Ojazdené autá zlacneli. Pozrite si TOP 10 najpredávanejších modelov, vypadli z nej dve známe vozidlá

Ceny jazdených áut klesli za posledné tri mesiace vo viacerých krajinách Európskej únie. Na Slovensku jazdené autá do 5 rokov veku zlacneli o 7,9 percenta, informuje spoločnosť, ktorá predáva vozidlá online Carvago. Naopak, v Českej republike ceny klesli len symbolicky o 1,2 % a v Poľsku rast cien pokračuje.

09.08.2022 14:12
Škoda - odstavené autá Foto:
Škoda - odstavené autá
debata (8)

Ide o mediánové ceny jazdených automobilov v ponuke online predajcov aj autobazárov v danej krajine na základe dát z najrozšírenej­šieho softvéru pre predajcov áut v Európe od spoločnosti EAG.

Jazdené autá vo veku do 10 rokov zlacneli na Slovensku o 3,7 percenta. Jazdené autá do 5 rokov veku zlacneli o 7,9 percenta.

Messer Tatragas, vodík, vodíková plniaca stanica Čítajte viac Koniec benzínovým a naftovým autám od roku 2035. Čo to znamená pre Slovensko?

„Na základe situácie z trhu je pravdepodobné, že zlacnenie jazdených áut je len dočasný pokles, ktorý nebude dlho trvať. Najväčší vplyv na vývoj cien áut majú cenovky nových áut. Tie budú ďalej rásť, keďže komplikácie pri výrobe áut naďalej trvajú a k tomu automobilky obmedzujú výrobu lacnejších, menších modelov a sústreďujú sa na vozidlá s vyššou maržou. To platí aj pri malých autách, ktorých cenová hladina stúpla najvýraznejšie aj kvôli povinnému nasadzovaniu nových, drahších technológií. Tento vývoj bude nahrávať opätovnému zdražovaniu jazdených áut,“ hovorí Viktor Holík, country manager Carvago Slovakia.

Na Slovensku prispel k poklesu cien jazdených áut letný pokles dopytu, všeobecná neistota kvôli vojne na Ukrajine, ako aj postupné zvyšovanie výroby nových áut, čím sa časť dopytu presunula z kúpy jazdeného auta do objednávky nového, pokračuje Holík.

Jaroslav Hercog Čítajte viac Šéf Škoda Auto Slovensko: Spúšťame novinku, reaguje na nedostatok vozidiel na trhu

„Avšak najsilnejším faktorom pre pokles cien jazdených áut na Slovensku je zvýšený dovoz starých áut s vysokým nájazdom kilometrov zo zahraničia,“ uvádza Holík.

Priemerný vek dovážaného auta narástol len medzi prvým a druhým kvartálom 2022 o celý rok (čiže priemerný rok výroby dovážaného auta je aktuálne 2016 namiesto 2017) a priemerný nájazd dovezeného auta za rovnaké obdobie vzrástol o výrazných 23,9 % na vyše 110-tisíc kilometrov.

V rebríčku najpredávanejších áut sa udiali zmeny za prvou päťkou áut z koncernu Volkswagen. Do popredia sa pretlačili modely luxusných značiek BMW 3 a 5, Audi A4 a A6 a tiež VW Tiguan. Z TOP 10 tak vypadli dlhodobo populárne modely ako Kia Ceed či Hyundai i30.

Top 10 najpredáva­nejších jazdených áut na Slovensku v 2. štvrťroku 2022

  1Q 2022 2Q 2022
1. Škoda Octavia Škoda Octavia
2. Škoda Superb Škoda Superb
3. VW Passat VW Passat
4. VW Golf VW Golf
5. Škoda Fabia Škoda Fabia
6. Kia Ceed BMW 5
7. Hyundai i30 VW Tiguan
8. Audi A6 Audi A6
9. Kia Sportage Audi A4
10. BMW 5 BMW 3

Priemerná cena jazdeného auta do 5 rokov veku dosiahla v druhom kvartáli 24 500 eur, pri autách do 10 rokov veku to bolo 18-tisíc eur, informuje Carvago.

Popri rastúcej popularite naftových áut si vysokú priazeň zachovali automatické prevodovky, ktoré boli zastúpené pri 56 percentách predávaných jazdených áut. Ide o rovnaký podiel ako v prvom kvartáli 2022.

Priemerný nájazd predávaných áut z druhej ruky pokračuje v raste. Medzikvartálne zásadne narástol o takmer 24 percent, za posledný rok celkovo o 38 percent. „Tento trend má dve príčiny. V prvom rade sa autá do ponuky na predaj dostávajú neskôr ako pred pandémiou, pôvodní majitelia teda s nimi najazdia viac kilometrov. Druhým dôvodom je cena, keď sa Slováci v poslednom čase snažia viac ušetriť na kúpe auta a uprednostňujú staršie autá, ktoré majú logicky najazdených viac kilometrov,“ dodáva Holík.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #auto