Koľko dostane každý dôchodca? Pozrite si, čo im schválila vláda (+ tabuľka)

Vláda schválila pomoc pre dôchodcov vo výške takmer 208 miliónov eur. Štrnástu penziu by malo dostať vyše 1,4 milióna seniorov. Vyplatená by mala byť už v novembri.

26.09.2022 13:00 , aktualizované: 17:13
krajniak Foto: ,
debata (139)

Pôjde o sumu vo výške 70 percent trinásteho dôchodku, ktorý dôchodcom Sociálna poisťovňa vyplatila v júli tohto roka. Jednorazová pomoc v čase rekordného zdražovania tak nebude rovnaká pre všetkých.

Ľudia s najnižšou penziou dostanú najvyššiu pomoc, až vo výške 210 eur. Naopak, ľudia s vysokým dôchodkom okolo 900 eur dostanú len 35 eur. Variant, podľa ktorého dostanú najvyššiu jednorazovú pomoc penzisti s najnižšími dôchodkami, označil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) za najsociálnejší scenár. Pomoc vyplatia aj poberateľom invalidných a sirotských dôchodkov.

VIDEO: Minister Krajniak ukazuje komu bude pomoc určená

Video

„Schválili sme bezprecedentnú pomoc dôchodcom,“ povedal premiér Eduard Heger (OĽaNO). Teraz pôjde návrh novely zákona o trinástom dôchodku do parlamentu. Kabinet zároveň navrhol, aby poslanci o ňom hlasovali v skrátenom legislatívnom konaní.

Vládny návrh inflačnej pomoci pre dôchodcov považuje Jednota dôchodcov Slovenska (JDS) za nedostatočný. Priemerných 144 eur na dôchodcu by JDS chcela mať ako každomesačnú dávku. Podľa predsedu JDS Michala Kotiana ide len o čiastočné splnenie jednej z požiadaviek petície, ktorá má už 182-tisíc podpisov.

Pokles životnej úrovne

Jej súčasťou je okrem 14. dôchodku aj mimoriadna valorizácia dôchodkov o osem percent do konca roka 2022, rozmrazenie minimálnych starobných dôchodkov, schválenie 13. dôchodku vo výške mesačného dôchodku namiesto vianočného príspevku či dvojnásobné zvýšenie štátneho príspevku na rehabilitačno-liečebné pobyty.

dôchodok, penzia, dôchodca, penzista Čítajte viac Keď 40 odpracovaných rokov nestačí. Desaťtisíce dôchodcov stále pracujú, aby mali z čoho žiť

Analytik Ivan Kahanec zo spoločnosti Brokeria upozorňuje, že vysoká inflácia je tu už vyše trištvrte roka a vládou premárnený čas už nemožno vrátiť. Podľa neho však zvolená pomoc vo forme 70 percent z 13. dôchodku a následná valorizácia dôchodkov od 1. januára 2023 pomôžu najviac práve tým dôchodcom, ktorí sú alebo by mohli byť ohrození príjmovou chudobou.

Okrem vyplatenia jednorazovej pomoci môžu dôchodcovia očakávať od budúceho roka aj valorizáciu penzií. Dôchodky sa od začiatku budúceho roka zvýšia o 11,8 percenta. Priemerná starobná penzia, ktorá je momentálne na úrovni 515 eur, tak stúpne o viac ako 60 eur. Bude to historicky najvyšší nárast penzií.

Podľa Kahanca aj v tomto prípade výška pomoci a ani januárová valorizácia nepokryjú u väčšiny dôchodcov výšku inflácie. „Situácia, v ktorej sa nachádzame, však povedie v prípade všetkých skupín obyvateľstva k zníženiu ich životnej úrovne. Preto považujeme za správne, že pôjde mimoriadna pomoc dôchodcom, ktorých dôchodky patria k najnižším,“ tvrdí pre Pravdu.

Maximálnych 210 eur dostane len mizivé percento dôchodcov, tvrdí Ján Košč z organizácie Pracujúca chudoba. Podľa neho lepším riešením je valorizovať dôchodky častejšie ako raz za rok. „Model valorizácie, ktorý tu máme, bol vyhovujúci v dobrých časoch, no v súčasnej situácii nie je dostatočne schopný reagovať na životné situácie dôchodcov. Určite sme mohli pristúpiť na valorizáciu podľa vzoru z Čiech a prípadná tohtoročná valorizácia sa mohla odpočítať z budúcoročnej valorizácie,“ opisuje, ako pomáhajú dôchodcom v susednom Česku. Podľa neho sa už dnes osamelo žijúci dôchodcovia dostávajú do dlhovej pasce, keď kvôli vysokým výdavkom na potraviny nezvládajú platiť účty za bývanie a energie.

Aj Martin Šuster z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť upozorňuje na to, že súčasná valorizácia dôchodkov je nastavená nesprávne. Vo svojom blogovom príspevku napísal, aby vláda nepridávala skorší 13. alebo 14. dôchodok, ale aby radšej valorizovala rýchlejšie. „Dávno sme mohli mať mimoriadnu valorizáciu od júla a tiež systematickú zmenu zákona, aby medzi rastom cien a valorizáciou dôchodkov neprešlo 9 až 18 mesiacov, ako je to v súčasnosti. Dalo by sa to skrátiť na 3– či 4-mesačné oneskorenie,“ napísal.

Štát použije nadpríjmy

Kde na to vziať? Vysoká inflácia na jednej strane odkrajuje z rodinných rozpočtov nemalé sumy, ale na druhej strane prináša do štátnej pokladnice nové zdroje. Najviac sa pod to podpíše lepší výnos daní a odvodov z práce, dodatočné príjmy z korporátnej dane či viac peňazí z dane z pridanej hodnoty. Peniaze, ktoré takto štát získal z vyšších príjmov, sú zatiaľ zamknuté. Novelizácia zákona o štátnom rozpočte ich umožní vláde použiť na pomoc v boji proti drahote. Napríklad aj na pomoc dôchodcom, ale aj iným skupinám, kde sa pomoc ešte len chystá. „Daňové nadpríjmy priznávame do zákona o štátnom rozpočte,“ povedal štátny tajomník rezortu financií Marcel Klimek s tým, že je to jediná cesta, ako sa dajú takéto nadpríjmy použiť na opatrenia proti zdražovaniu. Podľa Krajniaka sa takto idú zvýšiť príjmy rozpočtu až o 1,5 miliardy na základe daňovej prognózy.

Minister práce pripomenul, že v prvej fáze inflačnej pomoci pomáhali rodinám s deťmi. Teraz v druhej fáze idú pomáhať seniorom a dôchodcom. Keďže je výška dávky odstupňovaná podľa výšky dôchodku, tento typ pomoci považuje minister za lepší pre dôchodcov s penziou do 600 eur. Ak by napríklad zvolili variant, ktorý počítal s valorizáciou, dávka pre ľudí s najnižšou penziou by nebola až taká veľká. „V pomoci ďalším skupinám ľudí, zariadeniam sociálnych služieb a ďalším zamestnávateľom budeme pokračovať a čoskoro ju predstavíme,“ doplnil šéf rezortu práce. Ďalšia pomoc môže byť podľa neho zameraná na matky samoživiteľky.

Strážca štátnej pokladnice Igor Matovič (OĽaNO) tvrdí, že mimoriadna pomoc pre dôchodcov dosiahne tento rok až 750 miliónov eur. Ako uvádza vo svojich výpočtoch, tak ročná mimoriadna pomoc cez 13. dôchodok sa pohybovala v roku 2018 na úrovni 75 miliónov eur. V roku 2019 to bolo už 154 miliónov. „Mimoriadna pomoc mimo dôchodkov tento rok je 750 miliónov eur,“ vypočítal Matovič. Zahŕňa tam napríklad očkovací bonus vo výške štvrť miliardy eur, 295 miliónov vyplatených začiatkom leta na 13. dôchodok, stoeurovú mimoriadnu pomoc a 207 miliónov na 14. dôchodok, ktorý má byť vyplatený v novembri. „To je päťkrát viac ako počas vlád Fica a Pellegriniho,“ dodáva minister financií.

© Autorské práva vyhradené

139 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #Dôchodcovia #Milan Krajniak