľad zmien)

„Rok 2022 znamená zlom. Vojna na Ukrajine doslova zadusila zotavenie po pandémii Covid-19 a obrátila svet hore nohami. Inflácia je nekontrolovateľná, energie a potraviny sú obmedzené a menové sprísnenia tlačia ekonomiky aj trhy. Bohatstvo domácností to pocíti,“ tvrdia o vývoji majetku analytici Allianz.

Globálne finančné aktíva majú podľa Allianz v roku 2022 klesnúť o viac ako 2 %, čo je prvá výrazná strata finančného bohatstva od finančnej krízy v roku 2008. V reálnych číslach tak domácnosti prídu o desatinu svojho bohatstva. V roku 2021 prekonal globálny dlh domácností 15-ročné maximum, keď stúpol o takmer 7,6 % a dosiahol úroveň 52 biliónov eur.

„Rok 2021 prináša koniec éry. Posledné tri roky boli výnimočné pre väčšinu sporiteľov. Nielen rok 2022, ale aj nasledujúce roky budú iné. Kríza životných nákladov podrobuje spoločnosť skúške. Vlády čelia obrovskej výzve zvládnuť energetickú krízu, zabezpečiť zelenú transformáciu a podnietiť rast, zatiaľ čo menová politika tvrdo brzdí. Už nie je priestor na politické chyby. Kľúčom k úspechu sú inovatívne a cielené opatrenia na národnej úrovni a európska jednota na nadnárodnej úrovni,” konštatuje hlavný ekonóm Allianz Ludovic Subran.

Ako je na tom Slovensko

Vďaka investíciám do akcií, investičných fondov a ďalších majetkových účastí stúpol v roku 2021 finančný majetok Slovákov o 10 %, čo bolo výrazne nad dlhodobým priemerom, tvrdí Allianz.

Celkové nové úspory Slovákov sa v minulom roku zvýšili na 7,5 miliardy eur, pričom 1,3 miliardy z nich išli do cenných papierov a 1,8 miliardy do poistných a dôchodkových produktov, čo je najviac za posledné desaťročie.

Bankové vklady ostávajú pre Slovákov naďalej najobľúbenejšou triedou aktív, keď tvorili 58 %.

Priemerný Slovák tak má podľa Allianzu čisté finančné aktíva vo výške 8 460 eur, čím Slovensko v rebríčku najbohatších krajín figuruje na 41. mieste.

V priemere viac finančného majetku má Čech (24 380 eur), Maďar (18 060 Eur), Poliak (11 250 eur) a dokonca aj Bulhar (11 410 eur). Naproti tomu dlhy Slovákov minulý rok stúpli najrýchlejšie za posledné štyri roky, a to o 8,2 %. Priemerný dlh Slováka je vo výške 9 170 eur čím sme jedinou krajinou v regióne, ktorej dlhy na osobu prevyšujú úspory.

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #Allianz #zdražovanie