Veľký prieskum o peniazoch domácností. Odborníci varujú: Pripravte sa, bude horšie

Viac než polovica slovenských domácností očakáva v najbližšom roku skokové zhoršenie svojej životnej úrovne, aké tu nebolo počas uplynulých 20 rokov. A aj napriek tomu svoje financie plánujú len krátkodobo. Vyplýva to z posledného prieskumu Nadácie Partners a agentúry Focus pri príležitosti Dňa finančnej gramotnosti, ktorý každoročne pripadá na 8. septembra.

07.09.2022 05:00
rodina, rodinné prídavky, peniaze, životné minimum Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Rekordná inflácia, rast cien energií a celková ekonomická recesia sú realita, ktorá ovplyvní hospodárenie domácností minimálne na najbližšie dva roky,“ tvrdí Andrea Kasanická Straková, odborníčka na osobné financie z Partners. Dnes je viac ako inokedy dôležité, aby ľudia prekopali rodinné rozpočty a nastavili efektívny finančný plán v dvoch nevyhnutných krokoch:

  • šetrite a znížte výdavky
  • zvyšujte príjmy a ochráňte ich
+7

Rastú výdavky, stagnujú alebo klesajú príjmy

Z posledného prieskumu Nadácie Partners a agentúry Focus vyplýva, že zvýšené výdavky pocítili až tri štvrtiny domácností, z toho viac ako polovica minie vyše 100 eur mesačne. Príjmy sa však rodinám buď nezmenili, takmer polovica opýtaných (48 %) uvádza, že má približne rovnako veľa peňazí, no a takmer rovnaká časť (43 %) priznáva zníženie príjmov. Pod zvýšené výdavky sa podpísala rekordná inflácia. Drahšie boli najmä potraviny (nárast 19,9 %) a nealkoholické nápoje (10,2 %), ale aj náklady na bývanie a energie, ktoré ukrojujú najväčší podiel vo výdavkoch domácností. Ceny v tomto odbore boli počas júla medziročne vyššie o 16,1 %.

Richard Sulík, Karol Galek, Čítajte viac Zima bez ruského plynu sa blíži, Európa sa pripravuje. 50 rád ako ušetriť na kúrení, varení, svietení a teplej vode

„Keďže inflácia dnes predbieha reálny rast miezd, tak v rozpočtoch mnohých domácností bude postupne narastať napätie medzi príjmovou a výdavkovou časťou rodinných rozpočtov. Dnes ešte nevieme celkom odčítať, ako veľký bude vplyv zvyšujúcich sa cien energií na rodinné rozpočty. Každopádne sa dá predpokladať, že do finančných problémov sa postupne dostane väčšie percento domácností, než je tomu dnes,“ upozorňuje Martin Slosiarik, riaditeľ prieskumnej agentúry Focus.

Šetriť a znížiť výdavky

Prieskum Focusu pravidelne monitoruje podiel spotreby na celkovom príjme domácností. Podľa ideálnych finančných mier by nemal byť viac ako 40 % z príjmov – túto pomyselnú hranicu dnes prekračuje až 83 % domácností (2022), čo je nárast o 7 % oproti roku 2021 (76 %).

Prvé kroky na zmiernenie finančných dopadov už naše domácnosti podnikli. Podľa zistení z prieskumu až 63 % opýtaných pri nákupoch viac plánuje, používa nákupný zoznam a takmer rovnaký počet respondentov pravidelne sleduje všetky výdavky spojené s bývaním.

kalkulácia, peniaze, kalkulacka, Čítajte viac Doma by ste mali mať železnú rezervu, ostatné peniaze rozumne investovať. Ako bojovať proti zdražovaniu?

Skutočné preverenie kvality osobných financií nastane až počas jesene, keď po letnom „míňaní“ na zážitky dôjde zúčtovanie a domácnosti si budú klásť otázku, ako sú na najbližší rok pripravené. Ku koncu roka nás pritom čaká ešte jedna tvrdá skúška – príprava na Vianoce.

Aj keď prieskum ukázal, že v minulom roku nemalo žiaden úver menej respondentov (50 %) ako v tomto roku (51 %), je vidieť nárast vo finančnom zaťažení mesačného rozpočtu tých domácností, ktoré úver majú.

Zvýšiť a ochrániť príjem

Ako si môžeme tvoriť alebo zvyšovať príjem? Podľa Maroša Ovčarika z Partners Investments buď krátkodobo, v tomto prípade hovoríme o tvorbe finančnej rezervy, alebo dlhodobo prostredníctvom investovania. „Práve investovaním náš príjem vieme ochrániť pred vysokou infláciou,“ uvádza. K investovaniu však na Slovensku máme stále vlažný vzťah a medziročne sa v prieskume zhoršila aj disciplína pri tvorbe železnej rezervy vo výške šesťnásobku mesačných príjmov. Finančne sa nekryje až 26 % domácností (2022), v roku 2021 to bolo 22 %. Odporúčaný šesťnásobok príjmu v rezerve má v súčasnosti 16 % domácností, v minulom roku to bolo o 4 percentuálne body viac (20 %).

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #finančná gramotnosť