Pokračovanie článku: Západné sankcie zaberajú: 10 grafov o tom, ako krváca ruská ekonomika

2. Prepad priemyselnej výroby

Pokles dovozu sa podpísal aj na prepade priemyselnej produkcie či prepade predaja v maloobchode. Kombinácia nedostatku tovarov a následnej vymrštenej ceny spôsobila, že ľudia prestali nakupovať a predaje tak klesli. Analytik Finlord Boris Tomčiak v súvislosti s prepadom priemyselnej produkcie vysvetľuje, že sa prudko zvýšili ceny v technológiách či pri výrobe áut, keďže Rusi ich potrebujú a domáca produkcia to nepokrýva. „Rusko dlhodobo dováža pokročilé technológie, ako sú napríklad priemyselné roboty, či software, z USA, Európy či Japonska. Tieto technológie nedokáže rýchlo nahradiť a tým pádom bude ruská ekonomika strácať konkurencieschop­nosť. Aktuálne stále spolieha na vývoz komodít, ale postupne bez technológií zo západu budú ťažobné zariadenia zastarávať,“ tvrdí.

Eduard Heger / Igor Matovič / Roman Mikulec / Čítajte viac Strácame dych. Ekonómovia ukázali realitu životnej úrovne na Slovensku, západ nedobiehame, ale upadáme

Podľa Karela Hirmana prepad v rozsahu niekoľkých desiatok percent v jednotlivých sektoroch priemyselnej výroby naznačuje, že prepad ruskej ekonomiky musí byť oveľa väčší, ako sú oficiálne ukazovatele a bez rekordných cien ropy a plynu by bol asi katastrofálny. „To znamená, že Rusko musí míňať veľké zdroje z rezervných fondov, čo obmedzuje manévrovací finančný priestor pre Kremeľ už v nasledujúcich mesiacoch a v budúcom roku,“ tvrdí pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Rusko #sankcie