Pokračovanie článku: Reforma vlakového grafikonu: Ľudia sa búria, zastávky rýchlikov sa rušia

Rýchlejšie, ale bez zastávok

Ak by navrhované zmeny prešli, mesto Piešťany príde o priame vlakové spojenie s Popradom či Košicami. Ak cestujúci z východu republiky budú chcieť prísť do kúpeľného mesta vlakom, budú musieť prestupovať. „Do nášho mesta cestujú klienti kúpeľov z celého Slovenska, ako aj z okolitých i vzdialených krajín. Kúpele sú využívané najmä na liečbu pohybového ústrojenstva, a preto predpokladáme, že tí klienti, ktorí majú problém s pohybovým ústrojenstvom a cestujú verejnou dopravou, budú mať problém s jedným i viacerými prestupmi,“ opisuje komplikácie s dopravou primátor Piešťan.

Analytici na základe analýzy počtu cestujúcich medzi jednotlivými stanicami zistili, že až 87 percent cestujúcich ide v rýchliku Košice – Žilina – Bratislava do staníc Trnava a Bratislava. To je približne 9 500 cestujúcich denne. Týmto ľuďom by sa tak mala cesta skrátiť o 12 minút, tvrdí ministerstvo financií. Železnice dokonca hovoria o úspore 25 minút. Zvyšných 13 percent ľudí v týchto rýchlikoch ide do staníc Piešťany, Nové Mesto nad Váhom a Leopoldov, čo predstavuje približne 1 500 cestujúcich denne. Po novom by tak títo cestujúci museli prestupovať, no celkový čas prepravy zostane približne na rovnakej úrovni ako doteraz.

„Zároveň chceme zdôrazniť, že z hľadiska celkového počtu cestujúcich z uvedených staníc tento rýchlik využíva len päť percent cestujúcich. Pripomíname, že pre zvyšných 95 percent cestujúcich sa nič nemení a naďalej budú môcť cestovať vlakmi každú hodinu priamo bez prestupu,“ tvrdí pre Pravdu analytik ÚHP Rastislav Farkaš. Podľa neho veľkým prínosom zmeny je aj zvýšenie počtu rýchlych spojení medzi Bratislavou a Trenčínom o 30 percent.

Po novom cestujúci na trase Bratislava – Piešťany využijú regionálne rýchliky. Tie pôjdu v úseku Bratislava – Trenčín každú hodinu. Vlaky budú premávať od 5. hodiny ráno do dvadsiatej tretej večer, a to každý deň. Celkový počet vlakov v pracovných dňoch bude rovnaký a cez víkend dokonca dvojnásobný. Doba prepravy z hlavnej stanice v Bratislave do Piešťan v súčasnosti trvá podľa starého grafikonu 53 minúť, po novom to môže byť 57 minút.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #cestovanie #grafikon #zmena grafikonu #zastávky