Západné sankcie zaberajú: 10 grafov o tom, ako krváca ruská ekonomika

Západné krajiny uvalili bezprecedentné sankcie na Rusko za to, že podniká nevyprovokovanú inváziu na susednej Ukrajine, kde vojaci zabíjajú aj civilistov a dopúšťajú sa brutalít.

30.07.2022 09:01
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata

Ruský prezident Vladimir Putin ešte v polovici mája trval na tom, že ruská ekonomika úspešne odolá vplyvu západných sankcií a že ruské spoločnosti zaplnia medzery, ktoré zostali po stiahnutí západných podnikov. Je to skutočne tak a aká je situácia v súčasnosti?

Experti z americkej Yale univerzity sa pozreli na fungovanie ruskej ekonomiky po uvalení západných sankcií a odchodu vyše tisícky zahraničných spoločností. Vo svojej analýze zistili, že nie je všetko tak, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Prokremeľská propaganda totiž beží na plné obrátky.

Ekonomické správy Kremľa sa stávajú čoraz viac vyberavými, selektívne vyhadzujú nepriaznivé údaje, pričom zverejňujú len tie, ktoré sú pre nich priaznivejšie, konštatujú autori štúdie.

Ako píšu v úvode, „z našej analýzy jasne vyplýva, že odchody firiem a sankcie katastrofálne ochromujú ruskú ekonomiku. Vyvraciame širokú škálu bežných mylných predstáv – a objasňujeme, čo sa v skutočnosti deje v Rusku“.

Ako krváca ekonomika Ruska

Ruský prezident Vladimir Putin ešte v polke mája trval na tom, že ruská ekonomika úspešne odolá vplyvu západných sankcií a že ruské spoločnosti zaplnia medzery, ktoré zostali po stiahnutí západných podnikov. Je to skutočne tak?

Fotogaléria
Dovoz do Ruska sa v dôsledku invázie na...
Sektory najviac závislé od medzinárodných...
+5Nedostatok tovarov a raketový rast cien v Rusku...

Podľa odborníka na energetiku Karela Hirmana výpovedná hodnota analýzy spočíva hlavne v tom, že pracuje s objektívnymi ukazovateľmi, ktoré eliminujú do značnej miery zámerne skreslené a upravené údaje publikované oficiálnou ruskou štatistikou, ktorá je už ale niekoľko rokov pod kontrolou Kremľa.

Spomínaná analýza tak vystavuje vysvedčenie výkonnosti ruskej ekonomike po dopadoch západných sankcií a odchode zahraničných spoločností. Zo záverov vyplýva, že sankcie a odsun spoločností z Ruska ochromujú tamojšiu ekonomiku.

SR Bratislava schôdza zasadnutie Sulik Čítajte viac Máme dosť plynu? Sulík hovorí áno, analytici: Udrie zima a bude sa regulovať

Analytik INESS Róbert Chovanculiak prirovnáva úpadok ruskej ekonomiky k domino efektu. Sankcie znamenajú prepad importovaných technológii a kapitálu, ktorý sa postupne začne premietať do problémov v domácej produkcii, tie následne negatívne ovplyvnia spotrebu a to všetko spolu vedie k úteku podnikov a ľudského kapitálu z krajiny. Podľa neho kolotoč dopadov sankcií sa už roztočil, ale na rozdiel od okamžitých dopadov chýbajúcich palív (ropa, plyn v EÚ) naberajú na sile postupne.

Denník Pravda pripravil sériu tých najdôležitejších bodov, ktoré analýza priniesla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Rusko #sankcie