Inflácia v júli medziročne dosiaha 13,6 percenta. Pozrite si, ktoré položky zdraželi najviac (+ grafy)

Inflácia v júli dosiahla 13,6 %, rástla však výrazne pomalšie ako v predošlých mesiacoch.

15.08.2022 09:47
obchody nakupovanie ruska pandemia
debata (75)

Inflácia v júli dosiahla 13,6 %, medziročne neprerušene rástla už osemnásty mesiac za sebou. Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, je to ďalší z rekordov za posledných vyše 20 rokov, leto však dynamiku rastu cien utlmilo. V porovnaní s júnom inflácia stúpla už len o 0,4 percentu­álneho bodu, kým v prvých mesiacoch roka boli prírastky inflácie 1,4 bodu.

K rastu cien na medziročnej úrovni prispel predovšetkým odbor potraviny a nealkoholické nápoje. Potraviny boli drahšie o 19,9 % a nealkoholické nápoje o 10,2 %. Najviac infláciu ovplyvnili, s prihliadnutím na podiel kupovaných položiek v nákupnom košíku, medziročne vyššie ceny chleba a obilnín o 23,4 %, mäsa o 20,1 %, ako aj mlieka, syrov a vajec o 21,8 %. Súčasne rast cien olejov a tukov prekonal v júli hranicu 50 %. Vrchol letnej sezóny mierne tlmil medziročný rast cien zeleniny a ovocia, za zeleninu však spotrebitelia naďalej platili o desatinu viac ako pred rokom.

Na druhom mieste z hľadiska vplyvu na rast cien bolo zdražovanie v segmente bývanie a energie, tvorí najväčší, až štvrtinový podiel vo výdavkoch domácností. Ceny v tomto odbore boli počas júla medziročne vyššie o 16,1 %, pričom k rastu cien energií zo začiatku roka sa pridal vplyv zdražovania pevných palív. Pokračoval aj vplyv zdražovania stavebných materiálov, ktorý posunul imputované nájomné medziročne na nové maximum 19,9 %.

V odbore doprava boli ceny medziročne vyššie o pätinu, pričom hlavný ťahúň – pohonné látky, boli o 36,5 % drahšie ako pred rokom. Ešte v júni však ich medziročný rast prekračoval 40 %.

O viac ako 20 % boli medziročne vyššie tiež ceny v reštauráciách a hoteloch, počas júla sa výraznejšie nemenili. Naďalej však rástli ceny ďalších odborov. Tovary a služby patriace do skupiny osobná starostlivosť sa medziročne posunuli na hodnotu rastu 11,3 %. K hranici 15 % v rámci medziročného posunu cien sa dostali tiež tovary pre domácnosť na krátkodobú spotrebu, čo ovplyvnili najmä drahšie čistiace prostriedky.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #inflácia #zdražovanie #júl