Pokračovanie článku: Západné sankcie zaberajú: 10 grafov o tom, ako krváca ruská ekonomika

1. Ilúzia o sebestačnej ekonomike

Putin mal ilúzie o tom, že ekonomika krajiny bude po uvalení sankcií sebestačná. Dovoz tovarov zohráva kľúčovú úlohu v ruskej ekonomike, ktorá je do značnej mieri na ňom závislá naprieč rôznym odvetviami. Z údajov obchodných dát je vidieť, že tok tovarov dramaticky klesol od začiatku invázie. Dôsledkom toho bolo, že výrobcovia nemali dostatok materiálu, súčiastok či iných komponentov. Nepomohlo ani obzeranie sa po alternatívach. Až 81 percent výrobcov v prieskume potvrdilo, že sa im nepodarilo zohnať adekvátnu ruskú alternatívu dovážaného tovaru, ktorý by potrebovali. Stručne povedané, pokles ruského dovozu vážne narušil domácu ruskú ekonomiku s tvrdými následkami pre domácu spotrebu a výrobu.

miroslav rimar FB MR Čítajte viac Profesor Technickej univerzity: Rusko plyn do EÚ nikdy nevypne, potrebuje platby. Je to len vydieranie

Dva príklady, ktoré hovoria za všetko: Sankcie znamenali napríklad aj to, že EÚ a USA zakázali do Ruska vyvážať tovar a technológie z oblasti letectva a kozmonautiky. Americký Boeing preto neposkytoval podporu, servis a chýbali aj samotné súčiastky. V dôsledku toho musela ruská nizkonákladová letecká spoločnosť Pobeda uzemniť 40 percent jej leteckej flotily. Aj druhý príklad ilustruje zlú situáciu s dovozom tovarov, konkrétne s polovodičmi. „Máme správy od Ukrajincov, že keď nájdu na zemi ruské vojenské vybavenie, je plné polovodičov, ktoré vybrali z umývačiek riadu a chladničiek,“ opisovala situáciu americká ministerka obchodu Gina Raimondová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Rusko #sankcie