Schválili veľkú reformu dôchodkov. Pozrite si najväčšie zmeny (prehľad)

Seniori v dôchodkovom veku budú môcť od svojich detí dostávať rodičovský dôchodok. Možnosť odísť do predčasného dôchodku zároveň bude po odpracovaní 40 rokov. Počíta s tým novela zákona o sociálnom poistení z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorú v stredu schválila Národná rada (NR) SR hlasmi 73 zo 133 prítomných poslancov. Zmeny platia od 1. januára 2023.

05.10.2022 18:05
krajniak milan Foto: ,
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.
debata (209)

1. Rodičovský dôchodok (alebo tzv. rodičovský bonus)

Rodičovský dôchodok má byť vyrátaný na každého rodiča ako 1,5 percenta z jednej dvanástiny úhrnu vymeriavacích základov dieťaťa za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza príslušnému kalendárnemu roku, z ktorého bolo zaplatené poistné na starobné poistenie.

Z minuloročnej priemernej hrubej mzdy vo výške 1 211 eur by maximálny rodičovský dôchodok v budúcom roku dosiahol 21,80 eura pre každého rodiča. Takýto rodičovský dôchodok by svojim rodičom mohli dopriať deti, ktorých hrubá mzda alebo vymeriavací základ dosahuje 1 453,60 eura a viac.

krajniak Čítajte viac Koľko dostane každý dôchodca? Pozrite si, čo im schválila vláda (+ tabuľka)

„Ústava SR garantuje každému poistencovi právo rozhodnúť sa, že časť uhradenej dane alebo časť uhradenej platby spojenej s účasťou na systéme primeraného hmotného zabezpečenia v starobe bude poskytnutá osobe, ktorá ho vychovala a ktorej je poskytované hmotné zabezpečenie v starobe,“ uviedol rezort práce, sociálnych vecí a rodiny v dôvodovej správe k materiálu. Zákon o sociálnom poistení však podľa rezortu doposiaľ takúto možnosť neupravuje.

Na základe pozmeňujúceho návrhu poslankyne Petry Hajšelovej (Sme rodina), ktorý plénum rovnako schválilo, sa upravil aj moment vzniku nároku na rodičovský dôchodok a na jeho výplatu. Nárok na rodičovský dôchodok vznikne odo dňa poberania starobného dôchodku, invalidného dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku alebo výsluhového dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku. Obdobie dôchodkového poistenia na účely vzniku nároku na rodičovský dôchodok a určenia jeho sumy sa bude hodnotiť až od momentu zaplatenia poistného na dôchodkové poistenie v správnej sume. Rodičovský dôchodok v budúcom roku by sa mal vyplatiť za celý rok 2023 v jednej úhrnnej splátke.

Opatrenie má stáť rozpočet budúci rok približne 250 miliónov eur.

Nárok na rodičovský dôchodok vzniká najskôr od 1. januára 2023.

2. Končí tabuľka, odchod do penzie sa naviaže na automat

Dôchodkový vek sa bude zvyšovať podľa toho, ako bude stúpať stredná dĺžka života. Penzijný vek by mal po naviazaní na strednú dĺžku života stúpať o dva mesiace ročne. Súčasne sa zachová to, že ženám sa bude dôchodkový vek za každé dieťa znižovať o šesť mesiacov.

Tento krok chvália ekonómovia najviac zo všetkých. „Je nevyhnutné zlepšiť finančnú stabilitu dôchodkového systému znovuzavedením dôchodkového automatu,“ zdôrazňuje predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ján Tóth.

3. Predčasný dôchodok po odpracovaných 40 rokoch

Novela ráta tiež s možnosťou odchodu do predčasného dôchodku po odpracovaní 40 rokov. Ak teda nastúpi do zamestnania v 18 rokoch, do dôchodku môže ísť v 58 rokoch. Každý, kto sa rozhodne odísť do dôchodku za týchto podmienok, bude mať penziu krátenú o 0,3 percenta za každý mesiac, o ktorý odíde do penzie skôr oproti oficiálnemu aktuálnemu dôchodkovému veku.

Do tohto obdobia by sa však nemali rátať niektoré náhradné doby získané pred 1. januárom 2004, ako napríklad doba štúdia. Za každý mesiac skoršieho odchodu do dôchodku po získaní 40 rokov poistenia sa bude penzia krátiť o 0,3 percenta.

SR vláda 77. schôdza rokovanie krajniak milan Čítajte viac Krajniak vyhral prvú bitku v reforme dôchodkov, ale vojnu ešte nie. SaS mu odkazuje, že chce ďalšie zmeny

Nárok na predčasný starobný dôchodok má vzniknúť v prípade, ak suma predčasného starobného dôchodku bude vyššia ako 1,6-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. Do odpracovaných rokov by sa zároveň nemali započítavať doby štúdia a nezamestnanosti získané podľa právnych predpisov iných štátov. Podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok, ak nárok vznikol pred 1. novembrom tohto roka, sa budú posudzovať podľa tohto zákona v znení účinnom do 31. októbra 2022.

4. Zvyšovanie penzií bude pomalšie

Suma aktuálnej dôchodkovej dávky, od ktorej závisia sumy novopriznaných dôchodkov, sa bude zvyšovať pomalšie ako v súčasnosti. Kým v súčasnosti aktuálna dôchodková hodnota pravidelne k 1. januáru stúpa o rast priemernej mzdy, po novom pôjde o rast len o 95 percent priemernej mzdy.

Ak minulý rok vzrástla mzda o šesť percent, aj ADH sa zvýšila o šesť percent. V záujme vyššej udržateľnosti rozpočtu však nebude rásť o celých 100, ale len o 95 percent tej zmeny. Čiže ak po novom porastú mzdy o šesť percent, hodnota ADH sa zvýši iba o 5,7 percenta.

5. Príspevky do II. piliera sa na dva roky zmrazia

Príspevková sadzba do druhého dôchodkového piliera sa v najbližších dvoch rokoch nebude zvyšovať. Sadzba vo výške 5,5 percenta hrubej mzdy, resp. vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby sa bude uplatňovať aj v rokoch 2023 a 2024. Aktuálne platný zákon pritom počíta s tým, že sadzba príspevkov do druhého piliera sa zvýši od budúceho roka na 5,75 percenta a od roku 2024 na 6 percent. Na 5,75 percenta sa sadzba do druhého piliera zvýši až od začiatku roka 2025 a bude sa uplatňovať aj v roku 2026. Od roku 2027 sa má sadzba do sporivého piliera zvýšiť na 6 percent hrubej mzdy, resp. vymeriavacieho základu SZČO. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú v stredu schválil parlament.

To, že sa bude sadzba do druhého piliera od roku 2017 postupne zvyšovať zo 4 % na 6 % hrubej mzdy zamestnanca, resp. vymeriavacieho základu SZČO, schválil parlament ešte v auguste 2012, teda počas druhej vlády Roberta Fica. Išlo o pozmeňujúci návrh vtedajšieho opozičného poslanca Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS), ktorý pri hlasovaní v parlamente podporili aj poslanci Smeru-SD. Súčasťou vtedajšej novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení totiž bolo zníženie príspevkovej sadzby do sporivého piliera z 9 % na 4 % s účinnosťou od septembra 2012.

209 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #dôchodky #penzie