Plénum nebolo pri rozpočte uznášaniaschopné. Pomoc ľuďom stojí

Plénum Národnej rady (NR) SR nebolo ani na druhý pokus uznášaniaschopné pri hlasovaní o posunutí novely zákona o štátnom rozpočte do druhého čítania. Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár preto prerušil schôdzu a pokračovať bude v utorok (11. 10.) od 9.00 h.

07.10.2022 12:36 , aktualizované: 14:00
nr sr, parlament Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (15)

Poslanec a líder SaS Richard Sulík priblížil, že sa rozhodli spraviť NR SR neuznášaniaschopnou preto, lebo návrh zákona o štátnom rozpočte je „diletantsky“ spravený. „Tak, ako je to teraz napísané, to dáva vlastne bianko šek ministrovi financií urobiť s tými peniazmi, čo len chce,“ skonštatoval.

Ide o Pravdu, Milan Krajniak Čítajte viac Krajniak v Ide o Pravdu: Neverím, že rozpočet neprejde. Povie opozícia lekárom, že nedostanú vyššie platy?

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) vo štvrtok (6. 10.) plénu ozrejmil jednotlivé výdavky, zároveň avizoval, že vláda pripraví pozmeňujúci návrh s podrobnejším rozpisom toho, na aké položky presne majú byť financie použité. To však podľa Sulíka nestačí. „My už poznáme návrhy a prísľuby ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) a ja osobne, na základe osobnej skúsenosti, som si takmer istý, že tie čísla by boli nakoniec aj tak pozmenené,“ podotkol Sulík.

Krajniak Čítajte viac Krajniak ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia: Budú to stovky eur za rok

Požaduje preto stiahnutie tohto návrhu a podanie nového, kde už budú jasne jednotlivé položky vypísané. Dodal, že potom už SaS nebude blokovať schôdzu. Na predloženie nového návrhu si chce počkať aj nezaradený poslanec Miroslav Kollár.

„Bianko šek“ Matovičovi nechcú dávať ani nezaradení poslanci, pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase. „Chceme vidieť, na čo konkrétne by tie peniaze išli,“ zdôraznil poslanec Erik Tomáš. Na vyplatenie 14. dôchodkov podľa neho minister financií nepotrebuje uvedenú novelu, ale stačí mu na to rozpočtové opatrenie.

OĽaNO vyzýva SaS, aby zišla z kratšej cesty a prestala blokovať pomoc

SaS by mala zísť z kratšej cesty a prestať blokovať Národnú radu (NR) SR spolu s „mafiou a extrémistami“. Vyzval ju na to predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš na piatkovej tlačovej konferencii. Pýta, sa či je toto tá sľubová konštruktívna opozícia, keď blokuje prijatie návrhov na pomoc ľuďom a firmám v čase krízy. Reagoval tak na blokovanie parlamentu pri hlasovaní, v ktorom malo plénum NR SR rozhodnúť o novele štátneho rozpočtu na tento rok.

„Mrzí nás, že SaS je schopná si niekoľko dní v parlamente vybavovať osobné účty, na druhej strane odmieta spolupracovať na dôležitých zákonoch,“ podotkol Šipoš. Pýta sa, čo je zodpovedné na braní si firiem a ľudí za rukojemníkov. „Ak sa chce SaS mstiť hnutiu OĽaNO a vláde Eduarda Hegera (OĽaNO), v skutočnosti len ubližuje ľuďom,“ dodal. Vyzval preto liberálov, aby v parlamente prestali kolaborovať s mafiou a extrémistami. „Dajte nabok osobnú zášť a chuť po pomste a vráťte sa do práce,“ vyzval ich.

Predpokladá, že v pondelok (10. 10.) budú na koaličnej rade s partnermi hovoriť o ďalších krokoch pri novele štátneho rozpočtu. Odmieta, že by schválením návrhu dávali bianko šek ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽaNO), hovorí o pomoci ľuďom. Šipoš deklaroval pripravenosť hnutia rokovať a hľadať kompromisy. Verí, že v utorok (11. 10.) prestane opozícia blokovať parlament a budú môcť návrh prijať. Šipoš poukázal na vyjadrenia ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) a návrh, ktorým deklaroval využitie zvýšených financií v rozpočte na pomoc napríklad aj firmám či ohrozeným skupinám.

V súvislosti s mimoriadnou schôdzou iniciovanou Smerom k orgánom činným v trestnom konaní uviedol, že ide o opozičnú hru na zakrytie káuz bývalých vlád. Mrzí ho, že Sme rodina podporilo otvorenie schôdze a jej program. Verí, že za samotné uznesenie z dielne Smeru hnutie nezahlasuje. Ak by k tomu však došlo, budú to podľa slov Šipoša rešpektovať.

Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga sa rovnako pýta, či ide zo strany SaS o konštruktívnu opozičnú prácu. Podčiarkol, že pomoc ľuďom je nadstranícka. Pripomenul, že v rozpočte chcú vyčleniť 1,5 miliardy eur na dôchodky, kompenzácie firmám, verejnej správe a pomoc najzraniteľnejším skupinám. Kritizuje SaS za blokovanie schôdze. „Žiaľ, dnes je toto už iba hra Richarda Sulíka a strany SaS o predčasné voľby, kde sa nemajú problém spojiť už aj so Smerom, Hlasom a Tarabom, len aby ich dosiahli,“ uviedol. Rovnako verí, že v utorok obštrukcie v NR SR prestanú.

Poslanci Smeru sú pripravení pokračovať v obštrukcii

Smer je pripravený aj so zvyškom opozície pokračovať v obštrukcii parlamentu aj v utorok (11. 10.). Strana Roberta Fica nechce podporiť novelu zákona o štátnom rozpočte, v ktorom žiada minister financií Igor Matovič (OĽaNO) zvýšenie o 1,5 miliardy eur. Žiadajú nový návrh novelizácie rozpočtu tak, aby sa zvýšil len o 207 miliónov eur na opätovné vyplatenie 13. dôchodkov. Takýto návrh podporia a neblokovali by schôdzu ďalej.

V Národnej rade (NR) SR bolo podľa Fica na piatkovom rokovaní približne 140 poslancov, no iba 72 poslancov sa prezentovalo, takže parlament nebol uznášaniaschopný na to, aby mohol hlasovať o úprave tohtoročného štátneho rozpočtu. Matovičovi nechce Smer podpísať „bianko šek“. Minister financií si podľa Fica uvedomuje, že mu pravdepodobne neprejde rozpočet na budúci rok, preto ráta s rozpočtovým provizóriom. Smer-SD to odmieta. „Využili sme obštrukciu, pretože vládna koalícia nemá väčšinu, v utorok prídeme do práce, ale oznamujeme, že chceme pokračovať v politickej obštrukcii, ak sa tak bude správať aj zvyšok opozície, ani v utorok sa nebude dať o tomto hlasovať,“ povedal na piatkovej tlačovej konferencii Fico.

Upozornil tiež, že pri každom schvaľovanom návrhu vzniká iná zostava poslancov a takto to podľa neho už ďalej nejde. Považuje to za znak nefunkčnej vlády. Riešenie vidí v predčasných voľbách. Chce osloviť všetky politické subjekty a dohodnúť sa na novele Ústavy SR, ktorá je v druhom čítaní a ktorou by sa mohlo umožniť skrátenie volebného obdobia. Voľby by sa mohli podľa Fica konať už na jar 2023, no sú ochotní rokovať aj o júnovom termíne.

Šéf Smeru reagoval aj na schválenú novelu zákona o sociálnom poistení. Podľa Fica parlament rozhodol, že z našej právnej úpravy vypadne horný vekový limit pri odchode do dôchodku. Fico deklaroval, že pokiaľ bude Smer súčasťou vlády, zákon zmení a dostane do ústavy hranicu odchodu do dôchodku vo veku 64 rokov. Kritizoval aj formu zavedenia rodičovského dôchodku, považuje to za diskriminačné.

kollár Čítajte viac Ak neprejde rozpočet, Kollár končí: V provizóriu vládnuť nebudeme

Novela zákona o štátnom rozpočte zvyšuje výdavky aj príjmy rozpočtu o približne 1,5 miliardy eur, pričom výška plánovaného deficitu sa nemení. I keď sa oproti pôvodne schválenému rozpočtu výrazne zvýšili daňové príjmy štátu, bez zmeny zákona ich nie je možné v tomto roku použiť.

Poslanci v piatok dopoludnia schválili aj procedurálne návrhy, ktorými presunuli viacero bodov aktuálnej schôdze na ďalšiu riadnu schôdzu. Ide o poslanecký návrh novely zákona o konkurze a reštrukturalizácii, ďalej novelu Občianskeho zákonníka z dielne SaS o ukotvení inštitútu partnerského spolužitia, ako aj návrh novely zákona o hazardných hrách od Martina Čepčeka (nezaradený) a vládny návrh zákona o dani z výhody získanej v dôsledku osobitnej situácie na trhu s ropou.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #rozpočet 2022