200 eur na dôchodcu. Druhá vlna inflačnej pomoci prichádza (+prepočty)

Šéf rezortu práce Milan Krajniak a predseda parlamentu Boris Kollár (obaja Sme rodina) predstavili druhý balík inflačnej pomoci. Najväčšia časť z neho by mala byť určená pre 1,4 milióna dôchodcov. Poberatelia dôchodkov by mohli dostať od štátu príspevok až do výšky dvesto eur do Vianoc.

25.08.2022 12:30 , aktualizované: 18:20
Krajniak Foto: ,
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.
debata (205)

Krajniak totiž predstavil hneď niekoľko alternatív opatrení. Celkové náklady na pomoc by sa mohli vyšplhať až na 200 miliónov eur. „Máme tri alternatívy, ako by sa dala vyplatiť inflačná pomoc pre dôchodcov. Sme pripravení diskutovať o ktorejkoľvek z nich, prípadne aj o inej, ak by lepšie odrážala potreby dôchodcov,“ priblížil šéf rezortu práce.

Okrem dôchodcov by mala pomoc smerovať aj k iným zraniteľným skupinám. Druhý balík pomoci má tiež za cieľ napraviť nedostatky, ktoré vznikli pri prvom inflačnom balíku. Vtedy sa stoeurový príspevok nedostal ku všetkým skupinám, ktoré rovnako zápasia s vysokými cenami energií či potravín. Po novom by sto eur mali dostať aj ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím, siroty a deti s neplatným náhradným výživným. Rovnaká dotácia bude mieriť aj na odchovancov centier pre deti a rodiny, na osoby, ktorým bola ukončená náhradná rodinná starostlivosť, a na vyše 20-tisíc domácnosti s príjmom do 1,5-násobku životného minima. Celkové náklady by mali byť na úrovni 5,7 milióna eur.

VIDEO: Do konca roku by 1,4 mil. dôchodcov malo dostať pomoc od štátu
Video

„Vysoká inflácia je tu s nami už prakticky trištvrte roka a tento čas vláda premárnila. Preto dôchodcom pomôžeme najviac vtedy, keď tú pomoc dostanú čo najskôr,“ tvrdí pre Pravdu analytik Ivan Kahanec zo spoločnosti Brokeria.

Koľko by dôchodcovia mali dostať

Prvá alternatíva by sa niesla v znamení rovnomerného štýlu. Čo znamená pre každého jedného dôchodcu rovnaká jednorazová suma 150 eur. Nezáleží teda na tom, či dostáva dôchodok 900 eur, alebo 334 eur. Na túto pomoc by štát zo svojho rozpočtu prispel sumou 216 miliónov eur.

Druhý variant, ktorý strana Sme rodina ponúka, je dávka stupňovaná podľa výšky dôchodku. Maximálna dávka pre ľudí s najmenšími dôchodkami by bola dvesto eur. Najmenšia pre dôchodcov, ktorí majú penziu 800 eur alebo vyššiu, by bola 50 eur. Pri tomto variante by štát použil 198,3 milióna eur. Posledným, tretím variantom je 70 percent zo sumy 13. dôchodku. Čo znamená, že maximálnu dávku 210 eur podobne ako pri druhom variante by dostali dôchodcovia s najmenším príjmom. Naopak, minimálnu dávku 35 eur by dostali dôchodcovia s najvyšším príjmom.

Podľa Kahanca v tejto situácii bude pre dôchodcov s dôchodkami nižšími ako zhruba 450 eur najvýhodnejšia kombinácia jednorazovej pomoci podľa tretej alternatívy (70 % z 13. dôchodku) a valorizácia dôchodkov od 1. 1. 2023 o osem percent. „Takáto pomoc pomôže práve dôchodcom, ktorí sú alebo by mohli byť ohrození príjmovou chudobou,“ vysvetľuje.

  1. Jednorazová dávka v sume 150 eur, celkové náklady sú 216 miliónov.
  2. Stupňovaná dávka podľa dôchodku od 50 do 200 eur, celkové náklady sú 198 miliónov.
  3. 70 percent 13. dôchodku. Maximálna 210 a minimálna dávka 35 eur. Celkové náklady sú 211 miliónov.

Dôchodcovia stoja za valorizáciou

Seniori pred pár týždňami začali zbierať podpisy na petíciu, v ktorej si určili päť podmienok na lepšie zvládnutie inflačnej krízy. Jednou z nich bola predčasná valorizácia dôchodkov o osem percent už v tomto roku.

Dôchodcovia si za svojimi podmienkami stoja. Okrem valorizácie požadujú aj 14. dôchodok. „Keby sme si mali vybrať nejaký variant, určite by to bol druhý. Avšak nech počítam, ako počítam, stále nám náš návrh vychádza lepšie,“ uviedla Valéria Pokorná, podpredsedníčka Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS). S tým, že ak by sa zobrala do úvahy minimálna penzia 334 eur a k nej by sa pripočítala predčasná valorizácia vo výške osem percent, dosiahla by sa suma 26,72 eura na jeden mesiac. Ak sa pripočíta k mesiacom október, november a december, valorizácia sa vyšplhá približne na 80 eur. K nej by sa započítal aj 14. dôchodok. Výška podpory by mohla byť 380 eur. Čo je takmer o polovicu viac, ako dôchodcom ponúka štát.

obchody nakupovanie ruska pandemia Čítajte viac Nákup potravín na splátky: v Česku sú k nemu blízko, uchytí sa nápad aj na Slovensku?

Tento návrh by však podľa Krajniaka znamenal výdavky štátu vo výške 135,2 milióna eur, pričom maximálne zvýšenie by predstavovalo 148 eur a minimálne za posledné dva tohtoročné mesiace 37 eur. „Nám sa zdá, že uvedené tri alternatívy sú výhodnejšie, ako diskutovať o predčasnej valorizácii v tomto roku. Alternatíva uvedená ako prvá, tých 150 eur, by bola výhodnejšia v tomto roku pre všetkých dôchodcov, aj pre tých s najvyššími, aj pre tých s najnižšími príjmami,“ stojí si za svojím návrhom Krajniak.

Šéf rezortu práce upozornil na to, že predseda Združenia kresťanských seniorov Peter Mach preferuje riešenie, podľa ktorého štát viac pomôže penzistom s nižším dôchodkom a menej penzistom s vyšším dôchodkom. S týmto tvrdením súhlasí aj JDS. „Chlebík je rovnako drahý. Pre toho, kto ma vyšší, aj pre toho, kto má nižší dôchodok. Preto je dôležité, aby dokázali tí s vyššími dôchodkami cítiť s tými, čo ich majú nižšie,“ povedal v nedávnom rozhovore pre Pravdu predseda JDS Michal Kotian.

Ak sa má štát zamerať na dôchodcov, tak treba pomôcť najmä tým s nízkymi dôchodkami a jednočlenným dôchodcovským domácnostiam, na ktoré súčasná miera inflácie dopadá najviac. „Určite sa v priebehu tohto roka mohla uskutočniť aspoň jedna vlna mimoriadnej valorizácie dôchodkov,“ uviedol odborár a člen hnutia Pracujúca chudoba Ján Košč. Porovnal to s Českom, kde takto zvýšili dôchodky už dvakrát a tretia valorizácia je v pláne na jeseň. „Bolo by dobré pomôcť osamelým dôchodcom, ktorí bývajú sami, napríklad príspevkom na bývanie alebo na energie,“ dodal.

Štát tiež pripomína sumu 294 miliónov eur, ktorá putovala seniorom na ich účty v podobe 13. dôchodku. Štát sa rozhodol vyplatiť im ho predčasne. Za pomoc to však Pokorná nepovažuje. „Výplata 13. dôchodku skôr, teda v júli, nebola žiadna pomoc,“ podotkla.

Podpredsedníčka JDS tiež zdôrazňuje, že množstvo seniorov spadlo pod hranicu chudoby, podľa nej je ich až 140-tisíc. Inflácia je tiež mimoriadne vysoká už teraz, pričom valorizácia dôchodkov v tomto roku je len 1,3 percenta

Poukázal na to, že penzistom štát vyplácal očkovací bonus a v júli im predčasne vyplatil trinásty dôchodok. VIDEO: Predstavená inflačná pomoc II pre najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov
Video
.

Jednorazová pomoc nestačí

Prezidentka Zuzana Čaputová stále stojí za názorom, že inflačná pomoc by nemala byť len jednorazová, ale opakovaná, adresná a v dostatočnej výške. „Je tu skupina ľudí, domácností, ktoré čelia chudobe. Takýmto ľuďom napríklad aj v Českej republike je poskytovaná opakovaná dávka. Toto opatrenie, ktoré zatiaľ na Slovensku nemáme a považujeme ho za potrebné, aby sme mali opakovanú a adresnú dávku, adresnú v tom zmysle, že by bola poskytovaná napríklad ľuďom, ktorí sú v pásme pracujúcej chudoby, rodičom samoživiteľom, dôchodcom, ktorí žijú sami a majú najnižšie príjmy,“ uviedla.

Na návrhy na pomoc seniorom reagovala aj opozičná strana Hlas. Tvrdí, že sú nedostatočné. „Seniori musia dostať plnohodnotný trinásty dôchodok, ktorý im táto vláda hneď na začiatku zobrala,“ uviedol líder strany Peter Pellegrini. Hlas podľa neho už na najbližšej parlamentnej schôdzi predloží vlastný návrh riešenia pomoci štátu dôchodcom. „Je katastrofou, že až teraz vláda ide dať prvé peniaze, ktoré majú byť pre seniorov ,navyše’, teda nie iba dávkou vyplatenou vopred. Táto pomoc musí zodpovedať dvanástim mesiacom výrazného poklesu životnej úrovne slovenských dôchodcov,“ zdôraznil Pellegrini.

Predseda hnutia Sme rodina a šéf parlamentu Boris Kollár poukázal na to, že tento návrh s tromi alternatívami pomoci pre dôchodcov dostala Jednota dôchodcov Slovenska, Združenie kresťanských seniorov, prezidentka SR Zuzana Čaputová aj premiér Eduard Heger. V najbližších dňoch ho chcú prekonzultovať s každým jedným poslancom. Či budú konzultovať aj so stranou SaS, sa uvidí. „Ktovie, či ostanú,“ podotkol šéf Sme rodina.

Podľa šéfa liberálov Richarda Sulíka (SaS) treba pomôcť tým, ktorí to potrebujú. „V zásade za stranu SaS hovorím, že s tým predbežne súhlasíme,“ povedal Sulík s tým, že ešte chcú s ich bývalými koaličnými partnermi viesť na túto tému odbornú debatu.

Ďalej sa Kollár s Krajniakom dohodli, že Inštitút finančnej politiky a Inštitút sociálnej politiky ešte raz pomoc prepočítajú. Prípadne skúsia pripraviť nejaké spresňujúce alternatívy.

© Autorské práva vyhradené

205 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #dôchodcovská inflácia