Pokračovanie článku: Západné sankcie zaberajú: 10 grafov o tom, ako krváca ruská ekonomika

5. Vyše 1000 firiem opúšťa Rusko

Ruská invázia na Ukrajinu spustila vlnu solidarity, ktorá sa prejavila aj v biznis sektore. Zahraničné medzinárodné korporácie začali postupne z Ruska v dôsledku agresie odchádzať a utlmovať biznis v krajine. Vyše tisíc globálnych firiem už ohlásilo z Ruska odchod, čo predstavuje približne 40 percent jeho hrubého domáceho produktu (HDP).

Ako autori štúdie uvádzajú, tak to neznamená, že HDP Ruska sa cez noc zníži o 40 percent. Množstvo z viac ako 1 000 spoločností, ktoré obmedzili operácie v Rusku, je stále v procese ukončenie ich prevádzky, čo znamená, že bude trvať mesiace, ak nie roky, kým naplno ekonomika pocíti dopad ich úplného stiahnutia z krajiny.

krb, kúrenie, dobré bývanie, Čítajte viac Veľké porovnanie nákladov na vykurovanie. Ako obstáli drevo, plyn, tepelné čerpadlo či elektrina?

Najnovšie z krajiny odišiel aj baliarenský gigant Tetra Pak. Firma tak ukončí biznis v Rusku po viac než šiestich desaťročiach, informuje agentúra Reuters. Po energetických podnikoch, automobilkách či firmách z maloobchodu a služieb oznámila odchod z ruského trhu ďalšia firma. Za 30 rokov od pádu Sovietskeho zväzu sa do Ruska podarilo prilákať množstvo zahraničných investícií. V rozpätí troch mesiacov krajina v dôsledku vojenskej agresie o nemalú časť z nich prišla.

Podľa analýzy pracovalo v týchto zahraničných firmách približne milión ľudí a ďalšie štyri milióny pracovníkov pracovalo v nadväzujúcich firmách. Keďže veľká časť spoločností pôsobila v Moskve, primátor mesta už vyjadril znepokojenie nad rastúcou nezamestnanosťou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Rusko #sankcie