Zemetrasenie v Matovičovom rodinnom balíku, krúžkovné od januára 2023 nebude. Dostanú rodiny na dieťa 200 eur?

Minister financií a šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič na sociálnej sieti ohlásil, že od januára 2023 sa takzvané krúžkovné nespustí.

10.09.2022 21:55 , aktualizované: 11.09.2022 10:37
matovič Foto: ,
Podpredseda vlády SR a minister financií Igor Matovič (OĽaNO) po 99. rokovaní vlády 2. septembra 2022 v Bratislave.
debata (44)

Príspevky na krúžky pre deti boli spolu s vyššími prídavkami na deti a väčším daňovým bonusom súčasťou miliardového rodinného balíčka z dielne ministra financií. Ten pretlačil v parlamente za pomoci kotlebovcov.

„Za tejto situácie, nie je iná možnosť, ako krúžky od januára nespustiť, lebo nový minister, nech by sa akokoľvek snažil, nestihne to, čo skoro rok mal robiť predošlý,“ napísal Matovič na sociálnej sieti.

Chlieb Čítajte viac Silný odkaz vláde od potravinárov: Ak sa nič nezmení, bude peceň chleba stáť až 7 eur

Matovič v statuse píše, že rezort školstva nespolupracoval. „Bohužiaľ, minister školstva zakázal zamestnancom ministerstva na zavedení krúžkovného čokoľvek robiť. Trapko,“ píše minister financií.

Branislav Gröhling (SaS) sa ohradil a tvrdí, že Igor Matovič klame. „V skutočnosti naši zamestnanci na ňom pomáhali a pripomienkovali ho. Len Igor Matovič ich úplne odignoroval,“ uviedol minister školstva v demisii na sociálnej sieti a k statusu pridal fotku, ktorá to podľa neho dokazuje.

Podľa Gröhlinga „(Matovič)do parlamentu priniesol sfušovaný zákon, ktorý zabezpečí, že na krúžkovnom sa nabalia podvodníci a špekulanti.“

Nové zmeny v balíčku?

Okrem toho Matovič ohlásil ďalšie zmeny v jeho balíku. „Navyše, urobíme zmeny, ktoré rozšíria možnosť mať 200 eur na dieťa na všetky deti od 0 do 18 rokov. Prídavok na dieťa zvýšime z júnových 25 eur na 60 eur. Plus daňový bonus zvýšime až do 140 eur,“ avizuje.

Pozrite si, čo obsahoval rodinný balík v pôvodnom znení:

Nové príspevky na krúžky

Na voľnočasové aktivity, teda krúžkovné, mali dostať deti od päť do 18 rokov každý mesiac 60 eur. „Cieľom nového zákona o financovaní voľného času dieťaťa je podpora voľnočasových aktivít dieťaťa v oblasti vzdelávania, športu a kultúry prostredníctvom finančného príspevku, aby boli tieto aktivity prístupnejšie čo najväčšej skupine detí,“ uviedlo ministerstvo financií.

Príspevok sa mal pripisovať na konto dieťaťa 12 mesiacov vopred. S kontom dieťaťa mala nakladať iba oprávnená osoba, a to iba prostredníctvom webovej alebo mobilnej aplikácie. Konto sa malo dieťaťu zriadiť, keď dosiahne päť rokov. Voľnočasová aktivita by sa mala dať objednať len cez aplikáciu, tvrdí rezort. Toto opatrenie by malo stáť v budúcom roku 372 miliónov eur.

O balíke sa ešte rozhoduje na Ústavnom súde. Prezidentka Zuzana Čaputová na Ústavnom súde napadla sporné časti balíčka v rámci novely zákona o financovaní voľného času dieťaťa. Jednou z vecí, na ktorú upozorňuje je, že zníženie prídavku na dieťa a príplatku k prídavku na polovicu v čase, keď namiesto rodiča prijíma tieto dávky osobitný príjemca, je v rozpore s Dohovorom o právach dieťaťa.

VIDEO: Dôvody, prečo sa prezidentka Zuzana Čaputová obrátila s balíkom na Ústavný súd.

Video
44 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #balík