Aké sú pozície SaS pred 10 bodovým ultimátom Matoviča

Ťažko splniteľné. Desatoro požiadaviek od Igora Matoviča (OĽaNO) bude pre Slobodu a Solidaritu zrejme priveľké sústo. Aj keď ich sulíkovci oficiálne nezamietli a sú ochotní o nich rokovať, museli by prekročiť viaceré červené čiary.

01.09.2022 13:48
Richard Sulík / Mária Kolíková / Branislav... Foto: ,
debata (21)

SaS požiadavky oficiálne nezamietla, ale čaká na demisiu Matoviča. „Ja som nepovedal, že s tými bodmi súhlasíme, sme pripravení sa o nich konštruktívne baviť. Nebudeme sa baviť skôr, ako bude splnená naša základná požiadavka,“ uviedol šéf liberálov v stredu s tým, že požiadavky OĽANO vnímajú ako návrhy na rokovanie.

Richard Sulík Čítajte viac Čaputová: Takto sa vládnuť nedá. Sulík podal demisiu, čo spraví Matovič?

Matovič novými podmienkami chce napríklad odklad tzv. „krúžkovného“ pre deti od 5 do 18 rokov, ktoré mali dostať 50 eur mesačne. Dokopy to v roku 2023 malo štátnu pokladnicu vyjsť na 372 miliónov eur.

Namiesto toho chce opäť meniť výšku daňového bonusu na dieťa. A to na výšku 140 eur pre všetky deti do 18 rokov. Ďalej chce zvýšiť prídavky na dieťa na 60 eur pre deti do 18 rokov.

Bezpodmienečné súhlasenie

Najväčšou prekážkou budú asi podmienky, ktoré hovoria o podpore zákonov z dielne ministerstva financií pod vedením Matoviča. Matovič vyžaduje súhlas so zmenami prídavkov a dokonca aj so zmenami, s ktorými príde jeho rezort v prípade, ak Ústavný súd vyhlási ktorúkoľvek časť Rodinného balíčka za protiústavnú, pričom v súčasnosti nevie nikto, s akým verdiktom príde Ústavný súd.

Vladimir Putin, Gerhard Schröder Čítajte viac Elektrinu vyrobíme za 50 eur a nakúpime za 1000 eur? Ako je to možné, čo sa to deje?

Rovnako chce vidieť súhlasy sulíkovcov aj pri štátnom rozpočte na rok 2023, pričom návrh ešte nikto nevidel. To isté platí aj pri návrhu dlhovej brzdy – tu je SaS za, ale chce aj daňovú brzdu, aby sa viac nezvyšovali dane – pričom ministerstvo sľubuje zmeny, ktoré zatiaľ opäť nikto nevidel.

Súhlas si Matovič vyžaduje aj pri návrhu ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina), ktorý chce zaviesť tzv. rodičovský bonus – pracujúce deti by rodičom v penzii posielali časť odvodov.

Pozreli sme sa bližšie, čo žiada Matovič a aké pozície zastáva voči nim SaS.

1️⃣ 200 eur na dieťa

Vzhľadom potrebu kompenzácie rastu cien energií a po prihliadnutí na trvajúcu nespoluprácu ministerstva školstva pri tvorbe systému tzv. krúžkovného, ministerstvo financií (MF) navrhne zmenu, ktorá dočasne od 1.1.2023 do 31.8.2024 miesto krúžkovného zvýši prídavok na dieťa na 60 EUR a daňový bonus na 140 EUR pre všetky deti od 0 do 18 rokov. Stratu príjmov obcí spôsobenú touto zmenou štát obciam preplatí. Všetci poslanci SaS zmenu zákona podporia. V prípade ak Ústavný súd SR vyhlási ktorúkoľvek časť Rodinného balíčka za protiústavnú, poslanci SaS podporia zmeny navrhnuté MF s cieľom dosiahnuť podporu až 200 EUR mesačne pre každé dieťa od 0 do 18 rokov.

Eduard Heger / Jaroslav Naď / Natália Milanová / Čítajte viac 10 podmienok pre SaS: Toto nie je pomoc ľuďom, ale volebný program Matoviča

Pozícia SaS: Sulíkovci považovali Matovičov tzv. rodinný balíček za rozhadzovanie peňazí aj pre bohatšie rodiny namiesto toho, aby sa cielene pomáhalo najchudobnejším rodinám. Takisto namietali aj krúžkovné, pričom to považovali za skoro nerealizovateľnú agendu, ktorú mal mať na starosti minister školstva Branislav Grohling za SaS.

2️⃣ Štátny rozpočet na rok 2023

V riadnom termíne bude schválený zákon o štátnom rozpočte na rok 2023, tak aby sme sa vyhli rozpočtovému provizóriu, ktoré by v dnešnej dobe spôsobilo chaos vo financovaní fungovania úloh štátu. Všetci poslanci SaS zákon podporia.

Pozícia SaS: Návrh rozpočtu ešte nikto nevidel, preto je ťažké odhadovať, ako sa k nemu postaví SaS. Každopádne, strana sa prikláňa k vyrovnanému rozpočtu a menej míňaniu a žiadne nové dane.

3️⃣ Ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti

Bude schválený ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti, ktorého prijatie strana SaS už dva roky v parlamente blokuje. MF predloží úpravy novely a všetci poslanci SaS zákon podporia.

Igor Matovič Čítajte viac Poslanci schválili zákon roka. Rozpočet má tri priority, kde pôjde o stovky miliónov viac?

Pozícia SaS: Liberáli nemajú problém s návrhom o rozpočtovej zodpovednosti. No k nemu chcú pridať aj podmienku o daňovej brzde. Tá hovorí v skratke o tom, že žiadne dane sa nesmú zvyšovať, a ak by sa zvyšovali v jednej oblasti, vykompenzujú sa v druhej oblasti. Proti návrhu SaS sú ale ekonómovia a aj koaliční partneri.

4️⃣ Stabilita dôchodkového systému

Bude schválený ústavný zákon o stabilite dôchodkového systému, potrebného mimo iného na zavedenie rodičovského bonusu a možnosti odchodu do dôchodku po 40 odpracovaných rokoch, ktorého príprave strana SaS svojimi podmienkami dlhodobo bráni. Všetci poslanci SaS zákon podporia.

Pozícia SaS: Strana je proti Krajniakovmu rodičovskému bonusu. SaS sama navrhla podmienky, ako by mal vyzerať dôchodkový systém a rodičovský bonus ako ho prezentuje minister práce tam chýba.

Igor Matovič, Pomoc rodinám Čítajte viac Ako zmeny z Matovičovho balíčka ovplyvnia peňaženky rodičov? Vypočítajte si presné sumy (+ príklady)

5️⃣ Finančná disciplína

Poslanci ani ministri za SaS nebudú predkladať návrhy s dopadom na verejné financie bez toho, aby nenavrhli zdroje, ktoré zabezpečia ich finančné krytie. Všetky návrhy s vplyvom na verejné financie, neodsúhlasené koaličnou radou a predložené na rokovanie septembrovej schôdze NR SR, poslanci SaS stiahnu z rokovania NR SR.

Pozícia SaS: Strana chce zahlasovať za zdanenie vysokých ziskov Slovnaftu, o ktorých má rokovať parlament. No zároveň SaS predložila na septembrovú schôdzu návrh na zníženie DPH na benzín a naftu z 20 na 8 percent. Ďalej predložila zdanenie online hazardu a zdanenie plynového prepravcu Eustream. Toto všetko by mali podľa Matoviča stiahnuť a prerokovať na koaličnej rade.

6️⃣ Nové zdroje príjmov štátu

Budú schválené nové sadzby daní na lieh a hazard podľa návrhu ministerstva financií. Bude zavedená nová daň z ruskej ropy a tranzitného plynovodu podľa návrhu MF. Bude zvýšený odvod regulovaných subjektov podľa návrhu MF a bude rozšírený okruh platiteľov odvodu. Všetci poslanci SaS zákony podporia. Nové zdroje budú prerozdelené obyvateľom SR podľa návrhu MF na zmiernenie následkov inflácie a energetickej krízy. Všetci poslanci SaS návrhy na prerozdelenie nových zdrojov podporia.

Pozícia SaS: SaS chce valorizovať daň z liehu, no nie je to celkom totožné s návrhom ministerstva financií. Daň z ruskej ropy a z tranzitného plynovodu môže prejsť, ale záleží na detailoch, ako by sa strany dohodli. SaS nazýva zvyšovanie daní „červenou čiarou“. Nie je vôbec jasné, ako myslí Matovič prerozdelenie z vyšších daní, preto je ťažké odhadnúť pozíciu SaS.

7️⃣ Zmrazené ceny elektriny pre všetky domácnosti

Minister hospodárstva zabezpečí takú dohodu so Slovenskými Elektrárňami a.s., ktorou splní svoj verejný prísľub o zmrazených cenách elektriny pre všetky domácnosti bez dopadu na verejné financie, keďže na súčasný návrh ministra hospodárstva by drasticky doplatili domácnosti, ktoré kúria elektrinou.

Igor Matovič Čítajte viac Špičkový analytik buchol dverami u Matoviča. Okamžite sa mu ozvala Čaputová, zverejnil jej sms

Pozícia SaS: Na zmrazených cenách elektriny na dva roky aktuálne ministerstvo hospodárstva pracuje. Čaká sa na podpis Európskej komisie, ktorý má prísť niekedy v novembri tohto roka. Sulíkovci zatiaľ predstavili návrh, aby domácnosti do 85 percent svojej spotreby z roku 2020 platili nižšie regulované ceny. Zvyšok by si doplatili za vysoké trhové ceny. Tým chcú ľudí motivovať šetriť. Nápad so zastropovaním lacnej energie do spotreby 4 megawathodiny už neplatí.

8️⃣ Výhodné zmluvy na plyn pre všetky domácnosti

Minister hospodárstva zabezpečí, aby bol splnený jeho verejný prísľub na výhodné 4-ročné zmluvy na odber plynu pre všetky domácnosti ako aj výhodné kontrakty pre bytové domy bez dopadu na verejné financie.

Pozícia SaS: Aj na tomto návrhu aktuálne ministerstvo hospodárstva pracuje. Mali by tam byť zahrnuté aj firmy a bytovky, o ktorých spočiatku minister Sulík nehovoril. Energetické zákony zatiaľ vláda odsúva, lebo sa stále upravujú, vyhlásil v stredu po rokovaní vlády tajomník rezortu Karol Galek.

9️⃣ Príspevok domácnostiam na plyn a teplo 250 miliónov €

Bude schválený zákon predložený ministerstvom financií, ktorý zabezpečí špeciálny príspevok domácnostiam na kompenzáciu vyšších cien plynu a tepla v roku 2023 v minimálnej výške 250 miliónov €. Všetci poslanci SaS zákon podporia.

Richard Sulík Čítajte viac Najhorší scenár: Elektrina a plyn zdražejú o stovky eur. Očakáva sa rozhodnutie, Sulík čaká na podpis komisie

Pozícia SaS: Nie je jasné, ako sa k tomu SaS postaví. Je to nová požiadavka. Dá sa očakávať, že ak budú príspevky cielené pre najchudobnejších, SaS by mohla súhlasiť.

1️⃣0️⃣ Príspevok dôchodcom 150 miliónov €

Bude schválený jednorazový príspevok k starobným dôchodkom vo výške 50% z 13. dôchodku, vyplatený na jeseň roku 2022. Všetci poslanci SaS zákon podporia.

Pozícia SaS: Opäť nie j jasné, ako sa k tomu SaS postaví, ide o novú požiadavku. Z predchádzajúcich výrokov SaS sa však môžeme domnievať, že by to strana mohla podporiť. Keďže OĽaNO nezverejnilo detaily, je ťažké predvídať kroky sulíkovcov.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #zdražovanie #OĽaNO #Igor Matovič #SASKA