Pokračovanie článku: Západné sankcie zaberajú: 10 grafov o tom, ako krváca ruská ekonomika

4. Deficit v časoch rekordných cien ropy

Putinovi sa podarilo za posledné roky vďaka platbám za dodávky ropy a plynu nazbierať poriadny balík peňazí v devízových rezervách. Dokopy až 600 miliárd dolárov. Z toho mu 300 miliárd dolárov bolo zmrazených v dôsledku západných sankcií. V súvislosti s týmito peniazmi sa objavili výzvy, aby boli použité na obnovu Ukrajiny. Zvyšné Putinove devízové rezervy klesajú alarmujúcim tempom, keďže ruské devízové rezervy sa od začiatku vojny znížili o 75 miliárd dolárov. Analýza naznačuje, že pri takomto tempe sa môžu rezervy minúť v priebehu niekoľkých rokov.

tlaciaren kancelaria Čítajte viac Bez teplej vody a menej kúrenia. Nemecké mesto je v stave pohotovosti, zavádza tvrdé šetrenie

Jedným znakom toho, ako vysoko úrovne výdavkov vzrástli, je skutočnosť, že minister financií Anton Siluanov uznal, že ruský vládny rozpočet bude tento rok pravdepodobne v deficite vo výške 2 % ruského HDP. Podľa Hirmana je zaujímavé, že tento deficit sa dosahuje v čase, keď ceny ropy sú na veľmi vysokých úrovniach a keď boli na takýchto úrovniach v minulosti, ruský štátny rozpočet bol vo veľkom pluse. „Keď si pozrieme deficit v roku 2020 v čase pandémie, keď naopak ceny ropy sa prudko prepadli, tak deficit sa pomaly blíži teraz, pri 2 – 3 násobných cenových úrovniach ropy, k deficitu z roku 2020,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Rusko #sankcie