Sulíkovcom došla trpezlivosť, chcú nové pravidlá dôchodkov. Krajniak: nezatiahnu nás do sporov

Poslanci Národnej rady SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) predkladajú do parlamentu návrh ústavného zákona o dôchodkovom systéme. Na pondelkovej tlačovej besede to uviedol predseda SaS Richard Sulík. Ide podľa neho o kompromisné znenie, ktoré vzniklo po konzultáciách s odborníkmi. „Táto zmena je pre nás dôležitá, dúfam, že dospejeme k dohode naprieč celým politickým spektrom v národnej rade," povedal.

08.08.2022 10:10 , aktualizované: 13:11
Richard Sulík Foto: ,
Líder SaS Richard Sulík
debata (72)

Líder SaS upozornil na to, že záväzok prijať ústavný zákon o dôchodkovom systéme je súčasťou programového vyhlásenia vlády.

Dnes predkladáme do parlamentu našu vlastnú verziu o dôchodkoch, vyhlásil šéf SaS. Zákon vznikol už skoro pred rokom, vyhlásil odborník strany pre finančné záležitosti Peter Cmorej. Ďalej vyhlásil, že minister práce Milan Krajniak sa diskusii vyhýbal. „Namiesto udržateľnosti dôchodkového systému počúvame stále nové a nové nápady na míňanie peňazí,“ pokračuje Cmorej.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) Čítajte viac Dôchodky v roku 2023 porastú o desiatky eur. Pozrite si ilustračné prepočty

Ak by sa vláda zaviazala, že prijme ústavný zákon o dôchodkoch, SaS by svoj návrh stiahla.

Peter Cmorej o zmenách v dôchodkovom systéme: Treba napraviť škody, ktoré Fico napáchal.

Video

Aké zmeny chce SaS:

1. Kto vymyslí nové výdavky v dôchodkovom systéme, ten musí aj vymyslieť, kde na to zoberie peniaze. „Nie na dlh, ale či zoberie učiteľom, zdravotníctvu alebo ministerstvu obrany, alebo zavedie nové dane,“ povedal Cmorej.

2. Ústavným zákonom by sa podľa neho malo riešiť aj to, že bývalá vláda Roberta Fica v roku 2013 sporiteľov, ktorí nepotvrdili, že si chcú na penziu odkladať v negarantovaných fondoch, zákonom presunula do dlhopisových fondov. „Týchto ľudí treba presunúť do fondov, v ktorých budú mať šancu, že budú mať v budúcnosti lepší dôchodok,“ povedal Cmorej.

3. Podľa neho je tiež potrebné zafixovať výšku príspevkovej sadzby do druhého piliera voči prvému pilieru a ústavne zakotviť automatický vstup mladých ľudí do druhého piliera s možnosťou z tohto piliera vystúpiť. Ak si niekto nasporí v druhom pilieri nadpriemerne, podľa návrhu ústavného zákona nebude nútený, aby si za všetky nasporené peniaze kúpil doživotný dôchodok.

4. Do ústavy chce SaS aj pravidlo, že ak si človek v druhom pilieri nasporí nadpriemernú sumu, tak nebude nútený, aby si za svoje úspory kúpil doživotný dôchodok. Ak bude mať iné zdroje, z ktorých bude čerpať na dôchodku, z úspor z druhého piliera bude môcť slobodna nakladať.

Pozrite si tlačovú besedu strany:

Odkedy Feničania vymysleli peniaze, odvtedy nie je potrebné riešiť rodičovský bonus, hovorí Cmorej. Stačí svoje peniaze vytiahnuť a jednoducho ich dať rodičom, pokračuje. „Pre Krajniaka je táto ideologická vec dôležitá. Ak by sa náš návrh prijal do ústavy, vedeli by sme s rodičovským bonusom žiť,“ tvrdí Cmorej.

Rodičovský bonus z dielne ministra Milana Krajniaka je mechanizmus, ktorý by mal zabezpečiť, aby pracujúce deti posielali časť svojich odvodov svojim rodičom. Jedno dieťa by mohlo poslať 1,5 percenta zo svojich odvodov jednému svojmu rodičovi. Druhému môže poslať ďalšie 1,5 percenta.

Ako by mal fungovať rodičovský bonus

  • Systém by sa mal spustiť od januára 2023
  • Ročné náklady závisia od výšky príspevkov, pôvodne počítali s 550 miliónmi eur v prvom roku, aktuálne sa hovorí o maximálne 200 až 300 miliónoch roč­ne.
  • Sociálna poisťovňa pošle za dieťa rodičom v dôchodku určité percento (Zatiaľ je to 1,5 percenta) z jeho odvodov spred dvoch rokov. Celková suma sa tak rozdelí na polovicu medzi dvoch rodičov, polovica pre matku, polovica pre otca.
  • V hre je aj spoluúčasť: okrem percenta z odvodov bude má dieťa dobrovoľne a preukázateľne prispievať rodičom na dôchodku aj z vlastných prostriedkov. Koalícia o tom aktuálne rokuje.
  • Pri špecifických prípadoch rodín, napríklad pri adopcii, si štát potvrdenie vie vypýtať dodatočne. Ak však výchovu nariadil napríklad súd a nešlo o adopciu, musí to pracujúci v Sociálnej poisťovni nahlásiť. V opačnom prípade jeho súdom pridelený rodič bonus dostávať nebude.
  • Pracujúce dieťa tiež môže vyplácanie rodičovského príspevku pre jedného alebo oboch rodičov zakázať. Môže ísť o špecifické prípady, keď sa napríklad otec či matka počas dospievania o dieťa nestarali.
  • Bonus dostanú aj rodičia tých, čo pracujú v zahraničí. Ale iba v prípade, že na Slovensku platili istý čas odvody v roku 2021 a ďalších nasledujúcich rokoch.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť prepočítala vplyv rodičovského bonusu a prišla na odlišné čísla ako ministerstvo práce.

Krajniak: vťahujú nás do sporov

Po vyhlásení SaS zvolal tlačovú besedu aj Milan Krajniak. „Tlačovka SaS je snaha zatiahnuť nás do koaličných sporov, ktoré prebiehajú medzi SaS a OĽaNO,“ vyhlásil minister. „Na takúto udičku neskočíme,“ povedal Krajniak s tým, že ústavný zákon o dôchodkoch na vládu dorazil v júli minulého roku, no premiér Eduard Heger ho odvtedy nezaradil na rokovanie.

„Rokujeme o tom už dva roky, na týždennej báze,“ povedal Krajniak. Poukázal na to, že 20. júla tohto roka sa uskutočnilo tzv. rozporové konanie k navrhovaným zmenám v druhom penzijnom pilieri aj za účasti ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). Rezort hospodárstva podľa Krajniaka vzniesol k zmenám v druhom pilieri osem zásadných pripomienok, pričom šesť rozporov sa na tomto rokovaní podarilo odstrániť.

Podľa návrhu ústavného zákona o dôchodkovom systéme od SaS majú byť všetky dodatočné dôchodkové výdavky vykryté, automatický vstup do druhého piliera by však podľa ministra práce znamenal výdavky v sume 824 miliónov eur, resp. takmer 1,46 miliardy eur do roku 2030. V prvom prípade by do druhého piliera automaticky vstupovali len tzv. prvopoistenci, v druhom prípade všetky osoby do 35 rokov. „Tak sa teda pýtam, či chce SaS tých 824 miliónov alebo v druhom variante 1,455 miliardy eur zobrať učiteľom, zdravotníctvu, ministerstvu obrany alebo či zavedú nové dane,“ dodal Krajniak.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #SASKA