Kollár a Holý predstavili novinku v nájomných bytoch. Ukázali, koľko si ľudia za ne zaplatia

Podpredseda vlády Štefan Holý (nom. Sme rodina), ktorý zastrešuje agendu nájomných bytov, v pondelok predstavil sumy nájomného, ktoré by mali ľudia platiť v jednotlivých krajoch. Mala by sa pohybovať medzi 30 až 40 percentami hrubého príjmu domácností.

15.08.2022 13:50
kollar krajniak autor: Robert Huttner Foto:
Podpredseda vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (Sme rodina).
debata (26)

Dnes podľa Holého platia až 60 percent zo svojich príjmov za nájomné. „Nájomné bude o 50 percent lacnejšie v štátom podporovanom byte, ako keby si niekto zobral hypotéku,“ vyhlásil Holý. Výška nájomného sa bude odvíjať aj od priemernej mzdy v danom regióne.

Prešov, byty Čítajte viac 25-tisíc nájomných bytov za rok, 200 eur za dvojizbový byt. Kollár sľuboval lacné bývanie, aká bude realita?

Holý predkladá do medzirezortného pripomienkového konania tzv. cenové mapy a cenové stropy, ktoré by mali ľudia platiť za štátom podporované nájomné byty.

Zľava: Predseda Národnej rady SR Boris Kollár,... Foto: PRAVDA: Robert Huttner
kollar krajniak autor: Robert Huttner Zľava: Predseda Národnej rady SR Boris Kollár, podpredseda vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (všetci Sme rodina) počas tlačovej konferencie na tému nájomné bývanie.

V októbri alebo novembri budú najväčší investori podpisovať prvé zmluvy na výstavbu nájomných bytov, vyhlásil šéf hnutia Sme rodina a predseda parlamentu Boris Kollár. Podľa neho až 6 miliárd eur bude investovaných do nájomných bytov. Odhaduje, že táto suma prinesie 20 až 40 tisíc nových pracovných miest.

Kollár hovorí, že sa im hlási veľa malých developerov, ktorí by radi predali veľkým developerom pozemky, na ktorých môžu stavať. Vraj im títo malí developeri ponúkajú na predaj aj novopostavené byty.

Kto bude môcť žiadať o štátom podporované nájomné

O nájomné bývanie s garanciou štátu bude môcť požiadať každý, kto spĺňa nasledovné kritériá:

  • fyzická osoba s trvalým, prechodným alebo iným pobytom podľa osobitného právneho predpisu
  1. na území Slovenskej republiky, ktorá nespĺňa podmienky na poskytnutie sociálneho bývania podľa osobitného právneho predpisu
  2. a ktorá spĺňa ďalšie kritériá určené nariadením vlády Slovenskej republiky,
  • trvalý príjem, ktorý spĺňa definované finančné limity. Respektíve vláda SR prijme tzv. kritériá oprávnenosti pre vstup do modelu, t.j. nariadením vlády SR bude určený finančný limit,

a zároveň: • nie je vedený v zozname daňových dlžníkov, • nie je dlžníkom v systéme verejného zdravotného poistenia a sociálneho zabezpečenia, • nie je dlžníkom evidovaným v registri vydaných poverení na vykonanie exekúcie podľa osobitného zákona ZDROJ: Podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý

Koľko ich bude? Podľa Holého je v hre v súčasnosti 40 tisíc nájomných bytov. Nespresnil však, či toľkoto bytov sa postaví za rok, za dva či za tri. „Pripravených projektov je dosť, peňazí je dosť. Záleží od toho, ako rýchlo sa bude stavať a ako rýchlo bude tvrdnúť betón,“ dodal Holý.

Podpredseda vlády SR pre legislatívu a... Foto: PRAVDA: Robert Huttner
kollar krajniak autor: Robert Huttner Podpredseda vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý.

Aby zmerali záujem o nájomné byty, Milan Krajniak na svojom ministerstve práce zorganizoval prieskum. Najväčší záujem o nájomné bývanie majú ľudia v okresoch Prešov, Spišská Nová Ves, Trenčín, Levice, Kežmarok a Nitra. Títo ľudia by mali najväčší záujem o pridelenie nájomných bytov v Bratislave, Prešove a Košiciach. Ako v pondelok informoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina), na východnom Slovensku je možno rovnaký alebo v podiele ešte väčší záujem o nájomné bývanie ako na západnom Slovensku či v Bratislave. Vyplynulo to z prieskumu o nájomné bývanie so štátnou podporou v rámci rezortu práce a sociálnych vecí, keď spomedzi 45 tisíc oslovených ľudí odpovedalo viac ako tritisíc.

„Ten záujem je úplne po celom Slovensku. Polovica z ľudí, ktorí majú záujem o nájomné bývanie, sú ženatí alebo vydaté, 31 percent je slobodných, 17 percent rozvedených, 2 percentá sú vdovci, alebo vdovy," uviedol Krajniak. Občania majú podľa neho záujem najmä o trojizbové nájomné byty, najviac záujemcov o štvorizbové byty je na východnom Slovensku. V Bratislave podľa pomeru žiadostí je najväčší záujem o dvojizbové byty. „Zrejme ľudia alebo rodiny na východnom Slovensku počítajú do budúcnosti s väčším počtom detí, ktoré chcú mať, a preto záujem o štvorizbové nájomné byty je výrazne väčší v porovnaní napríklad s Bratislavou," podotkol minister.

Ako kľúčový faktor pre rozhodnutie o nájomnom byte je podľa Krajniaka to, že najviac ľudí na Slovensku má záujem o nájomné byty vzdialené od miesta práce do 30 minút. „Toto je dôležitý faktor pre investorov, s ktorými úrad podpredsedu vlády Štefana Holého (Sme rodina) hovorí. Najviac citliví na časovú dostupnosť do práce boli ľudia na východnom Slovensku. V Bratislave je to oveľa menej," poznamenal Krajniak. Predpokladá, že človek žijúci na východe sa možno jednoduchšie presťahuje za prácou do Bratislavy alebo Trnavy.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #nájomné byty #Boris Kollár