Pokračovanie článku: ANKETA: Inflácia požiera úspory, peniaze už hodnotu stratili. Dá sa proti tomu bojovať?

Mali by ľudia držať nasporenú sumu na sporiacom účte či radšej investovať? Úroky stúpajú, budú aj na bežnom účte?

Pavel Škriniar, analytik Swiss Life Select

Áno, časť úspor je potrebné mať rýchlo dostupnú, na čo sú vynikajúce bankové produkty ako sporiaci či termínovaný účet. Ich znehodnotenie infláciou je obetou za to, že ich má človek kedykoľvek k dispozícii a nepotrebuje platiť sankčné poplatky, resp. nemá ich v momente výberu menej, ako vložil. Nepredpokladám, že by sa úročenie bežných účtov dostalo na úrovne spred dvadsiatich rokov, keď sa mesačne pripisovalo po pol percente. Skôr sa zvýšia sadzby na termínovaných a sporiacich účtoch.

Ivan Kahanec, senior analytik Brokeria

V prípade finančnej rezervy odporúčam sporiaci účet. Jej podstatou je práve to, aby bola vždy k dispozícii a aby jej hodnota nekolísala smerom dole. To isté platí aj pre financie, ktoré bude klient potrebovať v horizonte najbližších 3 rokov. Naopak, financie nad rámec finančnej rezervy, ktoré klient nebude potrebovať najbližšie 3 a viac rokov, odporúčam investovať.

Slavomír Molnár, odborník na hypotéky zo spoločnosti Prosight Slovensko

Odpoveď na túto otázku úzko súvisí s predošlou odpoveďou. A teda pokiaľ má klient vytvorenú finančnú rezervu, pokračuje v tvorbe strednodobej rezerve a zároveň v budovaní dlhodobého majetku. Úroky na bežných účtoch budú vždy 0%, ale čoskoro by sa mali zdvihnúť úrokové sadzby na termínovaných vkladoch.

Dominik Hapl, Portfolio manager Across Private Investments

Úroky budú stúpať aj na bežnom účte, ale to percento bude oproti inflácii len kozmetické. Takže ak neinvestujete, prerábate v dlhodobom horizonte vždy. Ak investujete, sú obdobia, kedy dočasne prerábate, lebo trhy klesajú – ako je tomu tento rok. Ale ak investujete z dlhodobého hľadiska, je viac rokov kedy zarábate. A tieto roky vám vrátia dočasné poklesy portfólia a pridajú ešte aj nové zisky. Treba zdôrazniť, že mať peniaze na sporiacom účte nie je investovanie. To si Slováci často mýlia. Sporiaci účet je dnes skoro to isté, ako keby ste peniaze mali doma pod vankúšom. Investujete až v momente, ak ich pošlete do trhu – do ETF fondov, podielových fondov, akcií, dlhopisov, realitných fondov, realít alebo komoditných fondov. Až vtedy ste zainvestovaný/á.

Marek Sokol, odborný garant pre kapitálový trh spoločnosti UNIVERSAL maklérsky dom

Úrokové sadzby v jednotlivých bankách za posledné mesiace prudko narástli. Nie je vylúčené, že mierny nárast môže v takto nastavenom trende prísť aj pri termínovaných, či iných sporiacich účtoch. Je veľmi otázne, či aj napriek tomu budú tieto bankové sporiace produkty pre ľudí dostatočne atraktívne, nakoľko ich podmienky často nie sú príliš výhodné. Je potrebné si uvedomiť, že napríklad pri termínovanom vklade banka síce garantuje určitý výnos, avšak likvidita finančných prostriedkov sa v takomto prípade vytráca, resp. je možné prostriedky použiť, no za určitý poplatok. Taktiež aj pri iných bankových sporiacich produktoch sú často zbytočne vysoké poplatkové štruktúry, čím klient prichádza o možný výnos. V súčasnosti teda aj z týchto dôvodov nevidím zmysel v sporiacich bankových produktoch, a práve naopak, jednoznačne odporúčam voľné peňažné prostriedky investovať napríklad do indexových podielových fondov s označením ETF, ktoré sú z hľadiska poplatkov veľmi výhodné, likvidné, a taktiež omnoho výkonnejšie.

Matej Dobiš, výkonný riaditeľ portálu Finančný kompas

Sporiaci účet je výborným prístavom pre bezpečné uloženie vysokej sumy s rýchlou likviditou. Peniaze si dokážete poslať na účet vďaka internetbankingu v závislosti od banky 24/7. Zhodnotenie je však tak nízke, ako keby ste peniaze mali vo vankúši. Ak chcete poraziť infláciu, platí že jediný osvedčený spôsob predstavuje investovanie.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #úspory #investovanie