Až 1,5 miliardy eur pre ohrozené skupiny, dôchodcov či firmy. Krajniak ukázal, kam nasmerujú pomoc (prehľad)

Zo zvýšeného výberu daní a poistného v hodnote 1,5 miliardy eur má ísť najväčšia časť na kompenzačné schémy štátnej pomoci pre firmy ohrozené vysokými cenami energií, a to 900 miliónov eur.

06.10.2022 14:36
krajniak Foto: ,
debata

To, kam pôjde pomoc, priblížil vo štvrtok v rozprave k novele zákona o štátnom rozpočte na tento rok minister práce Milan Krajniak (Sme rodina), ktorý zastupoval ministra financií. Do parlamentu priniesol rozpis výdavkov, ktorý požadovali viacerí poslanci.

  • Najväčšia časť na kompenzačné schémy štátnej pomoci pre firmy ohrozené vysokými cenami energií, a to 900 miliónov eur.
  • Na tzv. 14. dôchodky, ktoré by po schválení mohli dostať dôchodcovia v novembri, by malo ísť 207,619 milió­na eur.
  • Na kompenzácie pre verejnú správu pôjde 200 miliónov eur.
  • Na kompenzácie pre ohrozené skupiny, teda domácnosti, prípadne fyzické osoby 190 miliónov eur.
krajniak Čítajte viac Koľko dostane každý dôchodca? Pozrite si, čo im schválila vláda (+ tabuľka)

Ak novela zákona o štátnom rozpočte prejde do druhého čítania v parlamente, avizoval prípravu pozmeňujúceho návrhu. „Dali by sme tam napevno tie sumy, aby každý mal istotu, na čo tie peniaze budú použité,“ dodal Krajniak. Podotkol tiež, že podľa zákona o rozpočtových pravidlách nie je možné použiť vyšší výber daní a poistného na výdavky v danom roku bez toho, aby bol zmenený zákon o štátnom rozpočte, ktorý to umožní.

Predseda parlamentného finančného výboru Marián Viskupič (SaS) reagoval s tým, že je rád za základný rozpis plánovaných výdavkov. Skonštatoval, že bude čakať na spomínaný pozmeňujúci návrh a podľa toho prispôsobí aj postoj k zmene rozpočtu. „To, že treba pomáhať, to, že treba kompenzovať, myslím si, že na tom je celospoločenská zhoda,“ poznamenal.

Návrh vládnej novely zákona o štátnom rozpočte zvyšuje výdavky aj príjmy rozpočtu o približne 1,5 miliardy eur, pričom výška plánovaného deficitu sa nemení. I keď sa oproti pôvodne schválenému rozpočtu výrazne zvýšili daňové príjmy štátu, bez zmeny zákona ich nie je možné v tomto roku použiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #zdražovanie