Z dôchodkov je ďalšie bojisko koalície. SaS prišla s novým návrhom, Krajniakovi a OĽaNO sa nepozdáva

Strane Sloboda a Solidarita došla trpezlivosť s ministrom práce Milanom Krajniakom (Sme rodina). V pondelok predstavila vlastné návrhy v dôchodkovom systéme, ktoré chcú presadiť aj do ústavy. Ide o najdôležitejšie zmeny, ktoré chcú liberáli napevno usadiť v ústave, aby ich nemohli budúce vlády len tak ľahko meniť.

08.08.2022 17:24
SR Bratislava SaS Dôchodky Zákon Ústavný BAX Foto:
Na snímke zľava predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS) a predseda SaS Richard Sulík počas tlačovej konferencie v Bratislave v pondelok 8. augusta 2022. FOTO TASR - Pavel Neubauer
debata (19)

Konkrétne ide o štyri hlavné zmeny. Prvou je zásada, že kto vymyslí nové výdavky v dôchodkovom systéme, ten musí aj vymyslieť, kde na to zoberie peniaze. „Nie na dlh, ale či zoberie učiteľom, zdravotníctvu alebo ministerstvu obrany, alebo zavedie nové dane,“ povedal odborník na finančné záležitosti strany SaS Peter Cmorej.

Druhou je presun sporiteľov, ktorých prehodila bývalá vláda Roberta Fica (Smer) v roku 2013 z negaran­tovaných do garantovaných fondov v druhom pilieri, čím prišli o veľké výnosy. Treťou zmenou chcú zafixovať výšku príspevkovej sadzby do druhého piliera voči prvému pilieru a ústavne zakotviť automatický vstup mladých ľudí do druhého piliera s možnosťou z neho vystúpiť. Štvrtou zmenou má byť pravidlo, že ak si človek v druhom pilieri nasporí nadpriemernú sumu, tak nebude nútený, aby si za svoje úspory kúpil doživotný dôchodok. Ak bude mať iné zdroje v penzii, so svojimi úsporami môže nakladať, ako uzná za vhodné.

Richard Sulík Čítajte viac Sulíkovcom došla trpezlivosť, chcú nové pravidlá dôchodkov. Krajniak: nezatiahnu nás do sporov

Iniciatívu SaS však minister práce Krajniak a najväčšia koaličná strana OĽaNO nevidia ako krok správnym smerom. Z dôchodkového systému sa tak stalo ďalšie bojisko koaličných strán.

Návrh ústavného zákona predkladajú na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky poslanci SaS Peter Cmorej, Marián Viskupič a Tomáš Lehotský. „Míľovými krokmi sa blížime k tomu, že nám dôchodkový systém skrachuje a dôchodcovia nám budú žobrať na ulici,“ dodal Cmorej. Na tlačovej konferencii predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík pripomenul, že ešte v marci sa koalícia dohodla, že v júni schvália ústavný zákon o dôchodkovom systéme, no nestalo sa tak. „Dohody neplatili a všetky termíny už uplynuli,“ povedal Cmorej.

SaS je dokonca otvorená diskutovať aj o rodičovskom bonuse. Tzv. rodičovský dôchodok z dielne ministra Milana Krajniaka je mechanizmus, ktorý by mal zabezpečiť, aby pracujúce deti posielali časť svojich odvodov svojim rodičom. Jedno dieťa by mohlo poslať 1,5 percenta zo svojich odvodov jednému svojmu rodičovi. Druhému môže poslať ďalších 1,5 percenta. „Odkedy Feničania vymysleli peniaze, odvtedy nie je potrebné riešiť rodičovský bonus. Pre Krajniaka je táto ideologická vec dôležitá. Ak by sa náš návrh prijal do ústavy, vedeli by sme s rodičovským bonusom žiť,“ tvrdí Cmorej.

OĽaNO: Návrh sme ešte nevideli

V súčasnosti je už SaS mimo koalície a musí nájsť podporu minimálne 90 poslancov, aby zmeny presadili do ústavy. Nájde ich? „Naši koaliční partneri majú možnosť ukázať, ako to myslia s touto krajinou,“ vyzval poslancov Cmorej. Ak by sa vláda nakoniec rozhodla zmeny presadzované liberálmi presadiť do ústavy, tak by svoj návrh stiahla.

Peter Cmorej SAS Čítajte viac Sulíkov poslanec Cmorej o zákulisných rokovaniach: Je na Hegerovi, dokedy bude tolerovať naťahovanie reforiem

Krátko po ohlásení iniciatívy SaS zareagoval aj Milan Krajniak. Tomu sa však postup liberálov nepozdáva. „Tlačovka SaS je snaha zatiahnuť nás do koaličných sporov, ktoré prebiehajú medzi SaS a OĽaNO,“ vyhlásil minister. „Na takúto udičku neskočíme,“ povedal Krajniak s tým, že ústavný zákon o dôchodkoch na vládu dorazil v júli minulého roku, no premiér Eduard Heger ho odvtedy nezaradil na rokovanie, a to aj kvôli stále prebiehajúcim rokovaniam.

Krajniak im tiež pripomenul, že ak by prešli zmeny SaS, tak by iba automatický vstup mladých ľudí do druhého piliera stál 824 miliónov eur, resp. takmer 1,46 miliardy eur do roku 2030. „Tak sa teda pýtam, či chce SaS tých 824 miliónov alebo v druhom variante 1,455 miliardy eur zobrať učiteľom, zdravotníctvu, ministerstvu obrany alebo, či zavedú nové dane,“ kontroval im Krajniak.

Negatívne zareagovala aj najsilnejšia koaličná strana OĽaNO. „Detaily tohto návrhu zatiaľ nepoznáme,“ zareagoval mediálny tím pre denník Pravda. Zároveň sulíkovcov vyzvali na návrat k rokovaciemu stolu. „Ak strane SaS naozaj záleží na zlepšení dôchodkového systému na Slovensku, môže sa vrátiť k rokovaciemu stolu s demokratickými stranami súčasnej koalície. Takýto dôležItý návrh, ako je zmena parametrov dôchodkového systému, sa nepredstavuje bez akejkoľvek diskusie s relevantnými demokratickými stranami a odborníkmi. Je to dôkaz, že strana SaS je už v predvolebnej kampani,“ odkázali.

Aj v Nadliciach si chystajú drevo na zimu svojpomocne. Čítajte viac Ľudia zháňajú drevo ako o život. Ide zima, jeho cena vystrelila a v skladoch ho niet

Strana Za ľudí a Sme rodina do uzávierky denníka Pravda svoje stanovisko k návrhom SaS neposlali.

Krajniakove zmeny sú v druhom čítaní

Dôchodkovú reformu už minister práce Krajniak do parlamentu predložil a poslanci ju posunuli ďalej. Ešte v máji ju schválili poslanci aj hlasmi SaS, no s podmienkou, že ich návrhy prejdú do ústavy. V septembri sa o nej malo ďalej rokovať v druhom čítaní.

Prijatie reformy dôchodkových zákonov je totiž dôležité aj preto, že sme sa na to zaviazali v pláne obnovy. Konkrétne sme prisľúbili v prvom pilieri zaviesť dôchodkový automat a aktuárny princíp, teda že pri skoršom odchode do penzie bude dôchodok nižší. Druhého piliera sa týka zavedenie predvolenej stratégie pre nových a postupne aj pre existujúcich sporiteľov. Zmeny majú byť schválené do konca tohto roka a platiť majú od 1. januára 2023.

Ďalšie hlavné zmeny spočívajú v naviazaní odchodu do penzie na strednú dĺžku života. V súčasnosti sa vek odchodu do dôchodku riadi zaužívanou tabuľkou. To by sa malo skončiť a vek odchodu do dôchodku by sa mal naviazať na strednú dĺžku života. Tento krok chváli drvivá väčšina ekonómov.

SR vláda 77. schôdza rokovanie krajniak milan Čítajte viac Krajniak vyhral prvú bitku v reforme dôchodkov, ale vojnu ešte nie. SaS mu odkazuje, že chce ďalšie zmeny

Človek bude mať tiež po novom aj právo požiadať o odchod do penzie po 40 odpracovaných rokoch. Ak teda nastúpi do zamestnania v 18 rokoch, do dôchodku môže ísť v 58 rokoch. No každý, kto sa rozhodne odísť do dôchodku za týchto podmienok, bude mať penziu krátenú o 0,3 percenta za každý mesiac, o ktorý odíde do penzie skôr oproti oficiálnemu aktuálnemu dôchodkovému veku.

Zmeniť by sa mala aj takzvaná aktuálna dôchodková hodnota (ADH). Tá sa každoročne upravuje podľa medziročného rastu priemernej mzdy. Ak narastie mzda napríklad o päť percent, aj ADH sa zvýši o päť percent. No po novom by nemala rásť o celých 100, ale len o 95 percent. Čiže, ak po novom porastú mzdy o päť percent, hodnota ADH sa zvýši iba o 4,7 percenta.

Richard Sulík Čítajte viac Najhorší scenár: Elektrina a plyn zdražejú o stovky eur. Očakáva sa rozhodnutie, Sulík čaká na podpis komisie

Poslednou z najväčších a najkontroverznej­ších zmien je spomínaný rodičovský bonus. Jeho suma by mala byť zastropovaná a mala by sa počítať z 1,2-násobku priemernej mzdy na Slovensku.

Opatrenie má stáť rozpočet budúci rok približne 250 miliónov eur, presný zdroj ešte stále nie je jasný. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) kritizuje, že rodičovský bonus nie je solidárny. „Ľudia s najvyšším dôchodkom budú dostávať takmer dvojnásobný rodičovský dôchodok v porovnaní s najnižšími,“ upozorňuje Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Navyše, jej výpočty sa s ministerstvom práce rozchádzajú. Ekonómovia RRZ vypočítali, že dôchodcovia by dostali menej peňazí, ako im vypočítalo ministerstvo práce.

Podľa Dagmar Bednárikovej zo Slovenskej komory daňových poradcov zas bonus vylučuje bezdetných seniorov a ľudí so zdravotne hendikepovanými deťmi s nemožnosťou pracovať. Takých je asi 240-tisíc, teda pätina zo všetkých seniorov.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #OĽaNO #penzie #SASKA