Zažívame vrchol inflácie? Vystreliť nahor ju môžu ešte účty za energie

Potraviny a bývanie naďalej tlačia ceny hore. Inflácia sa v júli vyšplhala až na 13,6 percenta, čo je najviac od roku 2000, teda za posledných 22 rokov. V porovnaní s júnom dosiahla ešte vyššiu úroveň a na dvojciferných hodnotách sa drží už piaty mesiac po sebe.

15.08.2022 17:25
rodina, obchod, potraviny, nákup, zálohovanie Foto:
Ilustračná fotka.
debata (12)

Dobrou správou je, že zrýchľovanie inflácie sa postupne spomaľuje. Viacerí bankoví analytici odhadujú, že vrchol by sme už mohli mať po lete za sebou. Zlom však môže nastať opäť na prelome roka, keď sa budú pre domácnosti prepisovať cenníky pre elektrinu, plyn či dodávky tepla.

Všetko však bude závisieť od toho, či sa v turbulentných politických časoch podarí dotiahnuť do finálnej podoby viaceré regulačné opatrenia. Napríklad zastropovanie cien elektriny pre domácnosti či avizované uzatváranie zvýhodnených zmlúv so Slovenským plynárenským priemyslom.

Kotol, bývanie, kúrenie Čítajte viac Ľudia sa boja zimy a účtov za energie. Skupujú úsporné spotrebiče, elektrické ohrievače či kotle na tuhé palivá

Či bude spomaľovanie rastu cien pokračovať aj po Novom roku, je preto naďalej veľká neznáma. „Paleta možností je nezvykle široká na základe toho, ako sa vláde podarí dohodnúť ceny energií pre koncových retailových odberateľov. Januárová miera inflácie môže preto byť jednociferná, ale aj vyššia ako 20 percent,“ tvrdí pre Pravdu ekonomický analytik Tatra banky Boris Fojtík.

Štruktúra výdavkov domácnosti na tento rok ukazuje, že pre priemernú domácnosť sú najväčšmi „žrútmi“ financií výdavky za bývanie a potraviny. Práve tieto dve položky vykazujú nadpriemerný nárast a citeľne sa tak premietajú do výdavkov ohrozených skupín obyvateľstva. Priemerná inflácia domácnosti dôchodcov sa v júli vyšplhala už na 14,7 percenta, nízkopríjmových domácnosti na 13,9 percenta, zatiaľ čo pri domácnosti zamestnancov priemerný medziročný rast cien dosiahol 13,5 percenta, upozorňuje analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Denník Pravda pripravil v súvislosti s vysokou infláciou sériu otázok a odpovedí:

Čo tlačí ceny hore?

Ceny potravín naďalej pokračujú v prekonávaní rekordov. V júli medziročne narástli takmer o 20 percent. K zrýchleniu prispeli najmä ceny výrobkov z mäsa, výrobkov z múky, olejov a tukov, uviedla Národná banka Slovenska. Silný nárast cien si v júli stále držia najmä pečivo a obilniny, ktoré medzimesačne išli hore o 3,3 percenta a oleje a tuky s medzimesačným nárastom o 3,9 percenta. Ťahúňom tiež boli mäsové výrobky. „Cereálne a mäsové výrobky sú zasiahnuté trhovým vývojom potravinových komodít (napr. pšenice), keďže aj v prípade mäsa sa cereálne výrobky využívajú vo forme krmív,“ vysvetľuje analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Ako ďalej dodáva, vyššie ceny energií (najmä plynu) tiež vplývajú na ceny hnojív, hojne využívaných v poľnohospodár­stve. To sa potom odzrkadľuje aj na konečnej cene produkcie.

Dobrou správou je zlacnenie sezónnych potravín. V prípade ovocia išlo o pokles 1,5 percenta a v prípade zeleniny o 3,6 percenta. O viac ako jedno percento však medzimesačne zdraželi všetky položky potravín okrem sezónneho ovocia a zeleniny. S výnimkou ovocia všetky druhy potravín vykazujú dvojciferné dynamiky medziročného rastu, zvyčajne dokonca nad 20 percentami. Rekordérom sú oleje a tuky, ktoré medziročne zdraželi o viac ako polovicu.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #inflácia #bývanie #energie #júl