Remišová o nových miliardách z Bruselu: Rusko vypína dodávky plynu, nemôžeme sa spoliehať na doterajšie zdroje energie

Skoro 13 miliárd eur. To je suma, ktorú budeme najbližších sedem rokov čerpať z nového balíka eurofondov. Slovensko v pondelok v Bruseli na pôjde Európskej komisie podpísalo Partnerskú dohodu, vďaka ktorej tieto európske zdroje získame. Je to akýsi strategický plán, ktorý určuje, do akých oblastí budú smerovať investície. Slovensko sa ocitlo v prvej polovici členských krajín, ktoré Partnerskú dohodu s bruselskou inštitúciou podpísali.

19.07.2022 05:00
Remišová Foto:
debata (59)

Najväčšia časť z európskych zdrojov bude smerovať na zelené a klimatické ciele. „Agresia Ruska na Ukrajine ukázala, že sa už nemôžeme spoliehať na doterajšie zdroje energie. Slovensko musí hľadať spôsoby, ako zvýšiť svoju energetickú bezpečnosť a nezávislosť, ale aj ako sa vyrovnať s dopadmi klimatickej zmeny,“ povedala po podpise strategického dokumentu ministerka pre investície Veronika Remišová (Za ľudí).

Remišová Čítajte viac Skoro 13 miliárd z nových eurofondov: Tisíce zateplených bytov a čisté energie pre desiatky tisíc ľudí. Kde pôjdu peniaze?

Druhý najväčší objem peňazí pôjde do sociálnej oblasti, vrátane vzdelávania. Ďalšie zdroje budú smerovať aj do vedy, výskumu a inovácií. V neposlednom rade Slovensko musí dohnať svoj investičný dlh z minulosti v dopravnej infraštruktúre. Aj z toho dôvodu budú nové investície smerovať napríklad do modernizácie železníc.

V rozhovore sa dočítate:

  • Čo znamená podpísanie Partnerskej dohody v Bruseli a prečo je to pre Slovensko dôležité?
  • Kedy by mohli byť zverejnené prvé výzvy na čerpanie nových eurofondov?
  • Aké kroky na ministerstve pre investície zrealizovali, aby sa neopakovali kauzy spojené s eurofondmi?
  • Ako sme na tom s čerpaním eurofondov?

Pozrite si videorozhovor, ktorý vznikol s ministerkou tesne po podpísaní strategického dokumentu:

Video

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Brusel #Veronika Remišová