Pokračovanie článku: ANKETA: Inflácia požiera úspory, peniaze už hodnotu stratili. Dá sa proti tomu bojovať?

Oplatí sa nasporenú sumu využiť napríklad na rekonštrukciu?

Pavel Škriniar, analytik Swiss Life Select

Otázku riešenia bývania by som neodkladal, pretože ide nielen o finančnú ale aj o emočnú stránku. Je lepšie bývať vo vyhovujúcom ako nevyhovujúcom dome, pričom po čase už človek náklady na spríjemnenie života nerieši.

Ivan Kahanec, senior analytik Brokeria

Rekonštrukcia bývania zvyčajne prináša vyšší komfort bývania a aj úspory na energiách. S ohľadom na aktuálnu situáciu keď rastú ceny energií a aj stavebných materiálov je rekonštrukcia bývania dobrou voľbou. Aj v tomto prípade platí, že by si mali klienti nechať finančnú rezervu aspoň 3 až 6 mesiacov a až financie nad jej rámec využiť na rekonštrukciu. Okrem iného aj preto, že pri stavebných prácach často dochádza k prekročeniu rozpočtu kvôli nečakaným výdavkom a komplikáciám. V prípade rodinných domov môže byť dobrou voľbou využitie úspor aj na nákup úspornejšieho vykurovacieho kotla prípade solárnych panelov na ohrev vody alebo výrobu elektrickej energie.

Slavomír Molnár, odborník na hypotéky zo spoločnosti Prosight Slovensko

V prípade potreby môže klient samozrejme použiť dané finančné zdroje na rekonštrukciu, avšak chcem upozorniť, že z praxe treba rátať s reálnymi nákladmi na rekonštrukciu o 30 až 50% oproti tým, ktoré si klienti plánovali. V súčasnej situácii neustále sa zvyšujúcich sa cien je riziko aj výstavba rodinného domu.

Dominik Hapl, Portfolio manager Across Private Investments

Rekonštrukcia síce môže zvýšiť hodnotu nehnuteľnosti, ale ak ju neplánujete predať alebo prenajímať, sú to peniaze, ktoré ste použili primárne „na spotrebu“ a nie na generovanie ďalších peňazí – investície. Na druhej strane mince je to, ako veľmi tú rekonštrukciu potrebujete alebo chcete. Ale primárne by som to neradil k investíciám.

Marek Sokol, odborný garant pre kapitálový trh spoločnosti UNIVERSAL maklérsky dom

Pokiaľ bola rekonštrukcia cieľom investície, tak použitie nasporenej sumy na tento účel je úplne v poriadku. V opačnom prípade odporúčam domácnosti, aby si stanovila, či je rekonštrukcia nevyhnutná, a čo všetko dovoľuje rodinný rozpočet. Je veľmi ťažko predikovateľné, aká výška inflácie nás bude sprevádzať v nasledujúcich rokoch. Každopádne sa jedná o ukazovateľ, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou trhovej ekonomiky, a teda spomínaná rekonštrukcia je pochopiteľne dnes o niečo drahšia v porovnaní s obdobím napríklad pred 5, či 10 rokmi.

Matej Dobiš, výkonný riaditeľ portálu Finančný kompas

Ceny materiálov z nášho pohľadu stále narastajú, síce nie tak dynamicky ako tomu bolo v rovnakom období minulého roka, no nárast je stále prítomný. Rovnako je z nášho pohľadu najdôležitejší úvod celej plánovanej investície. Ak sa so zhotoviteľom prác na úvod dohodnete na cene a nemáte v zmluve žiadne inflačné doložky, nemala by počas realizovania narásť. Problém ani nie je s cenou práce, ale samotnými materiálmi, kúpte ich teda vopred a vyhnete sa nepríjemnostiam.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #úspory #investovanie