Európske ceny máme, ale platy nie. Prečo? Pozrite si, čo máme drahšie ako na západe

V produktivite práce a s ňou súvisiacej životnej úrovne za vyspelými krajinami Európskej únie (EÚ) zaostávame, za to v cenovej úrovni ich dobiehame. Cenová úroveň pri olejoch a tukoch, nealko nápojoch, komunikáciách, mlieku, syroch a vajciach presahuje priemer 27 krajín EÚ.

12.08.2022 05:00
ruky, peniaze, bankovky Foto:
Ilustračné foto.
debata (372)

Ako ukazuje nasledujúci graf, niektoré položky sú na Slovensku drahšie ako je priemer európskej dvadsaťsedmičky.

Russia Putin Čítajte viac Európske ceny máme, platy ani zďaleka. Závislosť od Ruska môže Slovensku ešte viac ublížiť

Graf ukazuje relatívne cenové ukazovatele vybraných položiek na Slovensku voči priemeru európskej dvadsaťsedmičky za rok 2021. Položky zobrazené červenou sú drahšie ako je priemer v 27 krajinách EÚ. Patria sem napríklad oleje a tuky, nealkoholické nápoje, oblasť komunikácií či mlieko, syry a vajcia.

Celková porovnateľná cenová úroveň je na Slovensku na úrovni 90 percent. V roku 2017 bola na úrovni iba 71 percentách.

Položky ako domáce spotrebiče, oblečenie a obuv rovnako ako náklady na bývanie, energie, vodu, plyn a ostatné palivá už dobiehajú priemer. Napríklad v roku 2015 náklady na bývanie, elektrinu, plyn a ostatné palivá tvorili iba 52 percent cenovej úrovne priemeru 27 krajín EÚ.

Ceny rastú najmä preto, že sme na otvorenom trhu, kde sme vystavení medzinárodnému prostrediu a veľa vecí dovážame. Tendencia vyrovnávať ceny je tu rýchlejšia ako tendencia vyrovnávať výšku platov, hovorí vedúci štrukturálnych analýz Národnej banky Slovenska Branislav Reľovský, s ktorým sa zhováral denník Pravda a rozhovor bude publikovaný už onedlho na webe pravda.sk.

Vedúci štrukturálnych analýz NBS, Branislav Reľovský. Čítajte viac Analytik Národnej banky: Stagnujeme, vzdelávanie musíme zreformovať úplne od základov

Sami si môžete porovnať cenové hladiny v jednotlivých ukazovateľoch na stránke Eurostatu.

Aby sme nedobiehali priemer Únie iba v cenách, ale aj platoch, treba pridať v produktivite práce. Tú zvýši prílev vyspelých technológií, ale aj vzdelaná pracovná sila – to zase súvisí so vzdelávacím procesom.

© Autorské práva vyhradené

372 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #platy #NBS #zdražovanie