Ako predať byt za 300 tisíc eur? Veľkí developeri majú svoju taktiku

Zdražovanie neobišlo ani developerské spoločnosti, ktoré stavajú byty a domy. Oceľ, drevo, betón – všetky suroviny potrebné na stavbu nehnuteľnosti išli rapídne hore. Najviac však energie – plyn či elektrina, ktoré sú veľkými položkami pri všetkých vstupoch. Do toho veľmi slabá ponuka bývania najmä v okolí Bratislavy a veľký záujem tlačia ceny tiež vyššie. Akoby toho nebolo málo, vojna na Ukrajine znamená pre podnikateľov vo všeobecnosti veľkú neistotu do budúcnosti.

18.08.2022 15:18
Slovakia - Bratislava at night Foto:
Bratislava, dom, byt, domy, byty, nájom, bývanie, noc
debata (3)

Preto sa viacero menších a menej známych developerov rozhodlo predávať svoje nehnuteľnosti s tzv. inflačnými doložkami. Ide o podmienku, že ak chce kupujúci nové bývanie od developera, musí rátať s predražením.

Video
Ide o peniaze: Aktuálne dianie na realitnom trhu mapujeme s Petrom Porubským, analytikom portálu Nehnuteľnosti.sk. Premiéra 17. 8. 2022.

Túto situáciu so všeobecným zdražovaním však nemusia dobre zvládnuť všetci developeri. Denník Pravda informoval o viacerých prípadoch ľudí, ktorí si chceli kúpiť domy v Bernolákove. No developer Jadran Rental Services a spoločnosti späté s jeho konateľom Jurajom Kavackým odmietli ľuďom predať domy, hoci podpísali rezervačné zmluvy. Niektorým developer navrhol práve navýšenie cien z dôvodu zdraženia stavebných materiálov.

bernolakovo kysucka developeri Čítajte viac Ďalší ľudia prišli o domy. Developer zrušil zmluvy, pýta o desiatky tisíc viac

U veľkých a známejších developerov inflačné doložky nepoznajú. Denník Pravda sa pýtal najväčších hráčov na trhu, ako bojujú so zdražovaním. Namiesto zvyšovania sumy radšej predávajú byty na etapy. Tak má developer väčší priestor na manévrovanie s cenou. o

Predáva sa radšej v balíkoch

Developer Penta Real Estate dáva aktuálne byty v projektoch Pri Mýte a Bory Bývanie do predaja v „balíkoch“. To znamená, že vždy len určitý počet a predávajú sa postupne, a to tak, že vždy sú v ponuke rôzne variácie bytov, od jednoizbových až po štvorizbové, tvrdí hovorkyňa developera Lenka Vargová.

+4

Inflačné doložky preto neuplatňujú. „Skúsený developer by mal byť schopný premietnuť vývoj vstupných nákladov do cien bytov pri nastavovaní stratégie predaja. Zvyšovaním pôvodne dohodnutej ceny nehnuteľnosti prenášate riziko podnikania na stranu klienta, čo nepovažujeme za férový prístup,“ objasňuje Vargová prístup Penty.

Bratislava castle st Martins cathedral and the old town rooftop view in Bratislava,Slovakia Čítajte viac Hľadáte bývanie v Bratislavskom kraji? Nový GRAF o jeho dostupnosti zarmúti najmä mladých ľudí

So zvyšujúcimi sa nákladmi na stavebné materiály sa teda vysporiadavajú tak, že v jednotlivých fázach predaja bytov zvyšujú ich cenu. V rozostavaných projektoch, v ktorých už časť bytov predali, majú „podchytenú veľkú časť nákladov“.

Penta aktuálne ponúka v lokalite Bory v bratislavskom Lamači jedno- až štvorizbové byty. V konkrétnej časti Bory Nový Dvor sú jednoizbové byty s rozlohou od 35 do 38 metrov v cenách od 150– do 160-tisíc eur. Dvojizbové zase od 199– do 225-tisíc eur, štvorizbové od 347– do 360-tisíc eur.

Developer postavil aj známy a luxusný projekt Sky Park Tower na bratislavských Nivách od architektonickej kancelárie Zaha Hadid Architects. Dnes už projekt patrí developerskej firme Alto Real Estate. Tá sa k cenám bytov nevyjadrila, pretože slovami jej hovorcu Gabriela Tótha „rozdiely by boli natoľko veľké, že tie čísla by nemali veľkú výpovednú hodnotu“.

Podobnú stratégiu pri zdražovaní uplatňuje aj developer J&T Real Estate. „Neuvažujeme o prenášaní bremena zvyšovania nákladov na klienta, ktorý už má s nami podpísanú zmluvu o budúcej zmluve. Uzavreté zmluvy neobsahujú inflačné doložky. Ani pre projekty, ktoré teraz zazmluvňujeme s dodávateľom a už predávame, sme to zatiaľ neurobili, ale sústredili sme sa na kvalitnú prípravu a realizáciu,“ tvrdí jeho hovorca Daniel Suchý.

Priznáva, že nárast cien vstupov sa môže premietnuť do cien voľných bytov a nových projektov. Predaj nových bytov tiež rozkladajú v čase, aby vedeli lepšie manévrovať s cenou.

J&T Real Estate v súčasnosti stavia prvý mrakodrap s výškou 168 metrov v hlavnom meste. Súčasťou bude aj pokračovanie Eurovey na nábreží Dunaja. V tomto projekte J&T Real Estate ceny nezverejnil. Ak má klient záujem, kontaktuje developera a o cene sa dozvie až následne.

Danglár, karikatúra,potraviny Čítajte viac Svetoví výrobcovia volia taktiku: menšia porcia drží cenu nižšie. Ako dopadli slovenské klasiky Horalka, Kofola či Tatiana?

V inom projekte Ovocné sady v bratislavskej časti Trnávka pri Ivanskej ceste neďaleko známych nákupných centier Avion Shopping Park či IKEA sa ceny pohybujú pri jednoizbových bytoch od 107,6 tisíca do 142-tisíc eur, dvojizbových od 151-tisíc do 190,5 tisíca eur a trojizbových od 234,6 tisíca do 261-tisíc eur.

+2

Medzi ďalších veľkých developerov patrí aj Corwin. Jeho vedúci oddelenia marketingu a PR Michal Hájek tvrdí, že rast cien materiálov a prác sa premieta najmä do pripravovaných projektov. Hájek tvrdí, že do cien sa premieta najmä dlhé a netransparentné vybavovanie povoľovacích procesov a byrokracia. Tie celý proces naťahujú, a preto aj cena rastie.

„Týka sa to stoviek či tisícov bytov, kde štvorcový meter bývania stojí aktuálne o tisíce eur viac, než by stál v dobe, ak by ich výstavbu nik zbytočne nebrzdil. V prípade, že sa tieto podmienky na trhu nezmenia, môžeme očakávať zdražovanie aj o niekoľko desiatok percent,“ sťažuje sa Hájek. Napriek zdražovaniu inflačné doložky neuplatňujú. "Zatiaľ sme ešte nikdy nemuseli uplatniť inflačnú doložku a zvyšovať ceny už zazmluvnených bytov. Aj naďalej u nás pretrváva postoj, že zvýšené náklady nebudeme, pokiaľ možno, prenášať na klienta,“ hovorí, no dodáva, že ceny bytov stále v ponuke budú odrážať situáciu na trhu.

Aj Corwin predáva byty v novostavbách „v balíkoch“. Týka sa to napríklad aj aktuálneho projektu Guthaus na Račianskej ulici v bratislavskom Novom Meste. „Pri väčších projektoch, ako je napríklad Guthaus, uvoľňujeme byty do predaja v tranžiach aj v prípade, že sa celý projekt stavia naraz. Je to z dôvodu rovnomerného rozloženia predaja počas celej doby výstavby,“ dodáva Hájek.

+2

V Guthause ponúka developer jednoizbové byty od 165– do 169-tisíc eur, dvojizbové byty od 245– do 300-tisíc eur, trojizbové byty od 380– do 450-tisíc eur, štvorizbové byty od 515– do 790-tisíc eur.

Na papieri je cena výhodnejšia

Zdražovanie neobišlo ani ďalšieho veľkého hráča – Lucron, ktorý je súčasťou medzinárodnej skupiny IKO Real Estate z Luxemburska. V aktuálne zazmluvnených bytoch inflačné doložky neuplatňujú. Zdražovanie stavebných materiálov očakávajú aj oni, a preto budú v jednotlivých fázach predávať iba určitý počet bytov za cenu, ktorá bude v danom momente odrážať situáciu na trhu, hovorí riaditeľ predaja Lucronu Juraj Ťahún.

Lucron aktuálne buduje luxusnú novostavbu hneď pod Bratislavským hradom a parlamentom s názvom Vydrica. V nej dvojizbové byty stoja okolo pol milióna eur. Trojizbové byty sú v ponuke od 785-tisíc do 1,076 milióna eur a štvorizbové začínajú až od 1,175 milióna a siahajú až do 1,249 milióna eur.

+3

Ďalší projekt Lucronu, ktorý je vo výstavbe, je Nesto nachádzajúci sa na juhu bratislavskej Petržalky. Jednoizbové byty ponúka Lucron v cenníkovej cene. (Cenníková cena znamená, aká bude predpokladaná cena približne v čase kolaudácie bytového domu.) Pretože sa byty predávajú už počas výstavby, ponúkajú sa klientom za zvýhodnenú cenu, ktorá sa v čase výstavby mení a rastie) približne za 263-tisíc eur. Ak klient kúpi byt skôr, môže dostať zvýhodnenú cenu, ktorá sa pohybuje na úrovni 210-tisíc eur. Dvojizbové byty sa pohybujú na úrovni od 299– do 414-tisíc eur, trojizbové od 393– do 528-tisíc eur a štvorizbové sú v cenníkovej cene od 515-tisíc do 713,5 tisíca eur.

Posledným veľkým developerom, ktorý zareagoval na otázky denníka Pravda, je Cresco Real Estate. Jeho marketingový špecialista Tomáš Stupavský hovorí, že doteraz nikdy inflačné doložky nevyužili. No dodáva, že „situácia sa živelne mení a nie je možné predpovedať, či to bude naďalej možné aj v budúcnosti, najmä pri raste cien stavebných materiálov na úrovni desiatok percent v priebehu dvojročného obdobia, ako je to v súčasnosti“.

Ako je na trhu bežným postupom, projekty delia na etapy a stavajú ich postupne. „Tým sa snažíme vyhnúť sa neúmernému riziku dočasného výkyvu v cene alebo dostupnosti materiálov a vplyvu týchto negatívnych faktorov na veľký objem v rovnakom čase. Ako každý zodpovedný podnikateľský subjekt však nárast nákladov na vstupe musíme v primeranej miere premietnuť aj do cien koncového produktu,“ hovorí Stupavský.

Cresco aktuálne ponúka voľné byty v projekte Slnečnice, ktoré sa nachádzajú na južnom konci bratislavskej Petržalke. V konkrétnej časti Nad mestom sú jednoizbové byty od 141,5 tisíca až do 152,6 tisíca eur. Dvojizbové byty ponúka developer v rozpätí od 217– až do 291-tisíc eur, trojizbové ponúka od 285– až do 379-tisíc eur a štvorizbové od 410,5 tisíca až do 474-tisíc eur.

+3

Ďalším projektom Cresca sú Agáty, ktoré susedia s chráneným územím Devínskej Kobyly v bratislavskej Dúbravke. Jednoizbové byty sa dajú kúpiť od 180– až do 227-tisíc eur, dvojizbové od 215– až do 309-tisíc eur, trojizbové od 325– až do 386-tisíc eur a štvorizbové od 446 do 461 tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #novostavba #zdražovanie #developer