Odborník na dôchodky Šebo: Dlhopis v dôchodkovom systéme nie je bezpečný nástroj na sporenie

Novela zákona o starobnom dôchodkovom sporení v utorok prešla do druhého čítania v parlamente. Aké novinky prinesie sporiteľom v druhom pilieri a aké zmeny sa chystajú v prvom pilieri?

24.09.2022 05:00
Ján Šebo, dôchodky, plán obnovy, jan sebo Foto: , ,
debata (13)

Denník Pravda sa o reforme dôchodkov rozprával s odborníkom na investície a dôchodky Jánom Šebom, ktorý v súčasnosti zastáva funkciu projektového manažéra a ekonóma v slovenskom tíme plánu obnovy.

O dôchodkovej reforme sa rozhoduje v parlamente. Aké najväčšie zmeny prinesie?

Ako spoločnosť sme si dali záväzok, že finančne zastabilizujeme prvý pilier a zároveň urobíme také zmeny v druhom pilieri, ktoré zabezpečia, že bude dostatočne výkonný, a teda bude pre sporiteľov viac zarábať.

Tieto zmeny sa týkajú v prvom pilieri toho, že opätovne nadviažeme dôchodkový vek na strednú dĺžku dožitia. Tá zabezpečuje, že keď sa naši otcovia dožili na dôchodku 17 rokov, tak aj my deti a naše vnúčatá by sme mali na dôchodku prežiť rovnakých 17 rokov. To je ten mechanizmus. Zároveň v prvom pilieri sme si povedali, že zabezpečíme, aby tí, ktorí chcú ísť do predčasného dôchodku, aby celá ich vyplatená suma nebola vyššia ako u človeka, ktorý išiel do štandardného dôchodku. Nie je fér, aby ľudia, ktorí idú do predčasného dôchodku, oberali ľudí, ktorí idú do štandardného dôchodku, o ich dôchodky. Toto je tá druhá zmena. Zároveň sme si povedali, že tam budú aj iné zmeny, ktoré chceme zaviesť a na ktorých sa dohodneme. Spoločne tieto zmeny musia priniesť, že zastabilizujeme prvý pilier. To znamená, že jeho príspevok dlhodobej udržateľnosti bude aspoň 1,7 percenta hrubého domáceho produktu. Takto sme si to napísali.

manželia, seniori, problém, starosti Čítajte viac Reforma dôchodkov sťaží prístup k úsporám. Napriek tomu bude dobrá, tvrdia odborníci

Aké sú tie zmeny v II. pilieri?

Druhý pilier je v princípe bezproblémový. Jedine, čo si tam nesieme, je, že sú nevhodne rozložené úspory ľudí. Fondy sú výkonné. Keď ich porovnávame s konkurenciou, tak naozaj fungujú veľmi dobre. Systém nemá principiálnu chybu, len ľudia musia byť rozmiestnení v správnych fondoch. To znamená, aby neboli všetci v dlhopisoch. Tento záväzok sme si tam dali, teda nejakú predvolenú investičnú stratégiu. Chceme ju zaviesť pre sporiteľov v druhom pilieri.

Video
Ide o peniaze: Zdvojnásobí reforma II. piliera dôchodky? Potenciál na to má, tvrdí Ján Šebo. Premiéra 11. 5. 2022.

Dlhopisové fondy padli nadol. Majú sporitelia očakávať výrazne nižší dôchodok v budúcnosti a dá sa to ešte napraviť?

Keď porovnáme výnos zo všetkých dlhopisových fondov v druhom pilieri a výnos všetkých indexových fondov v druhom pilieri za posledný rok, tak paradoxne klesli, teda stratili viacej dlhopisy ako indexové fondy.

Tie dlhopisové fondy boli prezentované ako bezpečné…

Dlhopis v dôchodkovom systéme nie je bezpečný nástroj na sporenie. Je nebezpečný, lebo je vysoká pravdepodobnosť, že úspory neprekonajú infláciu. Sporenie je vlastne odložená spotreba. Ja si odkladám peniaze, aby moje budúce ja malo z čoho žiť, keď budem starý.

Na čom sa zhodli odborníci pre presúvaní sporiteľov v rámci druhého piliera?

Je dôležité mať predvolenú stratégiu a nie je dôležité striktne sa držať jedného čísla. Teda napríklad 75 akcie a 25 dlhopisy v určitom veku. Debata bolo o tom, či všetkým stanoviť predvolenú stratégiu, alebo len tým, ktorí v roku 2013 neurobili žiadne rozhodnutia. Predvolená stratégia znamená, že ak sa nerozhodnete inak, tak platí predvolená stratégia. Ona je tam automaticky. Keď nič nepoviete, tak pôjdete podľa nej. Ak poviete, že sa vám nepáči, tak nepôjdete podľa nej. Teraz je otázka, koľkým ľudom povieme, že automaticky platí táto stratégia alebo im povieme, že je tu táto možnosť a keď povedia, že áno, tak im ju zavedieme.

Bude možnosť voľby zachovaná?

Predvolená znamená, že ak nič iné nepoviete, tak platí. Keď poviete, že sa vám nepáči, vždy máte možnosť zmeny. Vychádza z behaviorálnych výskumov, že ak sa človek nevie sám rozhodnúť, tak mu preddefinujeme, že toto je z hľadiska súčasného poznania to najvhodnejšie, ako sa s týmto produktom pracuje.

Veľká diskusia bola o tom, že štát plánuje jednorazový výber úspor zrušiť. Oponenti tento krok kritizujú. Napríklad aj v súčasnej energetickej kríze ľudia potrebujú peniaze na zateplenie atď. Je správne neumožniť im jednorazový výber?

Nájdete si milión dôvodov, prečo siahnuť na svoje úspory. Dôvodov, prečo míňať, je nekonečne veľa. Najťažšie je sporiť. Prvý a druhý pilier sú základné systémy dôchodkového zabezpečenia. Prečo nie je sloboda v prvom pilieri? Prečo, keď si poviete, že tam nebudete posielať peniaze na poistné, prečo to neplatí? Prečo nie je v prvom pilieri napísané, že ak dosiahnem dôchodkový vek, priznali mi dôchodok 500 eur, to znamená, že za rok to je 6 000 eur, budem žiť zhruba 20 rokov, tak nech mi vyplatia na ruku 120-tisíc, prečo takúto možnosť nemáme? Tie systémy sú rovnaké, je to základný systém. Jeden je postavený na priebežnom financovaní a druhý na sporení. Ak je raz základný, tak štát definuje pravidlá. Prvý pilier je povinný a druhý pilier je dobrovoľný. To začína trochu meniť hru. Ak sa dobrovoľne rozhodnete, že za určitých podmienok tam idete a niekto vám tie podmienky zmení, tak je to neférové. Musíme byť preto opatrní v tom, kto a čo chce. Všetci chceme míňať a nikto nechce sporiť. Ideálne – nech nám to všetko zaplatí niekto iný. Potrebujeme jasné a stabilné pravidlá. Ak zavedieme nemožnosť výberu, tak ho zaveďme spoločne s povinným vstupom. Keď mi niekto zadefinuje, že tam musím byť, tak nech mi aj zadefinuje pravidlá.

Tento rozhovor bol súčasťou podcastu o dôchodkoch. Viac sa o tejto téme dozviete na tomto odkaze.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #dôchodky #Ján Šebo