Mesiac pred Sulíkovým ultimátom hádky pokračujú. Vyberáte si čerešničky z pokazeného koláča, reaguje SaS

Mesiac pred Sulíkovým ultimátom koalícia pokračuje v hádkach. Najnovšie strana SaS spochybňuje dobré správy o štátnom hospodárení, ktorým sa chvália politici OĽaNO či Za ľudí.

02.08.2022 12:19
platy, učitelia, štátna správa, Igor Matovič,... Foto: ,
Minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) počas tlačovej konferencie o výsledkoch kolektívneho vyjednávania s odborármi 13. júla 2022 v Bratislave.
debata (13)

V pondelok vyšla správa, že schodok štátneho rozpočtu dosiahol na konci júla výšku 1,289 miliardy eur, čo je oproti júnu medzimesačný pokles o 256 miliónov eur. Novými údajmi sa okamžite pochválila najsilnejšia koaličná strana na Facebooku slovami, že „dobré správy pre Slovensko, ktoré sú ale v kontraste komunikácie zo strany SaS. Tá sa snaží za výdatnej pomoc niektorých médií presvedčiť verejnosť o nezodpovednom nakladaní ministra financií s verejnými financiami, čo zjavne nie je pravda“.

Jozef Mihál Čítajte viac Mihál opäť prepočítal Matovičov bonus. Upozornil na dôležitú vec, nie všetci ho dostanú celý

Ministerstvo financií navyše informovalo, že oproti rovnakému obdobiu minulého roka sa hospodárenie štátu zlepšilo o 2,425 miliardy eur, čo je o 65,3 percent viac. Rovnako sa zlepšil aj príjem z daní – o vyše 19 percent.

Obyčajní ľudia na sociálnej sieti v príspevku dodali, že je načase, aby si Richard Sulík prestal vymýšľať nezmyselné dôvody na opätovné povalenie vlády. „Lepšie v SaS urobia, ak sa vrátia do práce napĺňať program, ktorý sme spoločne ľuďom sľúbili,“ dodala strana.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) prijal správy slovami, že „nekradneme, míňame s rozvahou a rozpočtu sa darí“. Hospodárenie pochválila aj líderka Za ľudí Veronika Remišová, pričom medzi riadkami zrejme skritizovala správanie sa SaS. „Robíme reformy, z eurofondov nám neprepadlo ani euro, v IT už peniaze netečú prúdom k oligarchom, no napriek tomu niektorí silou-mocou prestierajú Smeru červený koberec na čo najskorší návrat k moci,“ napísala Remišová.

Strana SaS je jednou nohou von z koalície, pretože do konca augusta žiada odchod ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) z vlády. To ale zatiaľ OĽaNO odmieta a tak vládna kríza stále trvá.

Na pochvalné správy Obyčajných ľudí o dobrom hospodárení však zareagovala kriticky SaS. Konkrétne predseda finančného výboru Marián Viskupič (SaS) napísal príspevok s názvom "Ako sa v pokazenom koláči dajú nájsť chutné hrozienka“. Tvrdí, že OĽaNO podáva správy o hospodárení štátu až prehnane pozitívne. „Status pána premiéra je napísaný tak, ako keď v prebiehajúcom vojnovom konflikte, čatár napíše správu o strategickom vývoji na celom fronte na základe toho, že v danom momente vidí pokoj na malom úseku frontu, za ktorý zodpovedá,“ napísal Viskupič.

Predseda finančného výboru síce uznal, že aktuálny stav je „relatívne dobrý“ v zmysle, že reálne príjmy vysoko prevyšujú rozpočtované príjmy. No druhým dychom dodal, že slovenský rozpočet je v deficite o takmer 1,3 miliardy, pričom o dobrých správach by hovoril, keby mala krajina vyrovnaný rozpočet.

Situácia však podľa neho vôbec nie je taká ružová, ako sa Hegerovi zdá. „Inflačné príjmy totiž predbiehajú inflačné výdavky. To je klasická situácia a veľmi ľahko sa dá tomuto dočasnému stavu (a v podstate klamu) podľahnúť, byť spokojný a vytvárať nové výdavky. A presne to sa stalo. Minister financií bagrom pretlačil kopu nových nezmyselných výdavkov,“ kritizuje Viskupič.

Upozornil, že prichádza veľké zvyšovanie výdavkov v podobe miezd vo verejnej správe, výdavkoch v investíciách či výdavkoch na obranu. Tieto výdavky tak podľa Viskupiča situáciu „diametrálne zmenia“. Viskupič zároveň napísal aj priamo Hegerovi pod status, že „s verejnými financiami je to tak, že v dlhodobej udržateľnosti (to je ten strategický pohľad) sme 2. najhorší v celej EÚ. A to tam ešte nie sú započítané najnovšie schválené dlhodobé výdavky,“ dodal.

Viskupičov status prezdieľala aj samotná strana SaS. Napísala iba „reality check, kolegovia“.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #deficit #OĽaNO #SASKA