Špičkový analytik buchol dverami u Matoviča. Okamžite sa mu ozvala Čaputová, zverejnil jej sms

„Absolútny nezáujem vedenia ministerstva o odborné stanoviská, prípadne aktívna snaha o zabránenie šírenia výsledkov mojej analytickej práce vo verejnom priestore vytvárajú pocit, ktorý je pre človeka s mojim mentálnym nastavením neznesiteľný,“ napísal ekonóm, ktorý študoval v Oxforde.

13.08.2022 10:48
Igor Matovič Foto: ,
Igor Matovič nemieni odstúpiť z postu ministra financií, čo požaduje strana SaS.
debata (288)

Výpoveď mu dal Tomáš Hellebrandt, jeden z analytikov Útvaru hodnoty za peniaze patriaceho pod ministerstvo financií, ktorí majú hodnotiť a posudzovať, ako efektívne míňa štát peniaze. Zdôvodnil ju už dlhšie trvajúcou frustráciou z vývoja, ktorú ešte umocnilo prijímanie rodinného balíka v parlamente a spôsob ako ho Matovič presadil.

Igor Matovič Čítajte viac Matoviča opúšťajú kľúčoví ľudia. Po hovorkyni u neho skončil aj poradca

„Absolútny nezáujem vedenia ministerstva o odborné stanoviská, prípadne aktívna snaha o zabránenie šírenia výsledkov mojej analytickej práce vo verejnom priestore vytvárajú pocit, ktorý je pre človeka s mojim mentálnym nastavením neznesiteľný. Pocit zbytočnosti,“ napísal v piatok v statuse na sociálnej sieti.

Status mal širokú odozvu prezdieľalo ho skoro tisíc ďalších používateľov Facebooku. „Hocičo iné, ako vytrvalý, odhodlaný a nekompromisný politický boj za demokraciu a ľudské práva a proti autoritárstvu vo všetkých jeho podobách je neakceptovateľné. Nedokážem pracovať pre človeka, pre ktorého je tento princíp dobrý iba pokým nepredstavuje prekážku na ceste k naplneniu jeho osobných politických ambícií. Preto odchádzam,“ zakončil svoj príspevok Hellebrandt.

Igor Matovič, Pomoc rodinám Čítajte viac Ako zmeny z Matovičovho balíčka ovplyvnia peňaženky rodičov? Vypočítajte si presné sumy (+ príklady)

Onedlho na to zverejnil analytik ďalší status. Zverejnil v ňom smsku, ktorá ho prekvapila. Napísala mu prezidentka Zuzana Čaputová. „Pri čítaní vašich slov musel mať každý priemerne inteligentný čitateľ jasno v tom, že váš odchod bude pre ministerstvo financií stratou. Že odchod vzdelaných ľudí so zahraničnou skúsenosťou z hodnotových dôvodov a tiež preto, že nie je záujem využiť ich analýzy a dáta pre rozhodovanie, je diskvalifikujúce, ale nie pre vás,“ napísala mu prezidentka.

Strana SaS vypovedala koaličnú zmluvu, čo vyvolalo vládnu krízu. Podľa SaS je prekážkou ďalšieho spoločného vládnutia práve osoba Igora Matoviča a hrozí demisiou svojich ministrov, ak Matovič neodíde z kresla ministra financií. Matovič odkázal, že aj po 1. septembri, ktoré si ako hraničný termín strana SaS stanovila, bude stále ministrom financií.

K rodinnému balíčku uviedol, že má k jeho obsahu odborné výhrady, ale prekáža mu aj to, ako bol prijatý. Považuje závislosť na „hlasoch fašistov“ za niečo, čo je „za čiarou“.

Richard Sulík Čítajte viac Sulíkovcom došla trpezlivosť, chcú nové pravidlá dôchodkov. Krajniak: nezatiahnu nás do sporov

„Spôsob, akým Igor Matovič túto svoju srdcovku pretlačil v parlamente významne prispel k legitimizácii extrémistických politických síl a k oslabeniu nepísaných pravidiel, na ktorých napriek všetkej špine a zášti v slovenskej politike donedávna existovala zhoda naprieč demokratickými stranami. Majme prosím jasno v tom, kde sa nachádza čiara, ktorá delí štandardnú politickú prácu od aktivít, ktoré podmývajú krehké základy našej demokracie. Naše kontrolky by sa mali rozsvietiť ďaleko pred tým, ako dôjde k verejnej politickej spolupráci s nedemokratickými silami. Závislosť na hlasoch fašistov pri presadzovaní zákonov je za čiarou. Rokovanie a diskusia s fašistami či odpovedanie na ich otázky za zatvorenými dverami je za čiarou. Delenie fašistov na dobrých a zlých podľa aktuálnych politických potrieb je ďaleko, ďaleko za čiarou,“ napísal o svojich dôvodoch, prečo odchádza zo štátnej služby na ministerstve financií.

Matoviča na konci mája opustila aj jeho hovorkyňa Michaela Lovásová, ktorá predtým pracovala v TA3. V správe o svojom konci pridala aj osobnú vetu, ktorou by mohla narážať na vzťah Matoviča k novinárom. „Ja osobne, a rovnako aj úrad Ministerstva financií SR, si vážime prácu novinárov, ktorí tvoria jeden z pilierov demokratickej spoločnosti, a rovnako si všetci ctíme právo na slobodu názoru.“

Onedlho na to skončil u neho ďalší bývalý novinár a poradca Ladislav Bariak. Dôvod jeho konca je zrejme podobný ako u Lovásovej.

© Autorské práva vyhradené

288 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo financií #Igor Matovič #Útvar hodnoty za peniaze