Zachránia cudzinci Slovensko? Hotelieri dávajú Ukrajincom šancu novým projektom

Ani leto nepomohlo vyrovnať sa gastro sektoru s chýbajúcimi zamestnancami. Aj keď im z časti teplé mesiace pomohli nájsť personál, stále ho nie je dostatok. Vyplniť tieto miesta lokálne či z vnútra Slovenska je priam nedosiahnuteľné. Preto HORECA prichádza s myšlienkou a plánom ako túto situáciu vylepšiť. Pomôže tak nie len slovenskému hotelierstvu, ale aj cudzincom, ktorí majú problém sa zamestnať.

13.09.2022 05:00
utečenci z Ukrajiny, Oddelenie cudzineckej... Foto: , ,
Odídenci z Ukrajiny na Oddelení cudzineckej polície v Bratislave
debata (10)

Iniciatíva zástupcov a podnikateľov v sektore HORECA a zástupcovia mimovládnych organizácií spúšťajú projekt Horeca pomáha. Týmto projektom sledujú pomoc ľuďom zo zahraničia nájsť si prácu v hotelierstve alebo v gastre.

Cestovný ruch na Slovensku patrí medzi najviac zasiahnuté odvetvie, či už pandémiou alebo infláciou. Pred covidom ako informuje Rastislav Amrich, manažér projektu Horeca pomáha, v ňom pracovalo viac ako 110-tisíc zamestnancov. Cestovný ruch zamestnával štyri percentá z celkového počtu zamestnancov na Slovensku.

Pomoc od Potravinovej banky Slovenska. Čítajte viac Nerozlišujeme, či je to Slovák, alebo Ukrajinec, tvrdí Vagač. Prichádza historicky prvá potravinová pomoc

„Služby v cestovnom ruchu bez ľudí robiť nemôžeme,“ uviedol na pondelkovej tlačovej konferencii Marek Harbuľák, prezident Asociácie hotelov a reštaurácii Slovensko. Tesne pred začiatkom tohtoročnej letnej dovolenkovej sezóny slovenským hotelierom a majiteľom gastro prevádzok chýbalo viac ako 10-tisíc zamestnancov. Po lete sa stav znížil o polovicu. „Žiaľ, neistota v oblasti cestovného ruchu je veľmi vysoká. Samotní zamestnanci v priebehu pandémie nevedeli čo bude a odišli preč,“ hovorí generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu, Ministerstva dopravy a výstavby SR Tomáš Ondrčka.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny víta túto a každú iniciatívu, ktorá vytvára podmienky pre pracovné príležitosti cudzincov, a to najmä v nedostatkových zamestnaniach. Ďalej rezort Milana Krajniaka (Sme rodina) pripravuje aj kroky na uľahčenie príchodu pracovnej sily z tretích krajín, ako aj opatrenia na jej udržanie.

Ministerstvo práce navrhuje:

  • zrušiť podmienku, že zamestnať štátnych príslušníkov tretích krajín je možné len pre tie pracovné miesta, ktoré sa obsadzujú v okresoch s mierou evidovanej nezamestnanosti nižšou ako 5%.
  • v prípade obnovenia pobytu na účel zamestnania na to isté pracovné miesto u toho istého zamestnávateľa sa nebude vykonávať tzv. test trhu práce. Zamestnávateľ nebude musieť nahlásiť pracovné miesto 20 dní vopred, ale bude postačovať, ak voľné pracovné miesto nahlási úradu práce najneskôr v deň podania žiadosti cudzinca o obnovenie prechodného pobytu.
  • v prípade ak cudzinec požiada o obnovenie prechodného pobytu najmenej 90 dní pred jeho skončením, a konanie trvá dlhšie, môže cudzinec pracovať na rovnakom pracovnom mieste do skončenia konania aj bez príslušného povolenia na prácu.

Táto úprava by mala byť účinná od 1.1.2023.

Zdroj: Ministerstvo práce

Nedostatočná pomoc

Z tejto iniciatívy sa tešia aj slovenské hotely. „Vítame akúkoľvek podporu zamestnávania v segmente HORECA, pretože aj napriek tomu, že už zamestnávame cudzincov, stále je v tomto odvetví približne 5000 voľných pracovných miest. O tieto voľné pracovné miesta nie je na trhu práce záujem už dlhodobo, čo znamená, že segment by privítal zamestnancov z tretích krajín. Kolegov z Ukrajiny sme vždy mali a máme aj v súčasnosti. Oslovujú ich naše platové podmienky, stabilita zamestnávateľa a tiež benefity, ktoré im ponúkame. Pracovné podmienky a benefity ponúkame všetkým zamestnancom rovnako a nikoho nediskriminujeme," uviedol pre Pravdu Branislav Babík, predseda predstavenstva Best Hotel Properties, pod ktorého spadajú hotely Grand Hotel River Park, Bratislava, Sheraton Bratislava Hotel, Crowne Plaza Bratislava, DoubleTree by Hilton Košice a tatranský Grand Hotel Kempinski High Tatras.

Pomoc sieť hotelov Tatry Mountains resort (TMR) vnímajú ako nedostatočnú. „Žiaľ, v tomto prípade sa bavíme iba o Ukrajine. Ak by sme chceli hovoriť celkovo o zahraničných pracovníkoch, je nedostatočná," tvrdí Marián Galajda, hovorca TMR. V spoločnosti by boli radi keby dokázali ľudia zo zahraničia pokryť diery v chýbajúcich zamestnancov v gastro sektore, no podľa Galajdu to nenastane.

Ukrajinci chcú zostať na Slovensku

Zo začiatku sa Slovensko nazývalo ako prechodná krajina. Mnoho odídencov z Ukrajiny buď prechádzali do inej krajiny, alebo na Slovensku chceli byť len dočasne a prečkať vojnu. „Na začiatku sa len jedno percento odídencov vyjadrilo, žeby ostali na Slovensku. Dnes je to viac ako 50 percent ľudí, čo by chceli ostať na trvalo,“ tvrdí zástupca rezortu dopravy Ondrčka.

Iniciatíva zástupcov a podnikateľov v HORECA sektore a zástupcov neziskoviek chce zamestnávateľom pomôcť nájsť pracovníkov zo zahraničia. Iniciatíva Horeca pomáha uľahčiť možnosť zamestnať sa v tomto sektore ľuďom z Ukrajiny, ale aj z iných krajín. Ako uvádza Harbuľák v auguste a začiatkom septembra pracovalo až 941 odídencov z Ukrajiny v slovenskom gastre.

„Vďaka tomu si môžeme navzájom pomôcť. Iniciatíva Horeca pomáha ponúkať komplexné informácie o najvhodnejšom spôsobe získania údajov, nielen o práci v HORECA sektore, ale aj iných nástrojov pomoci na Slovensku. Mnoho pracovných pozícií je vhodných pre ľudí, ktorí nemajú príslušnú kvalifikáciu alebo pracovné skúsenosti. Výhodou práce v tomto sektore je, že záujemcovia o prácu nájdu uplatnenie, bez ohľadu na to, či majú záujem zamestnať sa len dočasne alebo dlhodobo“, dodáva Rastislav Amrich.

Organizátori tohto projektu spustili webovú stránku www.horecapomaha.sk. Tam si môžu nájsť na jednom mieste záujemcovia podrobné informácie o tom, ako sa zamestnať v HORECA sektore, zákonných nárokoch a benefitoch pre zamestnancov. Rovnako to platí aj pre zamestnávateľov, ktorí chcú ponúknuť prácu ľuďom z Ukrajiny alebo z cudzej krajiny v sektore cestovného ruchu alebo gastre.

Nord Stream 2, Lubmin Čítajte viac Tlak Kremľa sa vyostruje. Tlačí na Nemecko, aby otvorilo plynovod Nord Stream 2

„Hotelieri a gastro prevádzky od začiatku konfliktu iniciatívne pomáhali odídencom z Ukrajiny s poskytnutím často bezplatného ubytovania. Možnosť zamestnať týchto ľudí vyplynula jednak z potrieb samotných zamestnávateľov, ale aj z potrieb a záujmu odídencov. Sme presvedčení, že aj vďaka tejto iniciatíve pomôžeme odídencom zapracovať sa do bežného života na Slovensku“, uviedol Marek Harbuľák.

Aktuálnosť a dôležitosť iniciatívy Horeca pomáha potvrdzuje aj Vladimír Šucha, vedúci zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Je to podľa jeho slov pre Slovensko jasná príležitosť nalákať a vzdelať ľudí. To by mohlo naštartovať slovenskú ekonomiku. „Služby cestovného ruchu patria k oblastiam, ktoré boli počas pandémie zasiahnuté najviac. Hotelierstvo, spolu so sektorom gastro a cestovného ruchu utrpeli v celej Európskej únii obrovský odliv pracovnej sily, ktorý sa ani po viac ako dvoch rokoch od nástupu pandémie, nepodarilo v plnej miere kompenzovať. Situácia s nedostatkom ľudí je dlhodobo kritická a preto veľmi vítam projekt Horeca pomáha a verím, že táto spoločná iniciatíva zamestnávateľov v tomto sektore a mimovládnych neziskových organizácií, pomôže nájsť uplatnenie či už vojnovým utečencom z Ukrajiny alebo cudzincom z tretích krajín žijúcim na Slovensku a uľahčí im integráciu do našej spoločnosti.“ uzatvoril Šucha.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Slovensko #Ukrajinci #gastro #odídenci z Ukrajiny