Ľudia sa boja zimy a účtov za energie. Skupujú úsporné spotrebiče, elektrické ohrievače či kotle na tuhé palivá

Obchodníci zaznamenali výrazný nárast predaja elektrických ohrievačov. Ľudí do obchodov zrejme vyhnalo neustále škrtenia dodávok plynu zo strany Ruska a nervozita okolo cien energií. Kvôli tejto neistote narástol aj dopyt po radiátoroch, kanviciach či elektrických dvojplatničiek.

14.08.2022 05:00
Kotol, bývanie, kúrenie Foto:
Ilustračné foto.

„K výraznému navýšeniu predaja došlo aj pri elektrických ohrievačoch vody a rôznych druhoch elektrických konvektoroch. Máme za sebou týždne, kedy elektrické ohrievače patrili na našom webe medzi najvyhľadávanejšie výrazy,“ opisuje situáciu pre Pravdu Pavla Hobíková, hovorkyňa Mall Group, ktorý prevádzkuje weby mall.sk a mall.cz.

Podobná situácia je aj u elektropredajcu spoločnosti NAY. „V súvislosti s rizikom nedostatku plynu narástol aj dopyt po radiátoroch a ohrievačoch,“ hovorí marketingový manažér spoločnosti František Vámoši. Rovnaký scenár zaznamenáva aj spoločnosť Datart, kde tiež stúpol predaj elektrických vykurovacích zariadení. Strach ľudí pred zastavením dodávok plynu ich povzbudil práve k tomu, že nakupujú zariadenia na báze elektriny či iného energetického zdroja. To sa odzrkadlilo aj na problémoch s ich dostupnosťou.

Richard Sulík Čítajte viac Teplá voda na prídel a kúrenie na 17 stupňov, štáty sa pripravujú na krízu. Obmedzovať ľudí je extrém, reaguje Sulík

Záujem stúpol aj o úsporné spotrebiče v dôsledku energetických šokov a strachom s následného zdražovania. Tie šetria životné prostredie, ale aj peňaženku ľudí. Zákazníci dávajú prednosť energetickej úspore pred ušetrením desiatok eur pri jednorazovej kúpe lacnejšieho spotrebiča.

Nie je to len zvýšený záujem o úsporné spotrebiče a elektrické ohrievače, ale do popredia sa dostávajú aj alternatívne zdroje vykurovania. Záujem o krby a krbové kachle je od vypuknutia konfliktu na Ukrajine dokonca niekoľkonásobne vyšší. „V ponuke máme kotly na tuhé palivá, kondenzačné, plynové aj elektrické kotly. Najväčší záujem je teraz o kotly na tuhé palivá, a síce na pelety, keď dodanie je približne za mesiac,“ dodáva Hobíková.

Aj v Nadliciach si chystajú drevo na zimu svojpomocne. Čítajte viac Ľudia zháňajú drevo ako o život. Ide zima, jeho cena vystrelila a v skladoch ho niet

Keďže neistota ohľadne plynulých dodávok plynu pred nasledujúcou vykurovacou sezónou je veľká, dá sa pochopiť, ak domácnosti hľadajú aj druhú, záložnú alternatívu, myslí si Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk. „Niekto siahne po palivovom dreve, iný po tepelnom čerpadle, ale asi najjednoduchší variant je elektrický ohrievač. Keď sa podarí skutočne zastropovať ceny elektriny pre domácností, bude to isto i cenovo zaujímavé riešenie,“ tvrdí pre Pravdu. Vystríha však pred situáciou, kedy sa ľudia budú masovo pripájať do elektroenergetickej sústavy. Tá podľa neho nie je kapacitne prispôsobená na elektrické vykurovanie vo väčšom rozsahu.

V kurze sú úsporné spotrebiče

Spotrebu elektriny v domácností ovplyvňuje predovšetkým to, na čo sa využíva. Či je to len na bežný chod domácnosti ako osvetlenie či napojenie spotrebičov, alebo sa využíva aj na kúrenie či ohrev vody. V bežnej domácnosti v byte, kde sa elektrinou nekúri a nepoužíva sa na ohrev vody, spotrebujú asi najviac elektrickej energie chladnička a mraznička, sušička bielizne či práčka.

Richard Sulík, Karol Galek, Čítajte viac Zima bez ruského plynu sa blíži, Európa sa pripravuje. 50 rád ako ušetriť na kúrení, varení, svietení a teplej vode

Nemenej náročný dokáže byť napríklad aj výkonnejší počítač určený na hranie hier, či televízor s veľkou uhlopriečkou, predovšetkým ak je trvalo zapnutá funkcia HDR. Ako ilustračný príklad môže poslúžiť mesačná spotreba chladničky kombinovanej s mrazničkou v objeme 330 litrov, ktorá je na úrovni 25,25 kWh. To je za mesiac zhruba 4,12 eura.

Pri vyššie spomínaných produktoch sa prejavuje aj vyšší záujem zákazníkov o úspornejšie modely, najviac to platí pri kombinovaných modeloch chladnička s mrazničkou, ale aj v prípade práčok. „Ak vezmeme príklad, kde tieto spotrebiče spolu reprezentujú 80 % spotreby domácnosti, ktorá platí za elektrinu 50 eur mesačne, pri modeloch úspornejších o 40 % ušetrí táto domácnosť mesačne 16 eur, ročne teda takmer 200 eur,“ opisuje úspory pre domácnosti Sabina Boudová, marketingová riaditeľka značiek Datart a Hej.sk.

Už od začiatku ruskej invázie na Ukrajine v spoločnosti NAY zaznamenali výrazný niekoľko násobný nárast predaja elektrických varičoch. Niektoré drobné kuchynské spotrebiča rástli tiež. Boli to napríklad elektrické hrnce, pekárne na chlieb, ryžovary, rýchlovarné kanvice, ale aj hotdogovače a vajcovary.

Sabina Boudová Čítajte viac Šéfka marketingu DATART: Predaj elektrických vykurovacích zariadení vyskočil až trojnásobne

O elektrické výrobky je záujem aj v spoločnosti Datart. „Výrazne vyšší záujem o tieto výrobky pozorujeme už niekoľko mesiacov a v súčasnosti dosahuje predaj elektrických varných zariadení – kanvíc, dvojplatničiek a ďalších – až trojnásobne vyššiu úroveň ako v rovnakom období v minulosti,“ opisuje Sabina Boudová.

Ceny energií na maximách

Niet sa čomu čudovať, že ľudia zmenili svoje nákupné správanie. Už od augusta minulého roka Kremeľ škrtí dodávky plynu do Európy, čím vyháňa jeho cenu nahor. Tento stav pretrváva až do súčasnosti. Plyn je drahý a jeho dodávky z Ruska neisté. Ceny elektriny a plynu dosahujú nové maximá. „Ceny elektriny a plynu dosahujú v uplynulých dňoch nové rekordy, hnané pretrvávajúcou neistotou okolo dodávok plynu z Ruska, vlnami horúčav v Európe, ako aj výpadkami vo francúzskych elektrárňach," uviedli analytici Inštitútu finančnej politiky (IFP).

Na pražskej burze PXE cena elektriny prvý raz prekročila 450 eur za megawatthodinu, plyn atakuje 200 eur za megawatthodinu. Pre porovnanie, presne pred rokom tieto ceny boli 5– až 6-krát nižšie.

Germany Foreign Policy Čítajte viac Satelitné snímky NASA ukázali nevšedný úkaz. Čo robia Rusi s plynom?

Vysoké ceny elektriny sa už odzrkadlili aj na spotrebe elektriny, ktorá sa znížila. Tá sa podľa IFP od konca júna nachádza na najnižších úrovniach od roku 2015 s výnimkou roku 2020, keď spotreba klesla z dôvodu prvej vlny pandémie. Dôvodom zníženia spotreby je aj situácia v priemysle, kde priemyselná produkcia klesá. Oproti minulému roku bola výroba v júni nižšia o 5,7 percenta. To sa prejavuje aj na nižšej spotrebe elektriny.

Strach Nemcov z vykurovacej sezóny

Podobné správanie ľudí panuje aj na západ od Bratislavy. Nemci v obave z nadchádzajúcej vykurovacej sezóny už teraz vykupujú elektrické ohrievače. Väčšina systémov vykurovania a teplej vody v nemeckých domácnostiach sa stále vo veľkej miere spolieha na plyn a masový prechod Nemcov na vykurovanie elektrickou energiou by mohol ohroziť stabilitu tamojšej siete, varovali odborníci na energetické siete. O možných problémoch informuje portál Clean Energy Wire.

krb, kúrenie, dobré bývanie, Čítajte viac Veľké porovnanie nákladov na vykurovanie. Ako obstáli drevo, plyn, tepelné čerpadlo či elektrina?

Výskumníci tiež zistili, že náhle masové používanie ohrievačov v Nemecku by sa mohlo rozšíriť a spôsobiť problémy aj v susedných krajinách. „Také dianie by opäť určite poznamenalo aj situáciu na českom trhu s elektrinou,“ tvrdí český ekonóm Lukáš Kovanda z Trinity bank. Ako ďalej upozorňuje, tak český energetický trh je s nemeckým úzko prepojený. Podľa neho by tak české firmy a domácnosti určite čelili ešte oveľa vyšším cenám elektriny.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #spotrebiče #zdražovanie #úspora #dodávky plynu #ohrievače