Mihál kritizuje Krajniakovu dôchodkovú novinku. Peniaze z rodičovského bonusu nedostane každý penzista

Odborník na dôchodky, sociálny systém a bývalý minister práce Jozef Mihál za stranu SaS kritizuje nedávno schválenú novinku v dôchodkovom systéme - rodičovský dôchodok, resp. rodičovský bonus. Ide o systém, v ktorom pracujúce deti budú posielať časť svojich odvodov priamo svojim rodičom v penzii. Presadil ho minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

10.10.2022 11:22
Jozef Mihál Foto: ,
Jozef Mihál v čase, keď sedel v parlamente za stranu SaS.
debata (98)

Mihál vyčíta rodičovskému dôchodku to, čo drvivá väčšina ekonómov – že diskriminuje medzi penzistami, ktorí môžu a tými, ktorí ho nemôžu poberať. Mihál v príspevku na Facebooku napísal, že rodičovské dôchodky, spôsob ich priznania a výpočtu považuje za nespravodlivé.

Krajniak Čítajte viac Krajniak ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia: Budú to stovky eur za rok

„Nie som odborník na ústavné právo, ale mám za to, že je to protiústavné. Ako môže mať dôchodca určené nejaké nároky na základe toho, kde pracuje a koľko zarába jeho dieťa? Jeho dieťa má svoj život, slobodne sa o sebe rozhoduje, jeho rodič za neho mal zodpovednosť, kým bol nezaopatrené dieťa – ale každý dospelý človek je už zodpovedný sám za svoje činy,“ pýta sa Mihál.

Rodič podľa neho nemôže za to, že jeho dieťa pracuje v zahraničí alebo je záchranárom, či vojakom, a nemôže ani za to, že v 25 rokoch sa stal jeho dieťaťu vážny úraz a odvtedy nepracuje. „Nehnevajte sa, ale to je tak, akoby za zločiny svojho dospelého a svojprávneho dieťaťa šli sedieť do basy jeho rodičia,“ tvrdí Mihál.

Ako bude fungovať rodičovský bonus v skratke: pracujúce deti budú môcť posielať jednému svojmu rodičovi 1,5 percenta zo svojej hrubej mzdy, resp. vymeriavacieho základu. Ak chce aj druhému rodičovi prispievať, aj jemu môže 1,5 percenta. Maximálna suma, z ktorej sa budú príspevky rátať, bude 1,2 násobok priemernej mzdy, v súčasnosti je to teda 1453 eur. Pracujúcemu dieťaťu sa pritom nijako nezníži vlastný dôchodok. Sociálna poisťovňa všetko vybaví za dieťa aj rodiča. Odhlásiť sa z rodičovského bonusu bude možné.

Krajniak hovorí, že nárok naň bude mať 80 percent dôchodcov. Má sa týkať 136-tisíc dôchodcov s jedným dieťaťom, 426-tisíc s dvoma deťmi, 181-tisíc s tromi, 46-tisíc so štyrmi a 27-tisíc dôchodcov s piatimi a viac deťmi.

136 tisíc dôchodcov s jedným pracujúcim dieťaťom, ktoré zarába od 800 do 1453 eur, si prilepšia od 144 do 262 eur za rok. Konkrétny príklad: Ak dieťa zarába 800 eur v hrubom, vďaka rodičovskému dôchodku si jeden rodič prilepší o 12 eur mesačne a 144 eur ročne. Ak by dieťa zarábalo 1453 eur v hrubom, vďaka rodičovskému dôchodku si jeden rodič prilepší o necelých 22 eur mesačne a 262 eur ročne.

426 tisíc dôchodcov s 2 pracujúcim deťmi, ktoré obe zarábajú od 800 eur do 1453 eur v hrubom, si polepšia od 288 do 524 eur.

181 tisíc dôchodcov s 3 deťmi, ktoré všetky zarábajú od 800 eur do 1453 eur v hrubom, si prilepšia o 432 do 786 eur za rok.

V komentári pod príspevkom ďalej prirovnáva princíp rodičovských dôchodkov k situácii, keď Rakúšania prestali vyplácať prídavky na deti rodičom – občanom Slovenska – pracujúcim v Rakúsku. „ Je to niečo podobné, ako keď Rakúsko nechcelo priznať rakúske prídavky na deti občanom zo Slovenska, hoci pracovali v Rakúsku. EÚ zasiahla – Rakúšania to museli zmeniť a prestať diskriminovať ľudí z iných štátov EÚ, pracujúcich v Rakúsku,“ myslí si Mihál.

Práve preto je to podľa neho v rozpore s právom Európskej únie, právom slobodného pohybu, právom pracovať v ktoromkoľvek štáte, keďže dieťa pracujúce v zahraničí nebude môcť prispievať rodičom v penzii žijúcich na Slovensku. Rodičovský dôchodok tak diskriminuje slovenských penzistov, ktorých detí sa rozhodli pracovať mimo slovenskej republiky v inom členskom štáte.

SR vláda 77. schôdza rokovanie krajniak milan Čítajte viac Štát mení dôchodkový systém. Prichádza rodičovský bonus či predčasná penzia (prehľad zmien)

Krajniak argumentoval, že rodičovský bonus zavádza najmä preto, aby napravilo znevýhodnené odmeňovanie žien na dôchodku, ktoré sa rozhodli mať deti. No Mihál reaguje, že nízke dôchodky matiek sa dajú vyriešiť aj inak. „Priznať im za dobu výchovy dieťaťa nie osobný mzdový bod 0,6 – ale taký, aký im vychádza z ich reálnych celoživotných odvodov a zárobkov, prípadne ešte navýšený o 20 – 30 percent. A to aj spätne, dá sa to jednoducho prepočítať. Matky na dôchodku by tak mohli mať spravodlivo zvýšené starobné ale i predčasné starobné a invalidné dôchodky,“ tvrdí exminister práce.

© Autorské práva vyhradené

98 debata chyba
Viac na túto tému: #rodičovský bonus #rodičovský dôchodok