Prieskum o platoch, pozrite sa, kde rástli najviac. Hrozí nám tu preskakovanie z práce do práce, tvrdí personalista

Vrchol inflácie nás zrejme ešte len čaká. Štátni analytici z Národnej banky Slovenska (NBS) či ministerstva financií predpokladajú, že dvojciferná inflácia tu ostane aj v roku 2023. Aj keď platy porastú, rast cien bude oveľa rýchlejší. Podľa nového prieskumu personalistov z Graftonu firmy síce zvyšovali platy naprieč sektormi, no drahé energie ich efekt prakticky vynulujú.

05.10.2022 16:19 , aktualizované: 06.10.2022 13:52
továreň, okná, SZČO, práca, podnikanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

V praxi to bude znamenať, že vyššie sumy na výplatných páskach nepokryjú rastúce náklady domácností. Za dva roky, rátajúc od tohto roku, sa kúpna sila príjmov domácností zníži podľa NBS približne o desatinu.

Ľudia by sa mali pripraviť na to, že ceny tovarov a služieb sa už zrejme nevrátia späť na úroveň spred krízy. „Aj keby citeľne začali klesať ceny energií, tak si nemyslím, že sa producenti budú hrnúť do znižovania cien. Budú mať za sebou ťažké roky,“ upozorňuje analytik Tatra banky Boris Fojtík. Skôr to podľa neho reálna ekonomika postupne dobehne cez nárast miezd. Aj preto je už v súčasnosti cítiť veľký tlak na ich rast.

žena, kotol, kúrenie, úsmev, energie Čítajte viac Ekonómovia prepočítali, čo s účtami ľudí spravia januárové faktúry za energie

Zamestnávatelia aj napriek tomu, že by veľakrát chceli, tak nie sú schopní zvýšiť mzdy na takú úroveň, aby to pokrylo výšku inflácie. To znamená, že reálne mzdy, teda tie očistené od rastu cien, poklesnú. Inými slovami veľa ľudí schudobnie, pretože si za mzdy bude dovoliť menej kúpiť. Na druhej strane dobré správy podľa ekonómov prídu v roku 2024. Aj podľa Inštitútu finančnej politiky aj NBS, mzdy očistené o infláciu porastú. Tým pádom opäť vzrastie životná úroveň.

„Tlak na mzdy je obrovský, pretože z psychologického hľadiska je ťažké sa stotožniť s tým, že budem zarábať menej ako pred rokom v čase, keď všetko je oveľa drahšie,“ tvrdí Martin Malo, riaditeľ personálnej agentúry Grafton.

Mzdy rastú naprieč Slovenskom

V porovnaní s obdobím pred pandémiou nastalo v roku 2022 zvýšenie nominálnych miezd naprieč pozíciami aj regiónmi. Aj napriek priemernému rastu miezd na úrovni piatich percent, uvádza Grafton, to nedokázalo kompenzovať výšku inflácie a uspokojiť očakávania zamestnancov. Najnovší prieskum personálnej agentúry Grafton ukazuje, že najviac mzdy narástli na nižšie kvalifikovaných pozíciách vo výrobe a obchode, ako je napríklad hlavný majster, predavač alebo recepčná.

Napríklad predavačka v porovnaní s rokom 2019 zarobí v tomto roku o 300 eur viac. Plat na tejto pozícii sa pohybuje v závislosti od regiónu od 850 do 1400 eur. Stavbyvedúci dostane na výplatnej páske tento rok o 650 eur viac. Mzda na takomto pracovnom mieste sa pohybuje naprieč Slovenskom od 1800 do 2800 eur. Vysoké platy sú tradične v IT sektore, kde sa napríklad pozícia Cloud architekta dostala z minimálnej hranice ohodnotenia 2400 eur v roku 2019 na súčasných 3700 eur.

zväčšiť Foto: Grafton
Mzdovy prieskum 2022

Dobrou správou je, že rastú mzdy aj mimo hlavného mesta. Ide najmä o Nitriansky, Žilinský, Banskobystrický či Košický región. Na niektorých pozíciách v oblasti inžinieringu, výroby a automotive, dokonca zarobia kandidáti porovnateľne ako v Bratislave, kde sú platy dlhodobo najvyššie. S príchodom Volva do Košíc je predpoklad, že dôjde k finančnému nárastu aj v Košickom regióne.

Elektrotechnik zarobí v závislosti od regiónu od 1200 do 1800 eur. O niečo viac si môže vypýtať hlavný majster, ktorého mzdy v roku 2022 dosahuje v priemere od 1600 do 2200 eur. Na druhej strane výrobný robotník zarába rovnako v bratislavskom, nitrianskom a žilinskom regióne, teda od 950 do 1350 eur.

zväčšiť Foto: Grafton
Mzdovy prieskum 2022

Tlak na rast miezd bude

Martin Malo upozorňuje, že v dôsledku vysokej inflácie ide istota pracovného miesta viac do úzadia a do popredia sa dostáva pre zamestnanca výška mzdy. Ako ďalej vysvetľuje, tak začína nám vznikať situácia, kedy zamestnanci budú viac „preskakovať z práce do práce“ . Robiť tak budú v dôsledku hľadania lepšieho finančného ohodnotenia v časoch vysokej inflácie. Ak niekto pracuje vo firme a príde ponuka od konkurenčnej firmy s 15 percentným navýšením mzdy, tak zamestnanec to zoberie, vysvetľuje.

Igor Matovič / Eduard Heger  / Čítajte viac Končí sa éra vykúrených škôl a úradov. Štát ukázal desatoro pravidiel, ako chce šetriť

Aj keď je na Slovensku silné zastúpenie odborových organizácii tak aj tie pochopili, že dostať v priemere navýšenie miezd na úroveň inflácie je nemožné, dodáva Malo. Ako ďalej vysvetľuje, tak plošné dvíhanie miezd o viac percent je vo firmách momentálne skôr raritné. Ak dochádza niekde k vyššiemu navyšovaniu miezd o viac ako päť percent, tak spoločným menovateľom je, že je to skôr individuálne navyšovanie. Je to hlavne pri takých pozíciách, ktoré majú pre firmu kľúčový charakter.

„Pokiaľ dochádza k navyšovaniu miezd nad úroveň jednotiek percent, tak sa to deje pri pozíciách, ktoré sú kľúčové, kvalifikované a kritické pre firmy,“ vysvetľuje. Ako príklad uvádza firmu, ktorá plošne zdvihla platy len o dve percentá, ale zváračom v nej až o 19 percent. Firma vie, že je sú pre nich kľúčové pozície, bez ktorých sa nezaobíde a na pracovnom trhu je takých ľudí málo. V prípade tejto pozície sa mzda pohybuje naprieč regiónmi od 1500 do 2000 eur.

Zamestnanci sa so zamestnávateľmi vedia dohodnúť aj v časoch vysokej inflácie. Príkladom je napríklad nová kolektívna zmluva medzi nitrianskou automobilkou Jaguar Land Rover Slovakia a jej odbormi. Od začiatku septembra sa bude celková mesačná mzda ich výrobných pracovníkov pohybovať v rozmedzí od 1276 do 2104 eur, v prípade výrobných operátorov sa zvýši o 9,56 percenta na 1331 eur.

Aj bratislavská automobilka Volkswagen zvyšuje platy podľa dohodnutej kolektívnej zmluvy. „Aj napriek mimoriadne náročnému obdobiu naďalej postupne rastú mzdy zamestnancov tak, ako bolo dohodnuté v kolektívnej zmluve. V tomto roku stúpli tarifné mzdy o 4,5 % a zároveň bola zamestnancom vyplatená dohodnutá jednorazová platba 200 eur (k 1.9.2022). Podnik tiež poskytuje zamestnancom široký sociálny program (benefity a príspevky) vrátane 13. a 14. platu a odmeny za hospodársky výsledok. Samozrejme, že aj v budúcom roky budeme plniť záväzky, ktoré nám vyplývajú z kolektívnej zmluvy," vysvetlila pre Pravdu hovorkyňa Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová

S pomocou v turbulentných časoch prišiel napríklad aj manažment detvianskych Podpolianskych strojární (PPS Group), ktorý v auguste navrhol rast miezd o celú výšku inflácie. Generálny riaditeľ PPS Group Martin Domiter povedal, že pracovníkom a ich rodinám to má dať istotu, že napriek inflácii sa v budúcom roku nezníži ich kúpyschopnosť ani životný štandard.

krajniak Čítajte viac Koľko dostane každý dôchodca? Pozrite si, čo im schválila vláda (+ tabuľka)

Prieskumy pracovného portálu Porfesia na druhej strane ukazujú, že ľudia sa boja krízy a z toho dôvodu väčšina nie je až tak naklonená na zmenu. Slováci a Slovensky sú pritom pri zmenách zamestnania skôr konzervatívnejší. Ako však vysvetľuje Nikola Richterová z Profesie, tak určite sú skupiny ľudí, ktorí vnímajú tému inflácie razantnejšie a ich doba tolerancie a čakania s navýšením platu je nižšia, nech sú dôvody akékoľvek. Vo všeobecnosti je to práve plat, ktorý je najčastejším dôvodom zmeny práce na Slovensku. „Ak si teda predstavíme zamestnávateľov, ktorí neplánujú nijaké prispôsobovanie miezd súčasnej situácii, pričom v tomto smere podceňujú aj komunikáciu a oddôvodnenie tohto rozhodnutia svojim ľuďom, môže sa stať, že pôjde o situáciu, keď si viacero zamestnancov v týchto firmách povie, že je čas na zmenu,“ tvrdí pre Pravdu.

Firmy v ťažkej pozícii

Firmy sa pre drahé energie, nedostatku komponentov či stále pretrvávajúcimi problémami s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily dostali do ťažkej situácie, kedy často nevedia zamestnancom zvýšiť mzdy. „Na zamestnávateľov vzniká prirodzene aj tlak na rast platov, ktoré predpokladám nebudú schopní v dohľadnej dobe plošne zvyšovať. Práve firmy v oblasti výroby riešia v týchto chvíľach existenčné otázky, ako sa im podarí vysporiadať sa so stúpajúcimi cenami energií, ktoré pre mnohých boli priam likvidačné,“ opisuje situáciu na trhu práce Katarína Tešla z portálu Kariéra.

Zamestnávatelia sa preto podľa nej snažia dnes vychádzať uchádzačom v ústrety a ak je to možné, poskytujú im flexibilitu napríklad v podobe benefitov ako práca z domu a podobne.

Súčasná situácia tak praje ľuďom, ktorí plánujú v dohľadnej dobe zmeniť zamestnávateľa. „Pracovných ponúk je veľa a vhodných kandidátov je nedostatok. Pre ľudí túžiacich po zmene zamestnania je táto situácia výhodná a môžu si vyberať z viacerých ponúk, porovnať si podmienky, ktoré budú pre nich výhodnejšie. Či už z pohľadu platu, benefitov alebo dochádzania do práce,“ dodáva Tešla.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #inflácia #platy #zamestnanci #mzdy