K moru na poslednú chvíľu? Pozrite si veľkú analýzu last minute zájazdov (+ rebríček s cenami)

Najviac zdraželi last minute zájazdy do Chorvátska, Talianska a Turecka

28.07.2022 14:26
Chorvátsko, more, čln, loď, loďka, dovolenka,... Foto:
Chorvátsko láka stále mnoho Slovákov.
debata (7)

Na last minute zájazdoch toto leto slovenskí dovolenkári nič neušetria. Práve naopak, porovnanie cien letných zájazdov predávaných v máji a v júli ukázalo, že za dva mesiace zájazdy zdraželi v priemere o 10 %. Vyplýva to z analýzy cien zájazdov na august 2022 v 13 európ­skych letných turistických destináciách z ponuky online rezervačných systémov najväčších nemeckých cestovných kancelárií (TUI Deutschland, DER Touristik, FTI), ktorú zrealizoval broker CapitalPanda. Informuje spoločnosť v tlačovej správe.

Zájazdy na poslednú chvíľu sú drahšie

Kto si v tomto roku letnú dovolenku kúpil s niekoľkomesačným predstihom, jednoznačne ušetril v porovnaní so všetkými, ktorí vsadili na last minute nákup na poslednú chvíľu. „Hotelieri a cestovné kancelárie zjavne využívajú obrovský záujem zo strany turistov, ktorí si chcú po dvojročnej koronavírusovej pauze konečne užiť dovolenku bez obmedzení. Výsledkom je zdraženie augustových zájazdov v porovnaní s cenami v máji,“ hovorí Jozo Perić, hlavný analytik brokera CapitalPanda.

Istú rolu pri zdražovaní zájazdov môže zohrávať aj neustále sa zrýchľujúca inflácia, vďaka ktorej sa ľudia snažia ešte využiť posledné príležitosti na strávenie relatívne lacnej dovolenky pri mori.

Tím analytikov brokera CapitalPanda sa zameral na porovnanie cien pobytov ponúkaných ako Last minute a Last moment v termíne od 1. do 31. augusta s katalógovými cenami z mája 2022. Ceny sú výsledkom váženého priemerovania a pri výbere sa konkrétne ponuky samozrejme môžu od priemeru líšiť.

Najviac zvýšilo ceny augustových zájazdov Chorvátsko Kým v májovej cenovej mape analytici zistili, že najlacnejšie zájazdy sú do obľúbených gréckych a tureckých destinácií, v aktuálnom porovnaní cien Last minute a Last moment tieto pôvodne najlacnejšie destinácie patria k najrýchlejšie zdražujúcim. Napríklad turecká Antalya zdvihla ceny o takmer 16 percent. Najväčší cenový skok však ukazujú ceny zájazdov pri pobyte na chorvátskom ostrove Hvar (o 26 percent) a v talianskej Kalábrii (o 22 percent). Pritom v jarných katalógoch stáli pobyty v Chorvátsku pre toto leto o 20–25 percent viac ako v roku 2021. Chorváti tak pokračujú v snahe vyťažiť z tejto letnej sezóny čo najviac.

zväčšiť Foto: CapitalPanda
Last Minute, hotely, zájazd

O niečo lacnejšie luxusné hotely

Skutočné last minute ponuky ponúkajú iba drahé päťhviezdičkové hotely, aj to len výnimočne. Napríklad all inclusive zájazd na Sardíniu zlacnel oproti máju o vyše 16 percent a all inclusive zájazd na Francúzsku riviéru o necelých 6 percent.

Cenová politika letovísk do značnej miery súvisí s ekonomickou kondíciou daných krajín. Grécko sa stále spamätáva z dlhovej krízy, Španielsko tradične trápi vysoká miera nezamestnanosti, ktorá zosilnela práve dopadom pandémie koronavírusu, Turecko pre zmenu bojuje so závratnou infláciou, ktorá sa už vyšplhala nad 70 percent v medziročnom porovnaní. Tieto destinácie preto zdraželi pri last minute zájazdoch v najmenšej miere.

Z porovnávaných destinácií sa Chorvátsko a Turecko nachádzajú ako jediné mimo eurozóny, kým všetky ostatné krajiny majú euro ako oficiálnu menu. Teoreticky by ceny dovoleniek v Chorvátsku a Turecku mohli podliehať kurzovým výkyvom lokálnych mien práve voči euru. Reálne však porovnanie máj vs. júl 2022 neukázalo, že by sa situácia v cenách dovoleniek vyvíjala v eurozóne a mimo nej zásadne odlišne.

Video
Ide o peniaze: Aká drahá bude tohtoročná dovolenka v Chorvátsku? Odpovedá podnikateľ v cestovnom ruchu Stanko Delič. Premiéra 22. 6. 2022.
7 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #last minute #more #zdražovanie