Nová analýza: Slovák potrebuje na 70 metrový byt až 13 ročných výplat v hrubom, po Česku je to najviac

Z údajov aktuálneho vydania publikácie Property Index vyplýva, že priemerné transakčné ceny nových bytov vzrástli v 18 z 21 sledovaných európskych krajín. Nárast cien o takmer 20 % zaznamenalo aj Slovensko – cena nového bytu na m2 predstavuje 2 650 €.

10.08.2022 10:24
reality, byt, dom, byvanie, Foto:
Ilustračné foto.
debata (19)

V súvislosti s vlastným bývaním to majú v rámci európskych krajín najťažšie Česi a Slováci, ktorí na kúpu nového bytu s rozlohou 70 m2 potrebujú približne 13 hrubých ročných platov (ČR: 13,3 | SR: 12,8).

hypotéka, bývanie, Čítajte viac Ceny bytov a domov extrémne narástli. NBS: bežná rodina na priemerné bývanie nedosiahne

V porovnaní s údajmi zverejnenými v publikácii minulý rok potrebujú Slováci na kúpu nového bytu viac ako dve hrubé ročné mzdy navyše. „Keďže patríme ku krajinám s najlepšími priemernými úrokovými sadzbami, ktoré sa pohybujú približne okolo jedného percenta, nízke úroky hypotekárnych úverov by teoreticky mohli byť pre Slovákov potenciálnou výhodou pri kúpe vlastného bývania,“ uviedla Dagmar Yoder, lokálna partnerka a advokátka Deloitte na Slovensku.

tabulka

Najlepšia merateľná dostupnosť vlastného bývania je síce v Írsku (cca tri hrubé ročné platy), ide však o špecifický prípad. Krajina v súčasnosti prechádza veľkou bytovou krízou, keďže prísna regulácia hypoték v kombinácii s rastúcimi cenami v stavebníctve spôsobila výrazný nedostatok ponuky. Podobne je na tom aj Dublin, ktorý je v rámci cien za vlastné bývanie najdostupnejším európskym hlavným mestom, čo však nezohľadňuje širšie ekonomické faktory. Na opačnej strane rebríčka sa nachádza Amsterdam, po ktorom nasledujú metropoly Českej a Slovenskej republiky. Bratislava zároveň zaznamenala aj významný nárast v percentuálnej medziročnej zmene cien bytov medzi jednotlivými hlavnými mestami (+13,2 %).

Video
Ide o peniaze: Prečo stále rastú ceny nehnuteľností a kedy sa to zastaví? Predávať zdedený byt či radšej prenajímať? Odpovedá Viktor Obtulovič z FinGO.sk. Premiéra 1. 6. 2022.
OC Central / Bratislava / Čítajte viac Nové čísla cien bytov a domov. Extrémny rast pokračuje, pozrite si, aké drahé sú kraje

Najdrahšou krajinou z hľadiska cien nových bytov je Spojené kráľovstvo (4 905 €/m2), najdostupnejšie ceny bývania sú v Bosne a Hercegovine (974 €/m2). V kategórii najdrahších miest je na čele Paríž (13 462 €/m2), najlacnejším zo 68 sledovaných európskych miest je tretie najväčšie bulharské mesto Varna (885 €/m2).

Pri porovnaní cien priemerného mesačného nájomného za bývanie je najdrahším mestom opäť Paríž (29,10 €/m²). V rámci stredoeurópskych miest je Bratislava po Varšave druhá najdrahšia (11,6 €/m²). Najnižšiu úroveň cien nájomného opakovane zaznamenáva Burgas (2,90 €/m²).

Publikácia Property Index poskytuje súhrnné informácie o cenách nehnuteľností v európskych krajinách vrátane Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny bytov #dostupnosť bývania #ceny bývania