Šéf potravinovej banky: Ľudia nás prosia o pomoc, Boh sa tiež nepýta, kto je kto, ale pomáha

Žijeme dobu zdražovania. Ľuďom úspory požiera inflácia a zrejme pribudlo mnoho Slovákov na hranici chudoby. Stále viac a viac občanov žiada o pomoc Potravinovú banku Slovenska, ktorá je občianske združenie, ktoré prerozdeľuje potraviny od reťazcov k charitám. Tá však potravín nemá dostatok a nemá na takú pomoc ani kapacitu. Ročne prerozdelí približne 4 800 ton potravín, hovorí pre Pravdu Marko Urdzík, zakladateľ a riaditeľ Potravinovej banky Slovenska a vedúci charitatívnej organizácie Arcidiecézna charita Košice.

17.08.2022 05:00
Marko Urdzík, šéf Potravinovej banky Slovenska. Foto:
Marko Urdzík, šéf Potravinovej banky Slovenska.
debata (2)

Ako funguje Potravinová banka Slovenska?

Na začiatku chcem pripomenúť náš základný princíp. My nie sme Potravinová banka, ktorá zháňa potraviny za každú cenu pre chudobu. Naším základným princípom je, aby sa potravinami neplytvalo. Keď sa vyskytne ich prebytok, či u obchodníkov, výrobcov alebo pestovateľov, môžu zavolať a my prídeme po tieto potraviny a posunieme ich ďalej. Zabalíme, združíme a putujú ďalej. Je to systém skôr služby pre jednotlivé inštitúcie.

Pomoc od Potravinovej banky Slovenska. Čítajte viac Záujem o potravinovú pomoc rastie. Vyzvala na ňu Čaputová, zadarmo ju poskytuje banka aj reťazce

Aké potraviny prijímate?

Prijímame potraviny, ktoré sú 48 hodín pred exspiráciou, aby sme ich dokázali prevziať a ešte aj odovzdať niekomu, aby ich spracoval. Prípadne použil a zjedol. Potom existujú aj potraviny, ktoré sú po dátume minimálnej doby trvanlivosti (DMT), a tieto tiež prijímame a následne ich ďalej rozdávame.

pekar Čítajte viac Poľnohospodári počítajú úrodu. Bola dobrá a obilia máme aj na vývoz, ceny pečiva vyženú hore energie

Oslovujú vás reťazce s potravinami alebo musíte ich osloviť s požiadavkami vy?

Princíp je taký, že my oslovujeme obchodníkov a pestovateľov, teda potenciálnych darcov. Následne spíšeme zmluvu o darovaní a spolupráci. Podpisujeme tiež dohody o poskytnutí potravinovej pomoci s organizáciami poskytujúcimi sociálne služby. Predložia nám registračný hárok, aby sme vedeli, o koho ide. Potom prebieha odovzdávanie potravín, ktoré sme získali a ktoré momentálne máme k dispozícií.

Máte dosť potravín?

Týchto potravín nikdy nie je dosť. Po potravinách je dopyt. Pokiaľ organizácia neplytvá potravinami a nemá ich navyše, tak je to pre nás super, pretože neplytvá a pre nás je tak splnený účel. Potraviny sa tým pádom nevyhadzujú. Reťazce zmenili svoju logistiku. Snažia sa produkovať menej odpadu, čo znamená, že nedochádza k takému veľkému plytvaniu. Na jednej stránke je to pre nás dobré, ale na druhej stránke, obdarovaní, čo si zvykli na prísun potravín, tak im to chýba. V konečnom dôsledku je potravín nedostatok.

Pomoc od Potravinovej banky Slovenska.
Pomoc od Potravinovej banky Slovenska.
+12Pomoc od Potravinovej banky Slovenska.

Robíte nejaké špeciálne aktivity, aby bolo viac potravín, ktoré neskončia v koši?

Robíme všeličo. Oslovujeme, pýtame sa, upozorňujeme na súčasnú situáciu, vyjednávame, aby bolo čo najmenej plytvania. Robíme aj zbierky, aktívne, pasívne, firemné. Každý, kto chce nejako prispieť, môže.

Marko Urdzík, šéf Potravinovej banky Slovenska. Foto: Archív autora.
Marko Urdzík, šéf Potravinovej banky Slovenska. Marko Urdzík, šéf Potravinovej banky Slovenska.

Potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti sa od začiatku júna tohto roka môžu predávať aj v reťazcoch. Ako pociťujete túto novinku v praxi?

Zatiaľ tieto veci fungujú. Najväčší podiel darovaných potravín z reťazcov sú ovocie, zelenina, pečivo a chlieb. Samozrejme, pokiaľ organizácia predá dané potraviny, zníži sa počet pre nás a pre ďalšie darovanie. Nebádam až také zníženie. Je určité zníženie, ale treba sa opýtať, či je to vyhláškou, Ukrajinou, starosťou o budúcnosť či bude dostatok alebo nedostatok potravín. Nás ako Potravinovú banku to môže trápiť, ale ich základom je biznis a my nemôžeme vyjednávať. Základ je to, že menej plytvajú. Rozširujeme aj okruh darcov, každý, kto sa chce nejakým spôsobom zapojiť, môže.

Stalo sa aj Potravinovej banke, že mala navyše potraviny a musela ich vyhadzovať?

Nie. My nemáme s týmto problém.

podkrovie, izolácia, zateplenie, zatepľovanie Čítajte viac O koľko preplatíte nezateplený dom? Ako správne kúriť drevom (rady)

Ako sa dostanú potraviny ku konečnému konzumentovi?

Veci a logistiku máme rozdelenú nasledovne. Ak máme obchod v Prešove, tak charitatívne organizácie či mimovládne organizácie v tejto lokalite si prevezmú tovar odtiaľ a dodajú ľuďom, ktorí to potrebujú. Nechceme prepravovaním znižovať kvalitu produktov. Stane sa, že môže byť niečo poškodené, ale to sú minimálne straty. Tovary sa musia odovzdávať tak, aby boli opticky, štrukturálne a kvalitatívne v nezmenenej forme. Môžu mať poškodený obal, môže byť niečo zle vytlačené. Ale nie, aby to bolo nekvalitné a za každú cenu darované. Stále hovorím, že darcovia si musia uvedomovať, že to jedia ľudia a mali by k tomu pristupovať, tak ako by to jedli sami.

Oslovujú nás ľudia vo veľkej miere. Každý je dnes v zlej situácii a nevie nájsť pomoc ani v tejto oblasti, pretože potravín nie je dostatok.

Takže nemožno povedať, že rozdávate nekvalitné a nezdravé potraviny?

Nie. Sám darca musí zvážiť, aké dáva potraviny a aké môže dať potraviny. Aj dobrovoľníci nebudú preberať všelijaký nepodarok alebo potravinu, ktorá mala ísť do odpadu a nie na darovanie. Pokiaľ ho niekto prevezme, je ťažko komunikovať na túto tému, pretože už ho prevzal a dokazovanie veci je náročné. Treba potom nie obviňovať, ale hľadať cestu, ako to napraviť.

Koľko potravín približne prejde cez potravinovú banku?

Oficiálny výsledok je približne 4 800 ton potravín za rok v rámci celého Slovenska. Číslo je jedna vec, zvyšovať a získavať áno, ale nie za každú cenu naháňať čísla. Skôr ide o výsledok, aby sa neplytvalo. V tom je rozdiel medzi charitou a nami. My jednoznačne zatiaľ potraviny jednotlivcom ťažko poskytujeme. Poskytujeme ich charitatívnym a mimovládnym organizáciám. Máme o každom registračnú kartu, takže vieme, aké má možnosti. Koľko má priestoru na skladovanie, či má napríklad chladničku alebo mrazničku. Nedáme mu tisíc kusov, keď má desať klientov.

Richard Sulík, Karol Galek, Čítajte viac Zima bez ruského plynu sa blíži, Európa sa pripravuje. 50 rád ako ušetriť na kúrení, varení, svietení a teplej vode

Oslovujú vás aj ľudia osobitne s požiadavkami?

Oslovujú nás ľudia vo veľkej miere. Každý je dnes v zlej situácii a nevie nájsť pomoc ani v tejto oblasti, pretože potravín nie je dostatok. Zatiaľ však nie sme financovaní od štátu a musíme všetko financovať sami. Čiže nemáme kapacity. Na jednej strane ani nevieme vyhodnotiť jeho situáciu a ani nájsť niekoho, kto by mu jedlo priniesol.

Marko Urdzík, šéf Potravinovej banky Slovenska. Foto: Archív autora.
Marko Urdzík, šéf Potravinovej banky Slovenska. Marko Urdzík, šéf Potravinovej banky Slovenska.

Oslovujú viac ľudia dnes ako pred zdražovaním?

Jednoznačne viac. Našou prioritou však nie je zabezpečovať potraviny sociálne slabším ľuďom, ale obmedziť plytvanie potravinami. Je to mrzuté, keď musíte človeku povedať, že im nemôžeme dať potraviny, lebo my ich nerozdávame, ale iba prerozdeľujeme medzi charity. Niekto to pochopí a niekto nie.

Ľudia sa neboja tovaru po záruke?

Ľudia sa toho tovaru boja. Nie sme na to pripravení alebo s tým úplne stotožnení. Každý sa dnes pozerá na exspiračnú dobu. Ešte chvíľu potrvá, kým si na to zvykneme. Nie každá potravina po uplynutí doby trvanlivosti je zlá. Stáva sa, že sa ľudia sťažujú na druhoradý tovar.

Musím zháňať na naftu, na telefón, na sklad. Mám dve ruky, desať prstov, dve nohy a ide sa.

Kedy sa potraviny rozdávajú? Aký máte na to postup?

Podľa dostupnosti a možnosti dobrovoľníkov, pracovníkov, ktorí majú sklad. Ale inak je to viac-menej každý deň. Keď nie každý, tak každý druhý. Dnes obsluhujeme už takmer 700 prevádzok.

Dobrovoľníkov je dostatok?

Pretože spájame darcov a obdarovaných dokopy, tak to nie je problém. Ale musíme už rozmýšľať aj nad inými možnosťami, pretože len čo sa zvýši kapacita darovania, bude ich potreba.

Čo musí spĺňať občan, aby dostal takúto pomoc?

My to nechávame na charitatívne organizácie, ktorá ho má a robí s ním sociálnu prácu. Lepšie poznajú jeho stav. Tiež robím sociálneho poradcu, tak viem, koho mám za klienta a viem vyhodnotiť jeho sociálnu situáciu a viem povedať, či je urgentná, alebo neurgentná. Stávajú sa aj rôzne nešťastia. Niečo vyhorí, niekoho vytopí alebo nastane úmrtie v rodine. Nepozeráme na to, či je to tak, alebo tak. Ak na to máme kapacity, snažíme sa pomôcť. Ťažko je preverovať niekoho na ulici. Tak ako pán Boh keď dával a nakŕmil ľudí, sa nepýtal, či im to patrí alebo nepatrí, alebo či prišiel dvakrát. Oklamal si ma alebo nie, treba ti pomôcť, pomôžeme. Veľmi ťažko sa hodnotí situácia.

Aj v Nadliciach si chystajú drevo na zimu svojpomocne. Čítajte viac Ľudia zháňajú drevo ako o život. Ide zima, jeho cena vystrelila a v skladoch ho niet

Akú pomoc od štátu by ste privítali?

Treba vymyslieť spôsob financovania od štátu, aby sa dalo robiť koncepčne. Nie je na báze dobrovoľníctva alebo iba „podaním ruky“. Ďalšia vec je vybudovanie štruktúry. V každom okrese nech je stredisko, kde sa budú zhromažďovať a ďalej posúvať potraviny. Ľudia budú vedieť, že tam si môžu zobrať, ale aj dať. Či už ide o firmy, alebo jednotlivcov. Mať aj stabilný počet pracovníkov.

Potravinová banka Slovenska nie je vôbec financovaná od štátu ani nemá žiadnu podporu od štátu?

Nie. Ja musím zháňať na naftu, na telefón, na sklad. Mám dve ruky, desať prstov, dve nohy a ide sa. Mali sme jedno auto, dnes máme sedem. Treba platiť poistku, naftu, odmenu pre šoféra. Nejako sa dokážeme spojiť a fungovať. Verím, že prístup pani prezidentky a ministra pôdohospodárstva prinesie niečo, čo nás môže rozšíriť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #zdražovanie #reťazce #chudoba #potravinová banka