Veľké porovnanie účtov za energie v EÚ. Koľko musia Slováci odrobiť na ročnú faktúru? (+ tabuľka)

Európski odborári prišli so znepokojivou správou. Priemerný ročný účet za energie sa dostal v súčasnosti do takých výšok, že vo väčšine členských štátov EÚ je to viac ako mesačná mzda, ktorú dostávajú pracovníci s minimálnou mzdou. Vychádza to z údajov analýzy Európskej konfederácie odborových zväzov (ETUC).

08.09.2022 16:44
závet, dôchodcovia Foto:
Ilustračné foto.
debata (26)

Ako ďalej upozorňujú, tak približne 9,5 milióna pracujúcich ľudí malo problémy s platením účtov za energie už pred vypuknutím krízy. Do júla tohto roku vzrástli náklady na plyn a elektrinu v celej Európe o 38 percent v porovnaní s minulým rokom a náklady neustále rastú.

Až v 16-tich členských štátoch si pracovníci s najnižšou mzdou musia odložiť svoj celý mesačný plat, v niektorých prípadoch dokonca omnoho viacej, na to, aby boli schopní zaplatiť faktúru za energie. Pre porovnanie v roku 2021 to bolo len v 8 členských štátoch.

Sulík Čítajte viac Sulíkov motivačný návrh. Šetrenie energiami je nevyhnutné, ak nechceme kolaps systému

Počet dní, počas ktorých musí človek zarábajúci minimálnu mzdu pracovať, aby zaplatil svoj účet za energiu, sa v niektorých krajinách dramaticky zvýšil. Najviac v Estónsku, teda až 26 dní, v Holandsku 20 dní či v susednom Česku to vychádza na 17 dní.

Analýza spomína aj Slovensko

V štyroch krajinách – na Slovensku, v Grécku, Česku a Taliansku – je v súčasnosti priemerný ročný účet za energiu vyšší ako mesačná mzda zamestnanca s priemerným príjmom.

Ročné náklady na energie (do júla) boli podľa analýzy na Slovensku v celkovej hodnote 959 eur. Pre porovnanie minimálna mzda na Slovensku je na úrovni 646 eur v hrubom. Celý mesačný plat zamestnanca s najnižšou mzdou by tak nestačil na ročné náklady na energie.

Podľa Štatistického úradu bola priemerná mzda za prvý až druhý kvartál tohto roka na úrovni 1252 eur v hrubom. V čistom, teda to, čo si zamestnanec nájde na účte, to vychádza na 950,74 eura. Znamená to teda, že priemerný ročný účet za energiu je vyšší aj ako čistá mesačná mzda zamestnanca s priemerným príjmom.

Slovák s priemerným zárobkom musí odrobiť 30 dní na to, aby mal na zaplatenie ročného účtu za energiu v roku 2022.

VIDEO: R. Sulík o cenách elektriny:

Video

Čas na spravodlivé zvýšenie platov

Zástupkyňa generálneho tajomníka ETUC Esther Lynch na margo situácie poznamenala, že milióny pracujúcich ľudí už pred krízou bojovali so zaplatením svojich účtov a teraz sa od nich žiada, aby platili raketovo rastúce náklady na energiu so mzdami, ktorých hodnota klesá.

Richard Sulík Čítajte viac Pomoci sa dočkajú aj bytovkári, v hre je aj krajné riešenie. Čo vieme o vládnej pomoci s drahými energiami

Upozorňuje, že za týmito číslami sú skutoční ľudia, ktorí musia robiť stále vážnejšie rozhodnutia o tom, či si môžu dovoliť zapnúť kúrenie alebo variť teplé jedlá pre svoje deti.

„Generálni riaditelia a akcionári energetických spoločností sa zatiaľ tešia z rekordných ziskov na ich úkor,“ poznamenala. „Podľa nej je čas na spravodlivé zvýšenie miezd, obmedzenie cien energií, dane z nadmerného zisku a núdzové platby najchudobnejším domácnostiam.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #energie #platy #minimálny plat