Veľké porovnanie cien. Cenovky potravín, energií či bývania rástli oproti Maďarom, Poliakom a Čechom prekvapivo

Potraviny, bývanie a energie. Toto sú kľúčové oblasti, na ktoré Slováci vynakladajú najväčšiu časť svojich rozpočtov. Posledné dáta z Európskeho štatistického úradu hovoria, že ani v jednej tejto položke nie je naša krajina „na čele zdražovania“.

07.10.2022 11:56
Senior, dôchodca, financie, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

Pri všetkých grafoch ide o porovnanie cien z augusta 2022 s augustom v roku 2021, teda medziročne. Denník Pravda sa pozrel na 8 položiek a ich rast cien u nás a v susedných krajinách – Maďarsku, Poľsku, Česku a Rakúsku.

Podľa spotrebného koša od Štatistického úradu z roku 2022 na potraviny, energie a bývanie dávajú Slováci asi polovicu svoju rozpočtu.

1. Potraviny a nealkoholické nápoje

Rekordéri v rastie cien potravín a nealkoholických nápojov sú Maďari, kde za rok ceny narástli až o tretinu. Slováci sú spomedzi krajín V4 a Rakúska na druhom mieste. U nás narástli ceny za rok o pätinu.

Naopak, vo Švajčiarsku táto položka zdražela len o 2,4 percenta, na Cypre o 5 percent, v Luxembursku a vo Francúzsku o niečo vyše 8 percent.

2. Oblečenie a obuv

V kategórii oblečenie a obuv sa Slovensko umiestnilo hneď za Rakúskom s medziročným nárastom cien o 3,6 percenta, čo je v porovnaní s priemernou infláciou zanedbateľné číslo. Slováci vynakladajú za odevy a obuv v priemere 5 percent zo svojho celkového rozpočtu.

Zaujímavé číslo ponúka Eurostat o Česku. Tam narástli ceny oblečenia a obuvi skoro o pätinu.

3. Bývanie, elektrina, plyn, voda a iné palivá

Jednoznačne najväčšiu položka v rozpočtoch domácností tvoria výdavky za bývanie a energie. Tu je zaujímavé, že spomedzi všetkých susedných krajín u nás ceny narástli najmenej – „iba“ o 14,1 percenta. V Maďarsku narástli skoro o tretinu, v Česku a Poľsku o vyše štvrtinu.

4. Motorové vozidlá

Aj v kategórii cien motorových vozidiel zasiahlo Slovensko ich zdražovanie najmenej – o necelých 7 percent. Eurostat uvádza, že sem sa radia najmä vozidlá kupované predovšetkým domácnosťami, teda najmä osobné vozidlá, no sem môžu spadať aj pick-upy či dodávky.

5. Ceny benzínu

Ceny benzínu vzrástli za jeden rok o takmer štvrtinu. Ak ste tankovali plnú nádrž za 50 eur v auguste 2021, o rok neskôr ste za ňu zaplatili približne 62 eur. Spomedzi susedných krajín je to po Rakúsku a Česku najvyšší nárast. V Maďarsku narástli ceny benzínu iba o necelých 11 percent a to aj z dôvodu, že tamojšia vláda zastropovala ceny palív na veľmi nízkej úrovni – približne na 1,3 eurách.

6. Elektrina, plyn a iné palivá (bez bývania)

Ak sa pozrieme na položku energií, tento raz bez výdavkov na bývanie, tak dáta Eurostatu ukazujú prekvapivo nízky rast cien elektriny, plynu, vody a iných palív na Slovensku oproti susedom. V Maďarsku ľudia platia o polovicu viac za energie oproti minulému roku. V Poľsku, Česku a Rakúsku je to takmer 40 percent, na Slovensku iba necelých 17 percent.

Môže to byť spôsobené inými regulačnými štandardmi v každej krajine – napríklad na Slovensku sú ceny energií regulované pre domácnosti, ktoré aj napriek ich výrazným nárastom v priebehu roka 2022 platia priemer cien z predvojnového roka 2021, keď boli neporovnateľne nižšie.

7. Reštaurácie a kaviarne

Z krajín V4 ceny za služby v reštauráciách a kaviarňach narástli na Slovensku opäť najmenej – o 14,1 percenta. V Česku to bolo najviac – až o 28 percent.

8. Zdravotnícke služby

Ceny za zdravotnícke služby vrátane cien liekov na Slovensku za rok narástli o necelých 5 percent, čo je najmenej po Rakúsku. Z pohľadu celkových výdavkoch vychádzajúcich zo spotrebného koša dávajú v priemere občania na Slovensku prekvapivo málo na zdravotníctvo – iba 2,8 percenta. Samozrejme, oveľa viac na zdravotnícke služby vynakladajú oproti priemeru populácie starší ľudia a seniori.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #inflácia #zdražovanie