Keď 40 odpracovaných rokov nestačí. Desaťtisíce dôchodcov stále pracujú, aby mali z čoho žiť

Dôchodcovia aj napriek rokom strávených v zamestnaní nechcú sedieť doma len tak nečinne. Na jednej strane suma ich penzie nie je taká vysoká, aká bola výška ich platu počas pracovného života, keď zarábali. Niektorým dokonca dôchodok často nestačí ani na naplnenie ich bežných životných potrieb. Na druhej strane chcú byť stále aktívni a vyhľadávajú stretávanie sa s ľuďmi. Aké pracovné pozície najčastejšie obsadzujú dôchodcovia a kedy treba platiť poistné?

25.09.2022 14:50
dôchodok, penzia, dôchodca, penzista Foto:
Ilustračné foto.
debata (17)

Pani Katarína z Ružomberka strávila v zamestnaní 43 rokov. Dnes poberá minimálny dôchodok. Aby prežila, musela si nájsť ďalšie tri práce. Dnes popri dôchodku pracuje ako SBS a chodí upratovať. Hlavný dôvod, prečo nerelaxuje a neužíva si peniaze ťažko zarobené počas jej aktívneho pracovného života, je, že má malý dôchodok. „Ťažko by som z neho prežila,“ hodnotí svoju situáciu Katarína. Žije sama v trojizbovom byte, náklady na bývanie sú pre ňu privysoké. „Ak chcem žiť na úrovni, musím pracovať. Dnes, keď idem do obchodu, len pozerám na tie ceny. Zatiaľ si kúpim to, na čo mám chuť, ale keby som mala žiť len z dôchodku, nemohla by som si to dovoliť,“ konštatuje pracujúca dôchodkyňa. Ďalší dôvod, prečo seniorka stále pracuje, sú jej deti. „Chcem im pomáhať,“ dodala. No zároveň pracuje aj preto, že sa rada stretáva s ľuďmi a nechce len sedieť doma. „Možno by som bola v depresiách,“ uviedla.

Slovenskí dôchodcovia sa do dôchodku dostávajú vo vysokom veku, preto je pre nich niekedy ťažké si doplnkové zamestnanie vôbec nájsť. Ako ukazujú najčerstvejšie údaje Sociálnej poisťovne, v auguste na Slovensku dôchodky poberalo dokopy vyše 1,4 milióna dôchodcov. Najväčšiu časť tvorili práve poberatelia starobného dôchodku. Dáta Sociálnej poisťovne ukazujú, že do vlaňajšieho augusta bolo na Slovensku celkovo 248-tisíc pracujúcich dôchodcov. Je to však menej, ako ich bolo niekoľko rokov dozadu.

Ján Šebo, dôchodky, plán obnovy, jan sebo Čítajte viac Odborník na dôchodky Šebo: Dlhopis v dôchodkovom systéme nie je bezpečný nástroj na sporenie

V októbri 2018 bolo pracujúcich dôchodcov na Slovensku celkovo až vyše 252-tisíc, čo bolo podľa údajov Eurostatu najviac v Európe. Odborníci sa dušovali, že trend ešte porastie. Je to tak aj v súčasnosti? Pravdou je, že rok nato (2019) počet pracujúcich dôchodcov stúpol takmer o 14-tisíc, teda na celkovo 267-tisíc. No dnes je na dátach vidieť znižovanie počtu pracujúcich ľudí na dôchodku. V roku 2020 bolo pracujúcich dôchodcov takmer 250-tisíc a v roku 2021 celkovo už len 248-tisíc.

Analytik z MESA 10 a hlavný ekonóm stany Za ľudí Tomáš Meravý konštatuje, že vysoký počet pracujúcich dôchodcov je prirodzený dôsledok starnutia obyvateľstva. „Na jednej strane sú ľudia dlhšie zdraví, na druhej strane nie všetky dôchodky dokážu zabezpečiť dostatočnú životnú úroveň. Mali by sme si na to zvyknúť, v Japonsku je to bežné,“ vysvetlil.

Podiel zaregistrovaných dôchodcov na pracovných portáloch za posledné roky stúpol. Spomedzi všetkých uchádzačov a uchádzačiek v databáze životopisov na Profesii.sk ide zhruba o 0,7 percenta. Oproti minulosti je to však posun. Napríklad päť rokov dozadu (2017) predstavoval tento podiel 0,48 percenta. Kariera.sk zas registruje päť percent podielov životopisov ľudí nad 56 rokov.

Muži narodení v roku 1966 a skôr sa do dôchodku dostanú až ako 64-roční. Pre ľudí v takomto pomerne vysokom veku, je ťažšie dostať sa do práce ako pre predchádzajúce generácie, ktoré odchádzali do dôchodku oveľa mladšie. „Vo firmách vo veľkej miere preferujú mladý kolektív, otázkou teda je, kde sa môžu zamestnať aj ľudia vo veku 55 plus,“ uviedla Katarína Tešla, komunikačná manažérka pre portál Kariera.sk.

Kde pracujú seniori?

Lekári, sudcovia, manažéri a iné odborné funkcie vykonávajú práve ľudia vo vyššom veku. Tešla tvrdí, že v zahraničí je bežnou realitou, že svoje uplatnenie na trhu práce nájdu aj ľudia v zrelom veku. „Status starších ľudí je v iných krajinách na vyššej úrovni ako na Slovensku. U nás sa síce predlžuje hranica odchodu do dôchodku, ale nikto nerieši aktuálnu situáciu ani to, kde sa majú títo ľudia zamestnať. Za hranicami Slovenska sú aj starší ľudia vnímaní s úctou a ich skúsenosti vedia zamestnávatelia adekvátne oceniť,“ dodala.

SR vláda 77. schôdza rokovanie krajniak milan Čítajte viac Slovensko ako prvé v únii zavádza celoeurópsku dôchodkovú novinku, penzia môže byť rádovo vyššia (+ príklady)

Ľudia nad 55 rokov sa zaujímajú väčšinou o fyzicky menej náročnú prácu. Podľa pracovného portálu Kariera.sk ide hlavne o pozície, ako je nočný vrátnik, bezpečnostné služby, upratovacie služby alebo opatrovateľky. Je samozrejmé, že ľudia vo vyššom veku nevykonávajú len tieto a podobné menej kvalifikované služby. „Výhodou pri starších ľuďoch je to, že majú dlhoročné pracovné skúsenosti. Na Slovensku chýbajú momentálne ľudia do výroby, učitelia, zdravotníci, ktorí robia do vysokého veku,“ informuje Tešla.

Nikola Richterová, hovorkyňa pracovného portálu Profesia.sk, uviedla ešte ďalšie pozície, ktoré dôchodcovia vyhľadávajú. Napríklad: v obchode, vo výrobe, v pomocných prácach či v administratíve. Spomedzi konkrétnych pozícií ide najmä o skladníkov a skladníčky, operátorov/ope­rátorky výroby, predavačov/pre­davačky, robotníkov/ro­botníčky, pomocných pracovníkov/pra­covníčky a vodičov/vodičky. Slovensko je výrobná krajina, kde nájdeme rôzne závody od automobiliek až po strojársky priemysel. „V zrelom veku je možné zamestnať sa aj v závode, je však otázkou či daný uchádzač bude stíhať dynamickému tempu a vydrží chodiť do práce na striedajúce sa pracovné zmeny,“ dodala Tešla.

Kedy dôchodca nemusí platiť odvody?

Penzisti pracujú na dohody. Niektorí z nich nemusia odvádzať do poisťovne žiadne poplatky. Pracujúci dôchodca si môže určiť jednu dohodu, z ktorej nebude platiť poistné na dôchodkové poistenie, ak však príjem z dohody za jeden mesiac nepresiahne 200 eur.

Ak príjem penzistu z určenej dohody za kalendárny mesiac presiahne sumu 200 eur, poistné na dôchodkové poistenie platí len z rozdielu medzi dosiahnutým príjmom a sumou 200 eur. Ak penzista za mesiac zarobil 500 eur, zaplatí odvody len zo sumy 300 eur.

Šeliga Čítajte viac Šeliga: Koalícia sa dohodla, v stredu bude predstavená pomoc pre seniorov

Finančná správa na svojej webovej stránke uvádza príklad: „Pán Jozef poberal v roku 2021 popri starobnom dôchodku vo výške 350 eur mesačne aj príjem zo závislej činnosti na základe uzatvorenej dohody o pracovnej činnosti za osem mesiacov v úhrnnej sume 1 500 eur, z ktorého mu zamestnávateľ zrazil preddavky na daň v sume 285 eur. Uplatnil si odvodovú úľavu, t. j. neplatil poistné z príjmu do 200 eur.“

Ďalším príkladom je pani Alžbeta, starobná dôchodkyňa, ktorá poberá príspevok na osobnú asistenciu osoby ťažko zdravotne postihnutej. Príspevok na osobnú asistenciu dosiahla v roku 2021 vo výške 2 800 eur. Pri tomto príjme uplatňuje paušálne výdavky vo výške 60 percent z úhrnu príjmov. Úhrnná suma dôchodku za rok 2021 predstavuje 6 480 eur, takže pani Alžbete nevzniká nárok na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka. Pani Alžbeta teda nepoukazuje podiel zaplatenej dane neziskovej organizácii.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #dôchodok #Slovensko #zamestnanie #Dôchodcovia