Remišová a ďalší ministri ohlásili vojnu byrokracii. Pocítiť by ju mali rodičia, onedlho aj ďalší

Rodičov, ktorým sa narodilo dieťa, doteraz čakal maratón vybavovačiek na úradoch, od matriky až po lekárov, a vyplňovanie desiatok strán tlačív. Teraz je všetko inak, celú administratívu za rodičov vybaví štát, vyhlásila v pondelok ministerka informatizácie a investícií Veronika Remišová (Za ľudí). Tajomník rezortu Ján Hargaš zároveň pripomenul aj novinku, ktorá sa spustí už o pár dní. Novorodenca automaticky prijme zdravotná poisťovňa matky.

25.07.2022 17:32
Remišová, dieťa, Foto:
Nová služba štátu v rámci digitalizácie odľahčí otcov a mamy od doterajšej zbytočnej byrokracie po narodení potomka.
debata (4)

„Proces optimalizácie je živý a ďalej prebieha. Od augusta sú to poisťovne, ďalšia zmena bude do mesiaca – zrušenie dokladania sobášneho listu v nemocniciach,” povedal.

Čitateľka Laura z Jaslovských Bohuníc rodila na jar a hovorí, že sa nemá na čo sťažovať. „Nikam sme nechodili. Z pôrodnice rozposielajú doklady, my sme mali všetko hneď a bez nervov,” zhodnotila.

Zmeny, ktoré sa dostávajú do praxe už od 1. apríla, sú výsledkom spolupráce štyroch rezortov: informatizácie, vnútra, zdravotníctva a práce. Rodičom majú uľahčiť život najmä novinky týkajúce sa matričných listín. Úradníci si ich vyhľadajú vo forme elektronických výpisov z registra fyzických osôb. „V praxi to znamená, že už nemusíte nosiť na úrady kópie rodných, sobášnych a úmrtných listov, ani potvrdenia o pobyte. Pozitívne to pocítia najmä žiadatelia o materskú, rodičovský príspevok či príspevok pri narodení dieťaťa,” informuje úrad vicepremiérky.

Remišová Čítajte viac Remišová o nových miliardách z Bruselu: Rusko vypína dodávky plynu, nemôžeme sa spoliehať na doterajšie zdroje energie

„Pandémia koronavírusu nás naučila, koľko vecí vieme vyriešiť on-line. Vďaka elektronizácii služieb dokážeme šetriť čas, peniaze a aj energiu všetkým. Prvým projektom je práve eslužba hlásenie o narodení dieťaťa a príspevok pri narodení,“ povedal generálny riaditeľ NCZI Peter Lukáč.

Nová eslužba v praxi znamená, že zdravotnícky pracovník narodenie dieťaťa elektronicky zapíše do informačného systému, čím ušetrí rodičom kontakt s úradmi. Na základe toho, že rodičia budú môcť priamo v pôrodnici podpísať dohodu o mene a priezvisku dieťaťa alebo budú môcť na to využiť elektronický systém, matrika vydá prvý rodný list. „Bude možnosť, aby tento rodný list bol odoslaný priamo na adresu rodičov do vlastných rúk, samozrejme, zostáva aj možnosť tak ako doposiaľ, že bude všetky tieto úkony možné vybaviť priamo na matrike,” priblížil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Dodal, že automaticky sa bude realizovať aj zápisnica o určení otcovstva.

Tlačová konferencia k zavedeniu elektronizácie prvej z viacerých životných situácií ľudí. Štát chce postupne proaktívny prístup „bez úradov” rozširovať.

Narodenie dieťaťa bez návštevy úradu

Nová služba štátu v rámci digitalizácie odľahčí otcov a mamy od doterajšej zbytočnej byrokracie po narodení potomka.

Fotogaléria
Nová služba štátu v rámci digitalizácie odľahčí...
Nová služba štátu v rámci digitalizácie odľahčí...
+5Nová služba štátu v rámci digitalizácie odľahčí...

Zmeny sa týkajú aj zápisu údajov pre príspevok pri narodení dieťaťa. Po novom už chodí matke automaticky. „Úradníci posielajú 90 percent na účet, zvyšných 10 poštovou poukážkou. Za apríl už má približne 3 780 z nich príspevok na účte, 3 661 za máj, 1 591 za jún, lenže ten sa ešte len začína vyplácať,” vyčíslil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Oneskorenie je dôsledkom nahlasovania dohôd s pediatrom, ktoré lekári odosielajú väčšinou až koncom mesiaca.

Proces je nasledovný: ošetrujúci lekár pri prepustení matky po pôrode zapíše v lekárskej prepúšťacej správe prostredníctvom funkcionality evysetrenie v ezdraví NCZI aj údaje pre príspevok. Rovnaké údaje bude mať možnosť zapísať prostredníctvom ezdravia do záznamu z odborného vyšetrenia aj lekár gynekologicko-pôrodníckej ambulancie a pediater. Lekárom zapísané údaje v systéme ezdravie si príslušný úrad práce overí a potvrdí splnenie podmienok nároku pre príspevok pri narodení.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #matky #byrokracia #labyrint #Veronika Remišová #informatizácia #mirri