Pokračovanie článku: Veľký prieskum o peniazoch domácností. Odborníci varujú: Pripravte sa, bude horšie

Kde hľadať voľné peniaze?

Jednoznačne v spotrebe. Prax ukazuje, že to môže byť aj 50 eur mesačne. Dlhodobo sa nám potvrdzuje, že po revízii všetkých výdavkov a ich poctivej evidencii dokážu rodiny mesačne nájsť voľné peniaze, aj keď sa zdá byť rozpočet napnutý. Vždy je to o nastavení a o tom, ako pracujeme najmä s nepravidelnými výdavkami. Tie bývajú z mesiaca na mesiac variabilné.

Nepravidelné výdavky

  • Domáca strava

Strava je jedným z najvyšších výdavkov v rámci mesačných rozpočtov, ktorú navyše výrazne predražuje stravovanie mimo domova. Ceny v reštauráciách vzrástli medziročne o 20 %, čo sa premietlo aj do obľúbených obedových „menučiek“. Príprava domáceho jedla je nielen zdravšia, ale pomôže skresať celkové výdavky na stravu.

  • Nákupy do zásoby

Akciové ponuky a tovar v zľave spôsobuje, že nakupujeme emotívne a často aj do železnej zásoby. V prípade potravín však takto najčastejšie dochádza k plytvaniu jedlom, ktoré po expiračnej dobe vyhadzujeme. V akcii navyše nakupujeme aj veci, ktoré v danej chvíli nevyhnutne nepotrebujeme.

  • Výlety, dovolenky

Zdraženie pociťujeme aj v oblasti hotelierstva a služieb. Pozrite sa na plán výletov počas predĺžených víkendov a aj na dovolenky, či si ich neužívate viac, ako si reálne môžete dovoliť.

Pravidelné výdavky

  • Bankové poplatky

Poplatky za vedenie účtu tiež vzrástli. To čo môžete urobiť, je overiť si, aké bankové služby najčastejšie využívate a či ich máte zahrnuté v pravidelnom mesačnom poplatku za vedenie účtu.

  • Poplatky mobilného operátora

Skontrolujte si, za aké služby mobilného operátora platíte v mesačnom paušále a či v ňom máte zahrnuté aj služby, ktoré vôbec nevyužívate. Môže ísť napríklad o zbytočne vysoký objem predplatených dát.

  • Automobil a pohonné hmoty

Dramatické zdraženie sme pocítili práve pri pohonných hmotách a doprave. Autá pritom zvykneme využívať aj na zbytočne krátke vzdialenosti. Úsporu vieme dosiahnuť MHD dopravou, alebo pri krátkych vzdialenostiach prechádzkou. Peniaze tiež utekajú cez náklady spojené so starostlivosťou o vozidlo, ktoré bývajú často vyššie, ako samotná hodnota staršieho auta a aj jeho využitie.

  • Optimalizácia úverov

V prípade viacerých úverov veľkú úsporu prinesie zlúčenie úverov do jedného. V prípade hypotéky sa poraďte s odborníkmi a riešte úrokovú sadzbu na hypotekárnom úvere.

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #finančná gramotnosť