Záujem o potravinovú pomoc rastie. Vyzvala na ňu Čaputová, zadarmo ju poskytuje banka aj reťazce

Zdražovanie zasiahlo okrem energií najmä potraviny. Množstvo rodín je postihnutých práve dnes v čase inflácie a zdražovania. Nemôžu si dovoliť ísť každý rok na dovolenku, kúpiť si značkové oblečenie, ba dokonca niektoré domácnosti nemajú ani na lieky a základné potraviny. Na tento problém pred pár dňami poukázala aj prezidentka Zuzana Čaputová. Jedným riešením je zvýšiť potravinovú pomoc.

16.08.2022 12:00
Pomoc od Potravinovej banky Slovenska. Foto:
Ilustračné foto.
debata (84)

„Záujem o potravinovú pomoc stále rastie. Tá však ľuďom, na ktorých inflácia dopadla najviac, nenahradí adresnú a opakovanú finančnú pomoc štátu.“ uviedla prezidentka na sociálnej sieti, s tým, že najhoršie podľa nej utrpeli matky živiteľky, ktoré sú odkázané na náhradné výživné, opatrovateľský či rodičovský príspevok, a preto si nemajú z čoho uplatniť zvýšený bonus. Rovnako utrpeli aj rodiny žijúce v hmotnej núdzi, pracujúci za nízke mzdy a dôchodcovia s nízkymi penziami. „Tieto skupiny našich spoluobčanov na adresnú pomoc stále čakajú,“ uvádza na záver Čaputová.

Bratislava, bývanie, byty, domy, ceny Čítajte viac Slovensko je drahšie ako Česko, Poľsko a Maďarsko. Pozrite si porovnanie cien v EÚ (+ mapa)

Potravinovú pomoc poskytuje aj Potravinová banka Slovenska (PBS). Je to občianske združenie s humanitárnym zameraním. Bez finančnej podpory štátu. Dnes, v čase zdražovania, si čoraz viac ľudí pýta pomoc s potravinami, potvrdzuje Marko Urdzík, riaditeľ Potravinovej banky Slovenska, ktorý je zároveň vedúci zriadenia Arcidiecéznej charity Košice. „Za rok sme posunuli ďalej približne 4 800 ton potravín. Stále je to málo,“ dodal.

Urdzík apeluje na štát, aby im viac pomohol, trebárs aj finančne. Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽaNO) konzultuje s Európskou komisiou možnosti investičnej pomoci pre charitatívne organizácie v podobe podpory na vybudovanie technického zázemia pre poskytovanie potravín pre osoby v hmotnej núdzi a osoby odkázané na takúto pomoc. „Máme záujem využiť časť alokácie Program rozvoja vidieka na podporu investícií do vhodných skladových priestorov a skladových zariadení, s potrebným materiálno-technickým vybavením pre preskladnenie prioritne potravín a do špeciálnych zariadení a automobilov na prepravu predovšetkým potravín,“ vysvetlil rezort pôdohospodárstva.

rodina, obchod, potraviny, nákup, zálohovanie Čítajte viac Zažívame vrchol inflácie? Vystreliť nahor ju môžu ešte účty za energie

Takúto formu pomoci žiada aj Urdzík. „Vymyslieť spôsob financovania od štátu, aby sa dalo robiť koncepčne. Nie na báze dobrovoľníctva alebo podaj ruky,“ dodal.

Pomoc od Potravinovej banky Slovenska.
Pomoc od Potravinovej banky Slovenska.
+12Pomoc od Potravinovej banky Slovenska.

Tvrdí, že samofinancovanie je náročné. Zatiaľ to zvládajú, ale pomoc je nevyhnutná. „Ja musím zháňať na naftu, na telefón, na sklad. Mám dve ruky, desať prstov, dve nohy a ide sa. Mali sme jedno auto, dnes máme sedem. Treba platiť poistku, naftu, odmenu pre šoféra. Nejako sa dokážeme spojiť a fungovať. Verím, že prístup pani prezidentky a ministra pôdohospodárstva prinesie niečo, čo nás môže rozšíriť,“ uviedol Urdzík.

Potraviny sú iba čiastočná pomoc

Charity, ktoré spolupracujú s PBS, by najskôr pre ľudí prijali bývanie a až potom sa začali zaoberať otázkou potravín. „Čo sa príjmu potravín týka, tak tam sme nezaznamenali nejakú zásadnú zmenu. Rovnako sa to týka našich klientov, ktorí, keďže nemajú vlastné bývanie, sú väčšinou závislí na sociálnych službách,“ uviedol pre Pravdu Jozef Kákoš riaditeľ charitatívnej spoločnosti Depaul Slovensko.

Dodáva, že pre takéto typy ľudí sú potraviny doplnková pomoc. V prvom rade by potrebovali celkovo stabilizovať sociálnu situáciu. „Ako kľúčový nástroj vnímame príspevok na bývanie alebo obdobnú dávku, ktorá by im pomohla so zabezpečením bývania,“ dodáva Kákoš s tým, žeby následne vedeli efektívnejšie využiť aj potravinovú pomoc v akejkoľvek podobe.

Od začiatku tohto júla môžu obchodníci predávať potraviny aj po uplynutí doby trvanlivosti. V mnohých reťazcoch túto novelizáciu zatiaľ však nevyužívajú. Skôr potraviny posúvajú ďalej do Potravinovej banky.

Pomoc od Potravinovej banky Slovenska. Foto: Facebook: Potravinová banka Slovenska
Pomoc od Potravinovej banky Slovenska. Pomoc od Potravinovej banky Slovenska.

„Ľudia na potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti nie sú zvyknutí. Častokrát, keď vidia nejaký produkt, ktorému končí záruka ho vyhadzujú,“ uviedol Urdzík. S tým, že nie vždy je to tak. Potraviny, ktoré reťazce ponúkajú charitám, musia byť zdravé a nepoškodené.

„Nový zákon totiž určuje, že prevádzkovateľ s predajnou plochou väčšou ako 400 m2 je povinný najneskôr do 48 hodín pred predajom potravín, ktorým uplynul dátum minimálnej trvanlivosti, ponúknuť tieto potraviny najmenej jednej charitatívnej organizácii,“ vysvetľuje hovorca Kauflandu Samuel Machajdík. S tým, že predávať ich môže následne až v prípade, ak charita do 48 hodín od ponuky neprejaví záujem o tieto potraviny alebo ich odmietne. Tento prípad v Kauflande zatiaľ nenastal.

Napriek tomu reťazce vo väčšine takýto tovar zatiaľ nepredávajú. Dôvodom môže byť aj to, že darovaním znižujú náklady na kafilériu a aj prepravu do kafilérie, kde sa musí odovzdať biologický odpad.

Reťazce pomáhajú tiež

Slovensko má nie len problém s hladujúcimi občanmi, ale aj s prebytočnými potravinami. Preto spojiť tieto dve veci dohromady sa zdá dobré riešenie. Prebytočné potraviny sa tak nestanú odpadom. Pre obchodné reťazce je to riešenie, ako sa ich „zbaviť“.

Carpathia Nestlé Čítajte viac Slovenské polievky z Prievidze udržali zamorených Španielov nad vodou

„Billa si uvedomuje závažnosť situácie, ktorú spôsobuje nehospodárne zaobchádzanie s potravinami, preto spolupracuje s Potravinovou bankou Slovenska,“ uvádza Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa pre Billa Slovensko. Hovorí, že reťazec pravidelne banke odovzdáva potraviny pred uplynutím dátumu spotreby a minimálnej trvanlivosti. Tá tovar ďalej prideľuje charitatívnym organizáciám poskytujúcim potravinovú pomoc pre ľudí v núdzi.

Minulý rok, ako informuje Kirchnerová, odovzdali neziskovej organizácii tovar v hodnote 321 786 eur. „Potraviny po dátume spotreby nepredávame,“ dodala.

Billa spolupracuje s Potravinovou bankou na úrovni predajní, čo znamená, že miestni zástupcovia banky alebo charity komunikujú priamo s prevádzkami, v ktorých aj sami vyzdvihujú tovar. „Takýmto spôsobom je zaručené rýchle a flexibilné doručenie potravín ľuďom, ktorí sú na ich konzumáciu odkázaní,“ vysvetľuje hovorkyňa Billy.

slovensky vyrobok, obchod, kvalita z nasich regionov, potraviny Čítajte viac Na spor Kauflandu a Taurisu reagujú ďalší potravinári. Rokovania o cenách sú tvrdé, lacné potraviny chce každý

„Už osem rokov zároveň v spolupráci so Slovenským červeným krížom organizujeme potravinovú zbierku s názvom Pomáhame potravinami, vďaka ktorej sme spolu s našimi zákazníkmi od začiatku jej realizácie darovali ľuďom v núdzi 347 ton potravín,“ informuje Machajdík.

Nemecký reťazec v roku 2018 spustil celoslovenský projekt na darovanie potravín po uplynutí doby minimálnej trvanlivosti. Do tohto projektu ako informuje Machajdík bolo zapojených 62 zo 73 predajní. „Hoci je naším cieľom, aby boli do pravidelného darovania potravín zapojené všetky naše predajne, počet organizácií pre potenciálnu spoluprácu závisí od ich možností získania potrebnej certifikácie na nakladanie s daným typom potravín,“ vysvetľuje Machajdík, s tým, že v rámci tohto projektu sa im podarilo za minulý rok darovať takmer 30 ton potravín po dátume spotreby.

Marko Urdzík, šéf Potravinovej banky Slovenska. Foto: Archív autora.
Marko Urdzík, šéf Potravinovej banky Slovenska. Marko Urdzík, šéf Potravinovej banky Slovenska.

Dôvody prečo to reťazec robí, je jasný. Ako uvádza, podľa dostupných štatistík je v riziku chudoby alebo vylúčenia zo sociálneho života až 650-tisíc Slovákov.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #zdražovanie #potravinová banka