ANKETA: Inflácia požiera úspory, peniaze už hodnotu stratili. Dá sa proti tomu bojovať?

Denník Pravda sa pýtal odborníkov z oblasti financií, ako sa dá zabrániť tomu, aby vysoká inflácia požierala úspory ľudí.

26.07.2022 05:00
kalkulácia, peniaze, kalkulacka, Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Odborníkom na financie sme položili tri otázky:

  1. Mám našetrených 5000, 10 tisíc a 20 tisíc eur. Ako s nimi naložiť, aby nestrácali hodnotu?
  2. Mali by ľudia držať nasporenú sumu na sporiacom účte či radšej investovať? Úroky stúpajú, budú aj na bežnom účte?
  3. Oplatí sa nasporenú sumu využiť napríklad na rekonštrukciu?
Pavel Škriniar, analytik Swiss Life Select

V prvom rade si treba uvedomiť, že tieto peniaze už hodnotu stratili. Bolo potrebné nájsť nástroj, ktorý vklady úročí vyšším percentom, než je inflácia. Nájsť ho nie je jednoduché, obzvlášť, ak je horizont vkladu jeden rok.

Mať dnes peniaze uložené niekde, kde sa za uplynulých dvanásť mesiacov reálne zhodnotili, je skutočne výhrou. Globálne investičné stratégie evidujú straty približne 10 %. Ak by sa k tomu pripočítala inflácia, tak strata je 23 %. Na boj s infláciou ide v tomto prípade síce o vhodný no dlhodobý nástroj, a preto sa nemôže porovnávať v krátkom časovom úseku. Kto chce poraziť infláciu počas niekoľkých mesiacov, mal by sa zamýšľať nad tým, čoho cena porastie a do toho investovať. Ide však o špekuláciu a nie o investovanie.

Bez ohľadu na výšku vkladu si treba nechať vypracovať finančný plán. Zbytočne bude mať človek peniaze výhodne zainvestované, keď sa k nim v čase potreby nebude môcť dostať. S investovaním by človek mal začať až vtedy, ak má vytvorenú rýchlo dostupnú finančnú rezervu na aspoň tri mesiace.

most Čítajte viac Situácia s mostami je závažná, niektoré sú pred kolapsom. Expert varuje pred scenárom z Janova
Ivan Kahanec, senior analytik, Brokeria

Každý by mal mať v prvom rade finančnú rezervu na 3 až 6 mesiacov. Keďže rezerva slúži na riešenie nečakaných udalostí, odporúčam, aby ju mali klienti na sporiacom účte. Hoci sa nijako nezhodnocuje, v prípade potreby je okamžite dostupná bez ohľadu na to, čo sa deje na finančných trhoch.

Sumu nad túto rezervu odporúčam investovať. Konkrétne nastavenie investície je individuálne a závisí od viacerých faktorov, ako investičný horizont či rizikový profil klienta. Vo všeobecnosti odporúčam portfólio rozložené do viacerých typov aktív – akciové, dlhopisové, nehnuteľnosti prípadne v istej miere napríklad drahé kovy. Pre bežného finančného spotrebiteľa sú spravidla vhodné podielové fondy alebo ETF, ktoré nakupujú desiatky alebo stovky akcií či nehnuteľností a tak rozkladajú riziko.

Slavomír Molnár, odborník na hypotéky zo spoločnosti Prosight Slovensko

Bez ohľadu na objem nasporených peňazí je kľúčovým parametrom pre rozhodovanie a výber optimálneho finančného produktu investičný horizont. Hovoríme teda o čase, počas ktorého klient nebude potrebovať dané finančné prostriedky. Pri krátkodobom sporení, kde je prioritou klientov maximálna disponibilita, je nevýhodou nulový výnos. Pri strednodobom horizonte t.j. 3–5 rokov sú optimálnym riešením realitné fondy, ktorých volatilita je úplne minimálna, výnos sa hýbe na úrovni 3–5% a majú aj výbornú dostupnosť finančných prostriedkov v prípade potreby. Pri dlhodobom horizonte t.j. 10 a viac rokov sú optimálnou voľbou indexové ETF fondy, ktorých dlhodobé výnosy sa pohybujú na úrovni 8–10%, avšak kolísavosť je relatívne vysoká (čo vidíme aj v posledných mesiacoch) a preto je práve dostupnosť finančných prostriedkov nízka. Treba korektne povedať, že na trhu neexistuje produkt, ktorý by pri dokázal svojimi výnosmi poraziť aktuálnu výšku inflácie. Dlhodobý priemer inflácie však dokáže porážať práve indexové ETF fondy.

Video
Ide o peniaze: Ak máte peniaze na účte, má zmysel ich rozumne minúť ako nechať znehodnotiť infláciou? Odpovedá František Burda, investičný analytik spoločnosti FinGO.sk. Premiéra 25. 5. 2022.
Dominik Hapl, Portfolio manager Across Private Investments

To sa len na základe výšky investície stanoviť nedá. Nepoznám totiž Váš rizikový profil, na základe čoho by som vedel lepšie špecifikovať, čo je pre Vás vhodné. A nepoznám ani Váš investičný horizont, čo je ďalší parameter, ktorý vstupuje do rovnice. A tiež Váš očakávaný výnos a mieru ochoty znášať dočasnú stratu. Bez týchto informácií by som mohol odporučiť niečo, čo pre Vás nie je vhodné a to by zodpovedný správca nemal robiť.

Skúsme však modelový príklad: predstavme si, že máte 30 rokov a investičným cieľom je budovať si finančný majetok. Aby ste raz mali tak veľké investičné portfólio, ktoré Vás bude živiť. Napríklad v objeme 1 milión €, ktoré bude generovať výnos na úrovni 6 – 8 % ročne a z tohto výnosu polovicu zoberiete pre seba ako rentu 30 – 40 tisíc €. Čo by ste pre to mali urobiť? Vašich 20 000 € zainvestovať do akcií na 30 rokov a každý mesiac doinvestovať 500 €. Pri priemernom výnose akciových trhov 8% p.a. sa tam dostanete bez toho, aby ste vymýšľali čokoľvek iné. A nielen uchránite, ale aj zhodnotíte svoje peniaze. Ak sa chcete ochrániť pred aktuálnou infláciou a tento rok rýchlo zarobiť 10%, aby vaše peniaze nestratili na hodnote, obávam sa, že to bude ťažké. Investovanie totiž nie je šprint, ale beh na dlhú trať.

Marek Sokol, odborný garant pre kapitálový trh spoločnosti UNIVERSAL maklérsky dom

Pri akejkoľvek sume je v prvom rade u každého klienta nesmierne dôležité, či má vytvorenú finančnú rezervu pre prípad nepredvídateľných udalostí. Spravidla sa hovorí o sume približne na úrovni 3–6 mesačnej mzdy. Rezervu odporúčam hlavne z dôvodu, aby nebola narušená investičná stratégia klienta napríklad kvôli pokazenej práčke a iným náhlym výdavkom. Následne, pokiaľ má klient voľné finančné prostriedky aj mimo rezervy, nastavenie investičnej stratégie závisí od individuálnych požiadaviek a cieľov klienta. Vo všeobecnosti však platí, že jednorazové vklady, či už 5 000, 10 000 alebo aj 20 000, odporúčam investovať v minimálne 3 rovnomerne rozdelených nákupoch/vkladoch, a to obzvlášť v takýchto turbulentných časoch.

Matej Dobiš, výkonný riaditeľ portálu Finančný kompas

Pri investovaní je veľmi dôležité správať sa podľa vopred nastavených pravidiel. Staviť všetko na jednu kartu sa nevypláca, preto by som plánovanú sumu rozdelil do viacerých riešení, od konzervatívnych až po dynamické. Pomer je individuálny a do istej miery súvisí s vekom investora a plánovanou dobou zhodnotenia. Hneď od úvodu by sme sa mali pripraviť na to, že počas investovania prídu aj poklesy. Tie však dokážeme využívať vo svoj prospech. Ak sa rozhodujeme zhodnotiť vyššiu sumu, neodporúčam ju investovať hneď celú, no rozdeliť na viacero nákupov. Ak tak urobíte, rozdelíte svoje nákupy do viacerých dní a diverzifikujete nielen riziko zhodnotenia, ale aj obdobie svojich ďalších vkladov, pretože ho rozkladáte v čase. Teraz, v čase vysokej inflácie je potreba investovania nevyhnutná. Pre aké konkrétne riešenia sa však rozhodnete, by malo byť výsledkom investičného dotazníka, ale aj analýzy financií. Plánovanie investície si vyžaduje osobitnú pozornosť a preto je z môjho pohľadu vhodné poradiť sa s odborníkom. Ak totiž s investovaním skúsenosti nemáte, je veľký predpoklad že v horších časoch podľahnete panike a vytvoríte si k investičným nástrojom negatívny vzťah.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #úspory #investovanie