EÚ je pripravená na zimu lepšie než kedykoľvek predtým, tvrdí Leyenová

Sedem a pol mesiaca od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu je Európska únia lepšie pripravená na zimu než kedykoľvek predtým, vyhlásila v piatok po skončení neformálneho summitu EÚ v Prahe predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

07.10.2022 18:32
leyenová Foto: ,
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas tlačovej konferencie po skončení neformálneho summitu Európskej rady v Prahe 7. októbra 2022.
debata (74)

Vysvetlila, že na začiatku vojny predstavoval ruský zemný plyn 41 percent spotreby EÚ, v súčasnosti je to už iba 7,5 percenta. Zásobníky plynu v EÚ sú podľa nej naplnené na vyše 90 percent, čo je o 15 percentuálnych bodov viac než vlani.

Na jar, po vyprázdnení zásobníkov plynu, by mali európske krajiny postupovať pri nákupe plynu jednotne, aby si navzájom nekonkurovali a mali spoločnú vyjednávaciu silu, apelovala.

Von der Leyenová hovorila o nevyhnutnosti zastropovania cien energonosičov, „aby sme tak podkopali schopnosť (ruského prezidenta Vladimira) Putina viesť vojnu na Ukrajine“.

heger Čítajte viac Heger na summite v Prahe: Ak Putin stratí vplyv na Európu, trh s plynom sa upokojí

Zdôraznila, že Európska únia je popri USA najvýraznejším podporovateľom Ukrajiny. „Poskytli sme 19 miliárd eur, do toho nepočítam vojenské systémy,“ uviedla. Ďalšie dve miliardy eur budú uvoľnené v nasledujúcich dňoch na makrofinančnú podporu Ukrajiny.

EÚ sa chce zamerať aj na obnovu Ukrajiny, pričom bude potrebné nájsť nové finančné zdroje. Na to bude nevyhnutné vytvoriť rámec pre predvídateľné, transparentné a udržateľné financovanie, spresnila.

Podpora obnovy Ukrajiny bude aj predmetom konferencie, ktorú v Berlíne zorganizuje spoločne Komisia s nemeckým predsedníctvom skupiny G7.

Brigita Schmögnerová, foto do ankety Čítajte viac Energetická kríza a jej dosah na ekonomiku: naplní sa najhorší scenár?

Podľa von der Leyenovej treba umožniť vyššie investície do obnoviteľných zdrojov, pretože okrem ochrany klímy ide aj o spôsob zvýšenia energetickej nezávislosti.

Šéfka eurokomisie poukázala aj na potrebu posilnenia ochrany energetickej infraštruktúry, pričom pripomenula nedávne incidenty na plynovodoch Nord Stream v Baltskom mori. „Na tento typ hrozby si musíme zvyknúť, ale predovšetkým sa na to pripraviť,“ upozornila. Potrebné budú záťažové testy či výmena informácií a Európska únia bude v tejto záležitosti spolupracovať aj so Severoatlantickou alianciou.

Podľa Fialu v základných veciach dospeli k zhode

Český premiér Petr Fiala, ktorý hostil pražskú schôdzku európskych lídrov, uviedol, že v základných veciach dospeli k zhode a vítajú návrhy Komisie. Stále väčšiu podporu má podľa neho potreba oddeliť cenu plynu od elektriny, čo by viedlo k celkovému poklesu cien v EÚ. Navrhol zníženie cien emisných povoleniek z trhových rezerv, čo by malo zlacniť elektrinu.

Potrebné bude podľa neho nájsť aj riešenie, ako pomôcť s cenami elektriny veľkým firmám, kde podľa pravidiel Únie nemožno dopustiť súťaž na úrovni štátov, ktorá by narúšala jednotný trh.

Heger: Eurokomisia musí prísť s konkrétnym riešením plynového stropu

Európska komisia (EK) musí o dva týždne prísť s konkrétnym návrhom na zastropovanie cien plynu. Riešenie by malo byť také, aby nebol ohrozený dostatok plynu na európskych trhoch. Povedal to predseda vlády Eduard Heger po neformálnom summite Európskej rady v Prahe, informuje spravodajkyňa TASR.

„Bolo to prvé stretnutie po lete, kde sme sa ako premiéri naživo stretli a mohli sme veľmi konkrétne pomenovať potreby jednotlivých krajín,“ uviedol premiér.

Z diskusie podľa Hegera vyplynulo, že si všetky krajiny uvedomujú urgentnosť a nevyhnutnosť toho, aby EK prišla 20. októbra s konkrétnym riešením na zastropovanie cien plynu.

Kadri Simson Čítajte viac Eurokomisárka na návšteve Slovenska: Eurokomisia sa nebráni využívaniu eurofondov v boji s energetickou krízou

„Viacerí, alebo aj všetci, sme jednoznačne komunikovali, že tá potreba zníženia cien je nevyhnutná a urgentná. Ceny plynu, z ktorých sa odvíjajú aj ceny elektriny sú pre naše ekonomiky neúnosné,“ povedal Heger a dodal, že na to, aby bolo možné kompenzovať tento rozdiel, je potrebné stlačiť ceny na nižšiu úroveň.

V piatok sa na Pražskom hrade konal neformálny summit Európskej rady. Išlo o vrcholnú akciu českého predsedníctva v Rade, európskych lídrov hostil český premiér Petr Fiala. Premiéri štátov EÚ rokovali o ruskej agresii na Ukrajine, energetike a hospodárskej situácii v Európe.

Neformálny summit nadviazal na štvrtkové stretnutie Európskeho politického spoločenstva (EPC), na ktorom predstavitelia krajín Európy diskutovali najmä o bezpečnosti, mieri, energetike a ekonomickej situácii s krajinami mimo EÚ.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #energie #plyn #Ursula von der Leyenová #plynová kríza #vojna na Ukrajine #Eduard Heger #energetická kríza