Vojna aj inflácia. Svet v roku 2022 pripomína dokonalú búrku

Vysoká inflácia, vojna na Ukrajine a veľa neistôt. To sú najväčšie výzvy globálnej ekonomiky v roku 2022. Tieto, ale aj ďalšie problémy, riešili ekonómovia či politickí lídri na podujatí Amundi Investment Formu 2022.

16.06.2022 00:00
Profesor histórie Niall Ferguson. Foto:
Profesor histórie Niall Ferguson.
debata

Opakuje sa história? To je ťažká otázka. Tak ako v 70. rokoch 20. storočia aj v 20. rokoch 21. storočia zažívajú vyspelé krajiny dobu vysokej inflácie. Na podujatí si ju položil aj britský historik a profesor Niall Ferguson. A to isté platí aj o studenej vojne, sme v studenej vojne podobne ako v 70. rokoch minulého storočia?

rodina, obchod, potraviny, nákup, zálohovanie Čítajte viac Zažívame vrchol inflácie? Vystreliť nahor ju môžu ešte účty za energie

„Už to vidíme. Na Ukrajine je horúca vojna v studenej vojne,“ vyhlásil Ferguson. Vojna pripomenula, že NATO je kľúčové pre bezpečnosť USA a EÚ, európske štáty by si to mali uvedomiť. „Musíte urobiť oveľa viac ako iba zdvojnásobiť nemecký rozpočet na obranu,“ upozorňuje európskych lídrov Ferguson. Je ilúziou myslieť si, že Európa je vojensky sebestačná – preto je NATO absolútne kľúčové.

Takisto ani rýchly prechod k zeleným zdrojom energií nebude ľahký, pripomenul Ferguson. Ani Blízky východ a jeho nerastné bohatstvo nemôže nahradiť Rusko ako dodávateľa, pretože tento región je nestabilný. „Bola obrovská chyba Európy, že sa stala tak závislá na Rusku, je to mafiánsky štát,“ dodal Ferguson.

Pre investorov značí ruský vpád na Ukrajinu neisté časy. Aj keď sa výkonnosť kľúčových indexov vrátila na pôvodné úrovne, nevyzerá to, že vojna sa tak skoro skončí. „Teraz však nie je čas uspokojiť sa a spoliehať sa na krátkodobé vyriešenie konfliktu,“ vyhlásil Pascal Blanque, riaditeľ Amundi Institute.

Frantisek Komora Čítajte viac Hodvábna cesta má novú trasu. Slovensko už nebude vstupný bod do Európy, hovorí odborník na dopravu

Čo je najdôležitejšie, investori by mali mať na pamäti, že nežijeme v normálnych časoch, upozorňuje Blanque všetkých finančníkov. „Nachádzame sa uprostred zmeny režimu charakterizovanej bezprecedentnými inflačnými silami, aké sme za posledných päť desaťročí nevideli,“ pokračuje finančník z Amundi.

Medzi víťazmi bude Čína, ktorej ekonomický cyklus získava nezávislosť od USA a s rastúcou úlohou čínskeho renminbi ako obchodnej meny pre región, myslí si Blanque.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #amundi