Rast cien bude väčší, platy nebudú stíhať. Hrozí gigantická redistribúcia bohatstva, varuje Matovičov tajomník

Keď budú ceny rásť v okolí 13 percent, vieme udržať ekonomiku nad vodou, hovorí riaditeľ Inštitútu finančnej politiky Juraj Valachy o novej ekonomickej prognóze. „Bude nás to stáť síce veľa energie, ale problémy s energiami zvládneme,“ vyhlásil štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek.

27.09.2022 17:33
SR Bratislava Financie MF FS DPH Výber... Foto:
Na snímke štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek, za ním podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO).
debata (147)

Vyššie regulované ceny sa od nového roku prejavia opätovným dvojciferným rastom spotrebiteľských cien. Reálne mzdy tak klesnú a spolu s nimi aj miera úspor a spotreba domácností. Viditeľné oživenie ekonomiky príde s rokom 2024, informujú o vývoji slovenskej ekonomike v komentári IFP ekonómovia Daniel Dujava a Miroslav Kľúčik.

vláda matovič heger mikulec Čítajte viac Elektrina by zdražela o 400 percent, ak by sa neprijali žiadne opatrenia (+ predpoveď)

Klimek hovorí, že vláda zastropuje ceny elektriny a plynu, čo domácnostiam prinesie 2,6 miliardy eur v prípade elektriny a 1 miliardu v prípade plynu. „Keby nedošlo k zastropovaniu a nedošlo by k mimoriadnym riešeniam, inflácia by vyskočila na nepredstaviteľné hodnoty okolo 30 percent,“ dodal Klimek.

„Energetická kríza, ak nedôjde k zmierneniu, hrozí gigantickou redistribúciou bohatstva od takmer všetkých odvetví a sektorov v prospech zahraničného energetického a finančného sektora,“ hovorí Klimek. „Vláda má nástroje a musí konať, aby zmiernila dopad na celú ekonomiku – domácnosti, verejnú správu a firmy,“ dodal Klimek.

Karel Hirman minister hospodárstva Čítajte viac Slovensko má plán B v energetike. Ministrovi Hirmanovi v parlamente prešli kľúčové zákony

Ak dôjde k regulácii cien energií, rast cien bude „iba“ okolo 13,5 percenta v budúcom roku. V tomto roku by mal rast cien dosiahnuť 12,4 percenta. Reálne platy, teda očistené o tento rast cien, budú záporné – teda veľa ľudí schudobnie, pretože si za mzdy bude dovoliť menej kúpiť. „Nominálne mzdy budú nasledujúce roky rásť vysokým tempom, no na infláciu sa v tomto ani v budúcom roku nedotiahnu. Reálne mzdy v rokoch 2022 a na 2023 kumulatívne poklesnú o viac než 6 %,“ predpovedá Dujava a Kľúčik v komentári.

Sumár hlavných bodov ekonomickej prognózy podľa IFP:

☑️ Ekonomika v aktuálnom aj budúcom roku porastie aj napriek vysokým cenám.

☑️ Vysoké ceny energií doliehajú na celú reálnu ekonomiku.

☑️ Neistoty v ďalšom vývoji cien energii pretrvávajú a materializuje ich pesimistický scenár prognózy.

☑️ Firmám sa v minulom roku darilo historicky najviac.

☑️ Výber daní v aktuálnom roku mierne zaostáva za ekonomickými fundamentami.

☑️ Inflačný šok ťahá aj bežné výdavky štátu (na dávky a dôchodky), čo sa naplno začne prejavovať od budúceho roka.

☑️ Celkový vplyv aktualizácie na rozpočet však bude závisieť od reakcie vlády na zvyšnú časť – nie zákonom daných – výdavkov.

Valachy priblížil, že v prvom polroku tohto roka podporila HDP domáca spotreba, keď obyvatelia využili rezervy vytvorené počas predchádzajúceho obdobia, no tento efekt postupne oslabuje. „Nožnice medzi príjmom domácností a výdajom domácností sa musia niekde spojiť a nemôžu byť otvorené natrvalo,“ upozornil Valachy. Ekonomiku však v budúcom roku zasiahnu aj problémy zahraničných partnerov, kde eurozónu podľa Valachyho čaká stagnácia.

Pozrite si celú tlačovku:

Valachy povedal, že chvalabohu, že máme verejný dlh iba niečo vyše 60 percent hrubého domáceho produktu, lebo dnes treba hasiť problémy, ktoré sa na Slovensko valia. Ak by sme ho mali vo výške niekde okolo 120 percent, „diskusia o dlhu by bolo diametrálne odlišná,“ povedal Valachy. „Diskusia o verejnom rozpočte nie je na mieste, dnes treba hasiť, čo sa dá,“ povedal Valachy.

Slovensko sa teda vie dobre zafinancovať na finančných trhoch, dodal Klimek s tým, že investori veria krajine a chcú jej požičiavať.

© Autorské práva vyhradené

147 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #šetrenie #plyn #HDP #elektrina