Matovič sa vyjadril k Sulíkovej požiadavke: V momente, ako stiahne svoje ultimátum, aj naša odpoveď bude stiahnutá

Minister financií a líder OĽANO Igor Matovič nevidí najmenší dôvod ustupovať v požiadavkách voči SaS. Šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík (SaS) podaním demisie podľa neho utiekol nezodpovedne od roboty, a to aj v súvislosti s blížiacou sa energetickou krízou. Matovič podotkol, že keď si urobia svoju prácu, nemá problém odísť z ministerskej stoličky.

01.09.2022 17:23
matovič Foto: ,
Igor Matovič
debata (102)

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) neodíde z funkcie, pokiaľ strana SaS nesplní desať opatrení, píšu tvnoviny.sk, portál televízie Markíza.

Richard Sulík / Mária Kolíková / Branislav Gröhling / Čítajte viac Aké sú pozície SaS pred 10 bodovým ultimátom Matoviča

„Desať požiadaviek je odpoveď na ultimátum. My nedávame žiadne ultimátum. V momente, ako SaS stiahne svoje ultimátum, aj naša odpoveď bude stiahnutá,“ vyhlásil. Tvrdí, že demisiu Sulíka nepožadoval, ale prijíma jeho ponuku na spoločný odchod.

V prípade konca SaS vo vláde a vzniku menšinovej vlády sa nechce spoliehať na hlasy fašistov. „Možno sa ukáže, že Slovensko nie je zrelé na menšinovú vládu. Ale všetko to budú len dôsledky ega jedného človeka, ktorý si povedal, že je čas vydierať,“ podotkol.

Ďalej zdôraznil, že všetky opatrenia na pomoc ľuďom a ochranu verejných financií sú kryté z daní, ktoré SaS blokuje. Kritizoval, že prezidentka Zuzana Čaputová z pozície, ktorá by mala byť úplne nestranícka, robí stranícku politiku.

Spor v koalícii trvá už niekoľko týždňov. SaS oznámila odchod z koalície, žiada odstúpenie Matoviča z vlády, čo OĽANO odmietlo. V deň, keď ministri SaS mali podať demisiu, prišlo OĽANO na rokovanie vlády s opatreniami, ktoré ak SaS podporí, Matovič z vlády odíde. SaS je ochotná o návrhoch rokovať, ale až keď odstúpi Matovič. Sulík zároveň oznámil, že už demisiu podal.

Kollár: Pripravujeme sa na trojkoalíciu

Hnutie Sme rodina sa pripravuje na scenár trojkoalície, hoci by to bolo podľa predsedu hnutia a parlamentu Borisa Kollára nešťastné. Zopakoval, že pokiaľ by menšinová vláda nefungovala, treba ísť do predčasných volieb. Kollár nechcel komentovať desať požiadaviek OĽANO pre SaS, no víta každú aktivitu, ktorá by viedla k udržaniu štvorkoalície. Odmieta tiež polemizovať, či mohli prísť požiadavky skôr.

Sme rodina sa má v piatok (2. 9.) zísť na predsedníctve. „Nehľadáme nových ministrov, budeme hovoriť o cieľoch, ktoré chce naše hnutie naplniť v tejto vláde,“ povedal novinárom Kollár po slávnostnej schôdzi parlamentu. Partnerom, či už v štvorkoalícii alebo trojkoalícii, chcú povedať, čo by chceli ešte presadiť do parlamentných volieb.

„Toto by malo rozhodnúť OĽANO a osobne sám Igor Matovič. Nekádrujeme ostatných koaličných partnerov,“ odpovedal Kollár na to, či by mal minister financií Igor Matovič (OĽANO) odstúpiť.

102 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #SASKA