Penzisti: Chceme vyššie dôchodky, doplatky na lieky a poukazy na rekreáciu. Čo si myslia o tom ekonómovia?

Vláda si nás nevšíma a takmer nič pre nás nespravila. To je odkaz Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS), ktorá v piatok upozornila na zhoršujúcu sa situáciu penzistov aj kvôli vysokému zdražovaniu. Preto spúšťajú petíciu pomocou, ktorej chcú presadiť päť požiadaviek. Stále si stoja za ôsmimi percentami valorizácie penzií. K tomu pridávajú žiadosť o vyplatenie 14 dôchodku v novembri. Nulové doplatky za lieky, rozmrazenie minimálnych dôchodkov a zvýšenie štátneho príspevku na rehabilitačné pobyty z 50 na sto eur.

31.07.2022 13:00
JDS petícia požiadavky dôchodky valorizácia Foto:
sprava predseda JDS Michal Kotian, podpredsedovia Valéria Pokorná
debata (111)

Dôchodcovia chcú, aby Národná rada prebrala ich požiadavky na prvej schôdzi po prázdninách, teda v septembri. Dovtedy sa v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska pokúsia vyzbierať sto tisíc podpisov.

Podpredsedníčka JDS Valéria Pokorná tvrdí, že na presadenie požiadaviek budú v priebehu augusta a septembra oslovovať aj koaličné, aj opozičné parlamentné strany. Chcú žiadať poslancov i členov vlády, aby akceptovali potreby dôchodcov. V čase tlačovej besedy JDS minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) zdieľal na svojej stránke, že predčasne vyplatili 13. dôchodok vyše 1,4 miliónu dôchodcom. Práve tým sa vláda chváli, že penzistom pomáha. No za pomoc to Pokorná nepovažuje. „Výplata 13. dôchodku skôr, teda už v júli, nebola žiadna pomoc,“ podotkla.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) Čítajte viac Dôchodky v roku 2023 porastú o desiatky eur. Pozrite si ilustračné prepočty

Zdôraznila tiež množstvo seniorov spadlo pod hranicou chudoby, podľa nich je to až 140 tisíc seniorov. Predstavitelia JDS poukázali aj na to, že inflácia je mimoriadne vysoká už teraz, pričom valorizácia dôchodkov v tomto roku je len 1,3 percenta. Do ulíc protestovať zatiaľ vyjsť nechcú. Zatiaľ sa k ich požiadavkám žiadna koaličná strana nevyjadrila.

Je priestor na pomoc?

Denník Pravda oslovil ekonómov, aby zhodnotili požiadavky Jednoty. „Mimoriadna valorizácia je na mieste, lebo rast cien je rýchly, avšak novoročná valorizácia musí byť o to nižšia, aby za jednu infláciu neboli dve valorizácie,“ hodnotí požiadavky seniorov ekonóm z Inštitútu zamestnanosti Viliam Páleník. Dodáva, že ostatné pribúdajúce požiadavky majú skôr znaky politizácie ako hľadania konsenzu v tejto zložitej dobe.

Analytik Swiss Life Select Pavel Škriniar chápe dôchodcov, že si zaslúžia pomoc od štátu, ale podľa neho tvoriť plošné riešenia, ktoré majú vyhovovať všetkým, je zbytočné mrhanie časom i financiami. „Je potrebná cielená pomoc, teda pomáhať tam a tak, kde a ako skutočne treba,“ uviedol Škriniar. Dodáva, že iné potreby majú dôchodcovia-manželia, iné ovdovení, iné dôchodcovia s dobrými vzťahmi s deťmi ako tí s nie dobrými, preto pomoc dobre zacieliť.

Michal Kotian, predseda Jednoty dôchodcov Slovenska Čítajte viac Dôchodcovia hladujú a pritom majú odrobených minimálne 30 rokov, hnevá sa predseda penzistov

Radovan Ďurana z inštitútu INESS upozorňuje, že štátna kasa nie je bezodná. „Rozpočtová opatrnosť je viac ako na mieste,“ tvrdí Ďurana. Napriek tomu, že Slovensku sa darí v otázke daňových nadpríjmoch, neznamená to, že sa darí aj slovenským verejným financiám ako celku. „Slovenskú ekonomiku čakajú ťažké časy,“ uviedol Ďurana s tým, že tieto nadpríjmy „zje“ štedrý rodinný balíček, valorizácia platov a na plánovanú valorizáciu dôchodkov si bude musieť vláda požičať.

„Priestor na pomoc a nielen dôchodcom sa jednoducho musí nájsť, pretože sociálne problémy vyplývajúce z tohto problému môžu priniesť v budúcnosti ešte vyššie náklady,“ hovorí pre Pravdu odborár a člen hnutia Pracujúca chudoba Ján Košč. Ako príklad uvádza, že ak chudobní dnes budú uprednostňovať lacné ale nezdravé potraviny, tak v budúcnosti sa zaplatí omnoho viac za zdravotnú starostlivosť.

Košč hovorí, že ak sa má štát zamerať na dôchodcov, tak treba pomôcť najmä tým s nízkymi dôchodkami a jednočlenným dôchodcovským domácnostiam, na ktoré súčasná miera inflácie dopadá najviac. „Určite sa v priebehu tohto roka mohla uskutočniť aspoň jedna vlna mimoriadnej valorizácie dôchodkov,“ tvrdí Košč s tým, že v Česku už takto zvýšili dôchodky trikrát. „Bolo by dobré pomôcť osamelým dôchodcom, ktorí bývajú sami, napríklad s príspevkom na bývanie alebo na energie,“ uviedol.

Vladimir Putin Čítajte viac Západné sankcie zaberajú: 10 grafov o tom, ako krváca ruská ekonomika

Ako každá iná organizovaná skupina, rovnako ako lekári, či učitelia, aj dôchodcovia sa snažia pre seba vybojovať maximum, na úkor druhých. „Je to súťaž o vzácne zdroje,“ pokračuje Ďurana. Podľa neho by sa do pomoci najstarším mal rátať aj očkovací bonus a k tomu veľmi pravdepodobne pribudne pravdepodobne aj rodičovský bonus.

„Žijeme ale v politickom svete, kde nerozhodujú argumenty, ale politická stratégia. Dôchodcovia budú musieť do januára načrieť do svojich úspor, tak ako väčšina ostatných domácností na Slovensku,“ tvrdí Ďurana. A dodáva že, bohužiaľ, vláda plošnými opatreniami – plošné zvyšovanie platov, plošné zvyšovanie rodinných dávok- vysiela veľmi zlý signál ostatným záujmovým skupinám. Neriešia sa podľa neho problémy skutočne odkázaných dôchodcovských domácností, ale žiadajú sa prostriedky pre každého. To výrazne predražuje tieto opatrenia, ktoré by mohli byť výrazne lacnejšie, ak by sa sústredili na dôchodcov bez majetku s nízkym príjmom.

Matovičov balík sa im nepozdáva

Jednote sa nepáči ani Matovičov tzv. rodinný balíček. Ten vyjde rozpočet budúci rok na 1,2 miliardu eu a patria do neho vyššie prídavky na dieťa, vyšší daňový bonus či krúžkovné. Vynecháva totiž najohrozenejšie skupiny, medzi nimi sú aj penzisti. Seniori, ale aj pracujúci si to podľa Pokornej „odnesú“ hneď dvakrát. „Prvýkrát, keď si nebudú mať za čo kúpiť lieky či potraviny alebo zaplatiť za energie a druhýkrát, keď sa im zvýšia aj náklady za všetky služby, ktoré poskytujú samosprávy," dodala Pokorná. Obce a mestá budú totiž musieť znášať náklady vyššieho daňového bonusu na dieťa, ktorý patrí do Matovičovho balíka.

Podčiarkuje to aj predseda JDS Michal Kotian. Znepokojuje ho, že balík zoberie samosprávam iba tento rok viac ako 500 miliónov eur. Seniori potrebujú, aby im samosprávy zabezpečovali napríklad služby v oblasti dlhodobej starostlivosti, takisto sa budú dramaticky zvyšovať miestne poplatky, ktoré sú už teraz pre väčšinu seniorov na hranici únosnosti.

Pre dôchodcov sú tu aj dobré správy. Od 1. januára 2023 sa dôchodky zvýšia v priemere o 11,8 percenta atak sa priemerný dôchodok priblíži k hranici šesťsto eur.

© Autorské práva vyhradené

111 debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #Dôchodcovia #zdražovanie #Milan Krajniak